Telefoon met daarop meerdere social media apps
Foto door Tracy Le Blanc via Pexels

Expreszo Bespreekt: Social Media

Social Media zijn als sinds de opkomst van het internet razend populair. Ook voor veel queer personen zijn Social Media een fijne uitlaatklep. Je kan hier gelijkgestemden vinden, die je misschien in het dagelijks leven niet tegenkomt. Bovendien zijn er veel queer personen die op Social Media een breder beeld geven van hoe het queer leven eruit kan zien of die juist informatie geven die je nergens anders kan krijgen. De Expreszo-redactie maakt ook graag gebruik van Social Media, zoals Instagram, Facebook en Twitter. Maar er zit ook een andere kant aan deze medaille. Aimee, Freddie Lian en Jacinta nemen je mee in wat Social Media voor hen betekent.

Aimee (zij/haar)

Ik heb heel lang gezegd dat ik totaal niet van de Social Media ben. Ik heb geen Facebook of Twitter, en Instagram heb ik pas aangemaakt toen dit totaal niet meer hip was. Wel ben ik altijd een fan geweest van Tumblr, omdat dit vooral ‘media’ was en niet per se heel ‘sociaal’. Ik hou er niet van om heel veel van mezelf te delen online, maar vind het wel leuk om up to date te blijven en met mijn vrienden te connecten. Dit is waarom ik tegenwoordig veel op TikTok zit. 

Het fijne aan TikTok vind ik dat dit platform zo breed is dat mijn tijdlijn er heel anders uit kan zien dan die van de personen naast mij. Het algoritme zorgt ervoor dat ik me vaak begrepen voel en ik een soort veilige bubbel heb met alleen dingen die ik leuk of interessant vind. Hierdoor ben ik eigenlijk ook snel op ‘Queertok’ beland. Ik vind het fijn om hier veel van te zien, aangezien ik dit in mijn eigen kringen en op Social Media zoals Instagram toch niet zoveel zie. Ik denk ook dat TikTok voor veel jonge queer personen een fijne uitlaatklep kan zijn omdat hun video’s dus vooral in veilige ‘bubbels’ te zien zijn, op de tijdlijn van andere queer mensen. Ook al zijn dit misschien alsnog mensen aan de andere kant van de wereld, voelt het toch een stuk minder alleen.

Freddie Lian (die/diens, hen/hun)

Foto door Rox Kleijn

Social Media, ik houd ervan en ik haat het. Deze haat-liefdeverhouding heb ik altijd al met Social Media gehad, van MSN en Hyves tot TikTok en BeReal. Door de jaren heen heb ik heel wat accounts versleten, ook op Facebook, Twitter, Tumblr, Snapchat en Instagram. Ieder platform met net weer een ander doel en net weer een ander publiek. Mijn haat aan Social Media komt door de trendgevoeligheid van de platformen. Niet alleen dat platformen elkaar wegconcurreren, waardoor ik me gedwongen voel over te stappen, maar ook de trends binnen platformen, waardoor algoritmes telkens commerciëler worden. Daarnaast merk ik een duidelijke wisselwerking tussen mijn schermtijd en geestelijke gezondheid. Als ik me slecht voel zit ik meer op Social Media, waardoor ik me slechter voel. Daardoor ben ik meer online en zo blijf ik in een spiraal. 

Toch heb ik ook heel veel aan Social Media te danken. Ik leerde alle identiteiten uit de ‘alfabet maffia’ (LHBTIQA+-gemeenschap) kennen op YouTube. Tumblr introduceerde me in alle queer fandoms en bracht me in aanraking met een aantal van mijn favoriete films en series. Het is ook de plek waar ik voor het eerst de vrijheid vond om andere namen uit te proberen, online kun je immers iedereen zijn. Tegenwoordig ben ik eigenlijk alleen nog actief op Instagram, waar ik inmiddels een hele fijne progressieve bubbel heb gecreëerd. Ik volg er mensen en organisaties die me informeren en inspireren. Hierdoor heb ik niet alleen mooie communities gevonden om ook offline mee te chillen, maar zijn ook waardevolle vriendschappen ontstaan.

Jacinta (zij/haar)

Eigenlijk altijd al is Social Media een bezigheid geweest waar ik graag wat vrije tijd in stop. Helemaal in de begintijden van Social Media zat ik al met veel plezier op Hyves en Cu2 (ik ben benieuwd wie dat nog kent!). Met de komst van Facebook openden er veel meer deuren van de online wereld. In 2010 liep ik stage in Disneyland Parijs. Hoewel Facebook toen al een tijdje bestond was het voor mij nog een ver van m’n bed show. Iedereen dáár zat er wel op, dus om contact te houden maakte ik ook een account aan. Tot op de dag van vandaag heb ik Facebook, maar dat is wel een app die op de lijst staat om binnenkort waarschijnlijk verwijderd te worden. Ik haal er niet meer zoveel uit, het is al jaren niet meer wat het geweest is.

Instagram daarentegen gaat op mijn telefoon nog steeds steady door als meest gebruikte app. Dat is al jaren zo, want voor mij gaat er qua apps niks boven Insta. Ik ben fan van het gebruiksgemak en de vormgeving. Ik post heel graag en met regelmaat en ik maak er een sport van om op Instagram stories zo tof mogelijke composities te creëren. 

Als je kijkt naar de accounts die ik volg, zie je dat het onder andere veel queer artiesten zijn. Die representatie op mijn tijdlijn vind ik heel prettig en bovendien gewoon erg leuk. Dát zijn de mensen die ik het liefste zie, waar ik inspiratie uit haal en energie van krijg. Zo volg ik onder andere het halve team van de Oranje Leeuwinnen en bijna heel de cast en crew van Anne+. Maar ik volg ook queer koppels die veel reizen en podcasts zoals de Lesbische Liga. Ik vind de queer community zo mooi en fijn om bij te horen, dus ik zie er graag veel van voorbij komen.

Laatst heb ik wel TikTok verwijderd van m’n telefoon. De snelheid waarin die filmpjes worden voorgeschoteld begon me tegen te staan. TikTok is een slimme app, als je een goed algoritme te pakken hebt zijn bijna alle filmpjes die je ziet tof. Daardoor blijf je eindeloos scrollen (net als ik deed). Nu ik de app niet meer heb merk ik dat ik al iets meer rust heb in m’n hoofd. Maar Instagram is nog wel een blijvertje. Dus af en toe zak ik alsnog weg in een neerwaartse spiraal van stories waar moeilijk uit te komen is. Maar dat is soms ook helemaal niet zo erg.

Over de auteur(s)

Schrijf mee

Wil jij helpen met het creëren van leuke content voor en door LHBT+? Bekijk hieronder onze vacatures.

Kiss & Tell: Het queer boyband boek

De leadzanger van de boyband Kiss & Tell gaat daten met de drummer van zijn voorprogramma. Aimee bespreekt het verhaal en de representatie vanhet boek Kiss & Tell.

Geen popartiest maar protestzangeres: Sinéad O’Connor

Sinéad O’Connor wilde geen popartiest, maar protestzangeres worden. Daar is ze in geslaagd: ze heeft zich uitgesproken voor gemarginaliseerde groepen waaronder de LHBTQIA+-gemeenschap en daarmee laten zien dat gerechtigheid haar meer waard was dan haar carrière.

Achtergrond

Waar blijven de bi-mannen?

In de afgelopen paar jaar is de zichtbaarheid van biseksuele vrouwen enorm gegroeid, mede dankzij het uit de kast komen van verscheidene beroemdheden en het

Lees verder »