Veiligheid en zichtbaarheid van LHBTQIA+ jongeren

In de afgelopen dagen en maanden zijn er meerdere LHBTQIA+ jongeren die verhalen hebben gedeeld over overschrijdend of seksueel intimiderend gedrag van oudere mannen. Dit zijn verhalen die belangrijk zijn om te horen en verhalen die ertoe doen. Wat ieder van deze jongeren heeft meegemaakt, is verschrikkelijk. Als jongerenplatform steunen wij al deze jongeren in het delen van hun verhalen. 

De openbaringen die gedaan zijn, signaleren echter ook een bredere kwestie. Het is duidelijk dat een broodnodig gesprek over de (on)veiligheid en (on)zichtbaarheid van LHBTQIA+ jongeren gevoerd moet worden. De samenleving marginaliseert deze jongeren keer op keer, zoals is gebleken in de kwestie van bijzondere scholen en antihomoverklaringen. Maar ook op reguliere scholen is er geen ruimte voor deze jongeren. Zo is er tijdens seksuele voorlichting alleen oog op seks tussen cisgender heteroseksuele mensen, en alles wat daarvan afwijkt, verdwijnt. 

De onzichtbaarheid die voortvloeit uit de constante marginalisatie is gevaarlijk, omdat al deze jongeren zelf op ontdekkingstocht gaan en niet weten welke risico’s zij kunnen lopen. Zij willen zich gehoord en gezien voelen, zij zoeken intimiteit en liefde. Ze zoeken naar hetgeen wat ze juist missen in de samenleving. Ze willen zich normaal voelen.

Oudere mensen die azen op jongeren zien dit en maken hier misbruik van. Ze spreken jongeren aan en zeggen te bieden waar die jongeren zo wanhopig naar op zoek zijn. Ze maken gebruik van de ongelijke machtsverhouding en presenteren zichzelf als een veilige haven waar deze jongeren gehoord en gezien worden. Sommigen van hen zijn zelfs bekende namen binnen en buiten de gemeenschap. Maar de realiteit is dat ze grensoverschrijdend en seksueel intimiderend gedrag vertonen, en deze jongeren soms voor het leven tekenen.

Expreszo roept onze eigen gemeenschap, maar ook de samenleving, op om de onzichtbaarheid en uitwissing van LHBTQIA+ jongeren niet langer toe te staan. Seksueel overschrijdend gedrag van oudere mannen en de uitbuiting van LHBTQIA+ jongeren is ontoelaatbaar en mag onder geen enkele omstandigheid getolereerd worden. Dat wat binnen de wettelijke grenzen valt, is geen synoniem voor dat het ook binnen de maatschappelijke of morele grenzen valt. Daarnaast benadrukken wij dat deze structurele problemen geen stok zijn om de LHBTQIA+ gemeenschap mee te slaan. Dit is een probleem van oudere mensen die azen op jongeren en ongelijke machtsstructuren, niet van een gemeenschap die gemarginaliseerd is door de samenleving.

Als jij een van die jongeren bent, weet dat jij ertoe doet. Jouw verhaal is belangrijk en moet gehoord worden. Wanneer je door berichten in de media opnieuw geconfronteerd wordt met deze persoon kan dat je aanzetten om toch je verhaal te delen. En dat is nooit ‘te laat’. Je bent niet alleen. Weet dat er meer dan genoeg handvatten zijn die jou kunnen helpen als jij grensoverschrijdend of seksueel intimiderend gedrag hebt meegemaakt. 

We horen je. We zien je.

Over de auteur(s)

Schrijf mee

Wil jij helpen met het creëren van leuke content voor en door LHBT+? Bekijk hieronder onze vacatures.

Queers & sport – Surfing Queers Lisette & Mack

In het drieluik ‘Queers & sport’ neemt Joey je mee langs initiatieven die sport inzetten als een manier om trauma’s te helen. Met als derde, en voorlopig laatste in de reeks, queer surfers Lisette en Mack

Tweede Kamerverkiezing 22 november 2023

Het kan een enorme klus zijn om alle verkiezingsprogramma’s van de verschillende partijen door te spitten. Daarom zet Expreszo alvast kort uiteen wat iedere partij te zeggen heeft over de LHBTQIA+-gemeenschap.

Taal
Achtergrond

De invloed van taal op ons denken

Taal is onlosmakelijk verbonden met macht en cultuur en is daarmee meer dan alleen een boodschapper van informatie. In dit artikel lichten we een aantal woorden uit waarvan je de oorsprong moet weten, omdat ze nog altijd onze manier van denken beïnvloeden.

Lees verder »