Holi Viering 2022
Holi Viering 2022

“Onze identiteit is veel meer dan alleen Hindostaans zijn en Holi vieren”

Op dit moment is het Indian History Month. Hiervoor werkt het Sarnámihuis dit jaar samen met de organisatie Hindostaans en Queer. Het thema van deze editie van Indian History Month is pride. Hindostaans en Queer organiseert deze maand een aantal activiteiten voor de Hindostaanse queer gemeenschap. Dit artikel is een terugblik op een activiteit die ze eerder dit jaar samen met organisatie The Hang-out 070 organiseerde: de eerste queer Holi viering.

The Hang-out 070 is een queer organisatie gericht op mensen van kleur in Den Haag. Samen met de organisatie Hindostaans en Queer maakt The Hang-out 070 hun eerste queer Holiviering mogelijk. “We waren de samenwerking aangegaan met Hindostaans en Queer. Dan komen deze thema’s naar boven”, vertelt Riyaz van Wegberg, coördinator van The Hang-out 070. Riyaz legt uit dat Holi een breed en inclusief feest is, die uitdraagt dat het voor iedereen is. “Het is alleen wel de realiteit dat bij elk religieus feest er niet echt ruimte is voor die queer identiteit met die intersectie van de culturele achtergrond. Daarom vinden wij het ook belangrijk als The Hang-out 070, maar vooral ook in Den Haag met een grote Hindostaanse gemeenschap, dat wij eigenaarschap nemen over dit soort feestdagen.”

Jezelf zijn en je identificeren met je cultuur

“Het is een moment dat je even met z’n allen aan het vieren bent, dat je even vergeet wat iedereens achtergrond is. We zijn gewoon samen om de ervaring te delen”, vertelt Jay Nathe, die de queer Holiviering bijwoont. Jay heeft vroeger vaker Holi gevierd. Hij vertelt dat hij deze Holiviering anders ervaart dan een reguliere Holiviering. Queer zijn werd volgens hem nooit expliciet genoemd of aandacht aan gegeven. “Het werd ook niet per se uitgesloten. Maar wat ik fijn vind aan deze Holiviering is dat we hier juist de ruimte krijgen om de queer identiteit mee te nemen.” Hier sluit de pandit (hindoegeestelijke) van de queer Holi ceremonie, Furoz Ramanand, die zelf ook tot de LHBTQIA+-gemeenschap behoort, zich bij aan. “Ik vind het belangrijk dat mensen zichzelf kunnen zijn, maar zich ook kunnen identificeren met de cultuur waarin ze zijn opgegroeid.”

Volgens coördinator Riyaz is dat precies de reden voor het organiseren van een queer Holi. “Een queer Holi is nodig. Je leert hier namelijk ook met je eigen identiteit omgaan in een queer Hindostaanse context. Want wat je vooral ziet bij mensen van kleur, is dat zij vaak denken te moeten kiezen tussen of hun queerness of hun van kleur zijn. Een dag als deze laat zien dat het toch verenigbaar is.” Jay vertelt dat hij zich bij een reguliere Holiviering toch moet aanpassen. Hier is dat niet nodig. “Je kan gewoon volledig jezelf zijn zonder bang te zijn voor afstoot of oordeel.” Jay geeft namelijk aan dat queer zijn in de Hindostaanse gemeenschap lastig kan zijn. “Je gaat wel begrip krijgen, maar geen herkenning omdat je afwijkt van wat de rest gewend is en waar zij mee opgegroeid zijn. Het is geen weerstand, maar het is een andere wereld. Er is een kloof.”

Wat is Holi?

Holi is een hindoeïstisch feest dat ieder jaar rond de maand maart gevierd wordt. Het is een combinatie van een lentefeest, een nieuwjaarsfeest en een feest dat de overwinning van het goede over het kwade viert. Mensen herkennen Holi vaak aan het bestrooien van elkaar met gekleurd poeder. Hier gaan traditioneel nog andere rituelen aan voor, als het planten van een boom waar ook geofferd wordt en het branden van een vuur, wat ‘Holika dahan’ genoemd wordt. Stichting Holi Samen organiseerde donderdag 17 maart de Holika dahan. Het aangestoken vuur symboliseert de overwinning van het goede over het kwade. De dag erna vindt het ritueel van het bestrooien met poeder plaats, dit jaar weer in wijkpark Transvaal.

De queer Holi verloopt anders. Het begon met een informatief programma over wat Holi betekent. Daarna vond een panelgesprek plaats, waar de pandit, Furoz Ramanand, en de activisten Pravini Baboeram en Fazle Shairmahomed aan het woord kwamen. De onderwerpen gingen niet alleen over Holi zelf, maar ook over dekolonisatie en wat het betekent om Hindostaans te zijn. Want, zoals Jay aangeeft: “Dit is veel meer dan een religieuze viering. We zijn hier niet alleen om Holi te vieren. Onze identiteit is veel meer dan alleen Hindostaans zijn en Holi vieren.”

Maithili (19) is student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Ze schrijft het liefst met passie over maatschappelijke onderwerpen. In haar vrije tijd vind je haar hoogstwaarschijnlijk in een boekenwinkel of met een pen in de hand.

Over de auteur(s)

Schrijf mee

Wil jij helpen met het creëren van leuke content voor en door LHBT+? Bekijk hieronder onze vacatures.

Kiss & Tell: Het queer boyband boek

De leadzanger van de boyband Kiss & Tell gaat daten met de drummer van zijn voorprogramma. Aimee bespreekt het verhaal en de representatie vanhet boek Kiss & Tell.

Geen popartiest maar protestzangeres: Sinéad O’Connor

Sinéad O’Connor wilde geen popartiest, maar protestzangeres worden. Daar is ze in geslaagd: ze heeft zich uitgesproken voor gemarginaliseerde groepen waaronder de LHBTQIA+-gemeenschap en daarmee laten zien dat gerechtigheid haar meer waard was dan haar carrière.