Over ons

Over ons

Expreszo is een online magazine voor en door LHBTQIA+-jongeren, volledig gerund door vrijwilligers. Het is opgericht in 1988 en is sinds 2014 helemaal digitaal.

Op Expreszo willen we de verhalen laten horen die niet zoveel plek in de mainstream media hebben. Daar is helaas nog steeds behoefte aan, en onze website trekt dan ook duizenden bezoekers per maand. We doen ons best om queer jongeren te voorzien van interessante en leuke artikelen, tips en voorlichting.

Wij zijn geen commerciële organisatie en worden volledig door vrijwilligers gerund. Dat is fijn, omdat we daardoor onafhankelijk zijn in wat we produceren. Voor de noodzakelijke kosten worden we gelukkig ondersteund door het COC. Zij verzorgen onder andere het onderhoud voor onze website.

Neem contact op

Heb jij ideeën voor of vragen over onze artikelen? Neem dan contact met ons op!

Word vrijwilliger

Wil jij de Expreszo-redactie versterken? Bekijk al onze vacatures of stuur een open sollicitatie.

Een van oorsprong Rotterdamse tijdschrift voor LHBTQIA+’ers (of destijds nog holebi) besloot in 1988 op nationaal niveau te gaan werken onder de naam ‘Expreszo’. Er bestond nog geen landelijk tijdschrift voor queer jongeren, en veel LHBTQIA+-verenigingen bereikten alleen een lokale achterban. Expreszo bracht daar verandering in. Tussen 1988 en 2014 was Expreszo een papieren tijdschrift. Vanaf 2010 ging het magazine gedeeltelijk online opereren, en in 2014 maakte het de overstap naar een compleet digitaal magazine. 

Expreszo is altijd non-profit geweest en werkt met een vrijwillige redactie. In 1991 werd het blad overgenomen door Stichting Landelijk Homojongeren Overleg (LHJO), daarna door stichting Hoezo en vervolgens door het COC. Deze organisaties ondersteunden Expreszo in de druk- en distributiekosten. Het blad was te koop in kiosken en boekhandels in Nederland en tussen 1999 en 2008 ook in Vlaanderen. Daarnaast waren er een hoop middelbare scholen die het blad kochten voor in hun bibliotheek.

In 2004 kreeg Expreszo een subsidie van het ministerie van Onderwijs om het blad in een oplage van 420.000 stuks op alle middelbare scholen in Nederland te kunnen verspreiden. Enkele tientallen middelbare scholen bleken het blad om religieuze redenen niet aan hun leerlingen te willen uitdelen. Het startte een landelijke discussie over tolerantie en homohaat in Nederland.

Eind 2006 kwam Expreszo in het nieuws vanwege de Expreszo Top 100, waarin de leukste LHBTQIA+-Nederlanders waren opgenomen. In de berichtgeving van andere media over deze lijst ging het vooral over bekende Nederlanders en Vlamingen die laag of helemaal niet op de lijst stonden (zoals Gordon).

In februari 2010 baarde Expreszo opzien met de spijbel-actie ‘Daar word ik nou ziek van’. Deze actie was gericht tegen een artikel uit de Algemene Wet Gelijke Behandeling. Deze wet maakte het mogelijk dat een leerling of docent van school gestuurd of ontslagen kon worden op grond van een openlijk homoseksuele levenswijze. Dit artikel werd in juli 2015 uit de wet geschrapt. 

Expreszo wordt regelmatig aangehaald als bron in landelijke nieuwsbladen als de Volkskrant en het NRC. 

We streven naar gelijkheid, diversiteit en een open sfeer bij Expreszo en proberen op ons platform een uitgebreid scala aan meningen te laten horen. We willen geen platform zijn voor haatdragende of discriminerende meningen. Seksisme, racisme of  “homonationalisme” verdienen geen plek in ons magazine, omdat we niet de emancipatie van LHBTQIA+’ers (of één specifieke groep daarin) kunnen bevorderen als we tegelijk andere groepen omlaag trappen.

We gebruiken over het algemeen de afkorting LHBTQIA+, met de + als overkoepelende noemer voor andere queer identiteiten, zoals panseksualiteit of een non-binaire identiteit.