Het internet, streaming services en de boekhandel staan vol met media om van te genieten. Soms kan het moeilijk zijn om te weten waar je je kostbare tijd in kan steken. Om jou de zoektocht te besparen delen verschillende Expreszo’ers hun favoriete queer media van dit moment. Deze keer zijn dat: het boek A Master of Djinn, seizoen 2 van de HBO-serie Our Flag Means Death en Troye Sivans album Something to Give Each Other
Aimee (zij/haar)
A Master of Djinn – P. Djèlí Clark
A Master of Djinn is een fantasy/mystery boek geschreven door schrijver en historicus P. Djèlí Clark. Het begon ooit als een novella maar is uiteindelijk uitgekomen als volledig boek. Het boek gaat over een alternatieve magische versie van Caïro in het jaar 1912. Het boek combineert steampunk, magie en delen van Egyptische geschiedenis. Fatma is een agent voor het ministerie van Alchemie, Betoveringen en Bovennatuurlijke Entiteiten. Wanneer een nieuw mysterie het ministerie bezig houdt, krijgt Fatma een nieuwe partner in crime, Hadia. Samen moeten ze proberen uit te vogelen wie ervoor heeft gezorgd dat een hele gemeenschap belangrijke mannen overlijden. Welke magie wordt hier gebruikt en wie o wie is de dader en met welk motief?
A Master of Djinn was een echte verrassing voor mij. Het combineert veel Arabische termen, Egyptische goden en legendes en magie op een bijzondere en interessante manier. Fatma en Hadia, de twee agenten, zijn twee tegenpolen. Fatma draagt pakken en is bot en gesloten. Zij werkt het liefst alleen en wil zeker niet werken met Hadia, die ze te soft vindt en gekleurde hijabs draagt. Ik vond de verschillen tussen deze vrouwen erg fijn qua representatie en wat ik nog leuker vond was dat Fatma een vrouwelijke partner heeft. Steampunk, magie en ook nog eens een queer vrouwelijk hoofdpersonage. Voor mij waren het allemaal verrassende leuke dingen in een boek en had ik het erg naar mijn zin tijdens het lezen.
Tess (zij/haar)
Our Flag Means Death (seizoen 2)
Op donderdag 5 oktober gingen de eerste drie afleveringen van seizoen 2 van Our Flag Means Death in première. Ik zat er helemaal klaar voor, had er al lang naar uitgekeken en al vele theorieën bedacht over hoe het zou verlopen. Helemaal voorbereid zat ik met mijn soepkom thee en mijn favoriete chocolade rozijnen klaar om op play te drukken. Seizoen 2 overtrof al mijn verwachtingen. Het leukste aan de serie vind ik het menselijke. Alledaagse relatieproblemen worden in de context van een piratenwereld gebracht, wat hilarisch absurde situaties voortbrengt. En die relaties zijn eindelijk eens een keer allemaal queer! Alle acht afleveringen zijn inmiddels uitgekomen. Zorg dat je ze allemaal ziet. Het is zeker de moeite waard.
Lees ook Elsa’s review van seizoen 1 van Our Flag Means Death.
Tess (zij/haar)
Something to Give Each Other – Troye Sivan
Al sinds zijn eerste album Blue Neighbourhood ben ik dol op het werk van Troye Sivan. Ik leerde zijn werk kennen toen mijn seksualiteit ontluikende was. De liedjes van zijn debuutalbum resoneerden dan ook erg met mijn eigen gevoelens. Samen met Troye groeide ik van baby gay naar out and proud. Bij ieder album wens ik altijd toch een beetje dat de magie van dat eerste album terugkeert, maar uiteraard bewijst Sivan zichzelf als een veelzijdige en opgroeiende muzikant. In dit album laat hij weer een heel andere kant van zichzelf zien dan in zijn laatste album Bloom en zijn EP In a Dream.
De videoclips van de singles van Something to Give Each Other zijn ook zeer aan te raden. Met Rush bewijst hij zich weer als despoot van de dansmuziek. Net als veel van zijn nummers zeer geschikt om op te dansen in de club. Zo ook de clip en de muziek van de single Got me Started. One of the Girls vond ik nog wel de meest inspirerende muziekvideo. In deze video presenteert hij zichzelf als man en vrouw. Sivan speelt wel vaker genderoverschrijdende looks. Als je na de videoclips en hun tunes nog niet overtuigd bent om dit heerlijke album te luisteren, weet ik het ook niet meer.
Over de auteur(s)
Aimee
Aimee (zij/haar) is 25 en werkt als software tester in de ICT. In haar vrije tijd houdt ze van paaldansen, lezen en schrijven. Ze is dol op haar konijnen en quote maar al te graag oude vines of scenes van Scott Pilgrim vs the world.
Tess
Tess Liebregts (zij/haar) is al haar hele leven dol op schrijven, verhalen vertellen en ervaringen delen. Ze studeert kunstgeschiedenis en literatuur en is daardoor in haar vrije tijd veel bezig met creativiteit, poëzie en boeken.