parade voor homorechten

With Pride: de bijzondere strijd die gevoerd werd in Utrecht voor ons bestaan

Na een enorm succesvolle periode in Amsterdam, hangt de tentoonstelling With Pride nu in het Utrechtse Stadskantoor. In samenwerking met de gemeente Utrecht en het Midzomer Grachtfestival kunnen bezoekers de tentoonstelling nog tot 27 juni bekijken.

De tentoonstelling is niet heel groot. Vanaf de roltrap naar de eerste verdieping in het Utrechtse Stadshuis – die heel kort is – valt de tentoonstelling de bezoekers gelijk op. Twee wanden zijn gewijd aan de historie van LHBT+ strijd in Utrecht, maar ook in Amsterdam. Zo wordt de geschiedenis van Utrechtse jongerenorganisatie PANN uitgelegd. Het Homofiele Studenten Dispuut wordt gesticht in 1967, omdat de leden het zat zijn om zich buitengesloten te voelen. Twee jaar later krijgt het dispuut een politiek karakter wat leidt tot de oprichting van PANN. Tegenwoordig staat die organisatie vooral bekend om zijn grote feesten en ontmoetingsavonden. Expreszo stond vorig jaar trouwens met PANN op de boot tijdens de Amsterdam Pride.

Omdat de tentoonstelling niet zo groot is, krijg je snel een beeld van de strijd die er voor generaties erna en de huidige generatie gestreden is. Zo is er bijvoorbeeld ook aandacht voor het de oprichting van het COC en de Gay Games. Net als bijvoorbeeld voor de belangrijke bijdragen van lesbiennes voor de emancipatie van LHBT+.

Mocht je dus in Utrecht zijn: ga even snel het Stadskantoor in om te kijken. Je kunt bij een druk moment tijdens het ophalen van je paspoort direct de geschiedenis van de strijders van vroeger bewonderen. Want With Pride mag dan een kleine tentoonstelling zijn: het blijft bijzonder én moedig wat organisaties als PANN en vele meer gedaan hebben voor onze vrijheid! De strijd is nog niet gestreden, maar dankzij hen en vele anderen kunnen we het werk met de nodige inspiratie doorzetten!

Over de auteur(s)

Schrijf mee

Wil jij helpen met het creëren van leuke content voor en door LHBT+? Bekijk hieronder onze vacatures.

Queers & sport – Surfing Queers Lisette & Mack

In het drieluik ‘Queers & sport’ neemt Joey je mee langs initiatieven die sport inzetten als een manier om trauma’s te helen. Met als derde, en voorlopig laatste in de reeks, queer surfers Lisette en Mack

Tweede Kamerverkiezing 22 november 2023

Het kan een enorme klus zijn om alle verkiezingsprogramma’s van de verschillende partijen door te spitten. Daarom zet Expreszo alvast kort uiteen wat iedere partij te zeggen heeft over de LHBTQIA+-gemeenschap.