Still 'Die Mitte der Welt'

To binge or not to binge: boekverfilmingen

Eens in de maand raadt Jacoline je de mooiste films, series en boeken aan. In deze editie boekverfilmingen die zeker de moeite waard zijn, maar die je waarschijnlijk nog niet kent. Hier vind je dus niet de usual suspects zoals Call Me by Your Name (te zien op Netflix), Carol (te zien op Videoland en Cinemember) en Love, Simon (te koop op dvd), al moet je die uiteraard óók zien.

Het midden van de wereld (boek) / Die Mitte der Welt (film)

Het midden van de wereld van Andreas Steinhöfel is een boek met heerlijke unieke personages. Phil woont samen met zijn moeder Dianne en tweelingzus Glass in een huis genaamd Visible en brengt hij veel tijd door met zijn beste vriendin Kat. Het zijn allemaal buitenbeentjes die je binnen de kortste keren in je hart sluit. De wereld van Phil en Kat wordt opgeschud als de knappe Nicholas bij hen op school komt en Phil verliefd op hem wordt. Het fijne aan zowel het boek als de film is dat het nooit een issue is dat Phil homoseksueel is. De levendige sfeer uit het boek sijpelt ook door in de verfilming met Louis Hofmann (bekend van de Netflix-serie Dark) in de hoofdrol.

Te zien via Cinemember

Weg met Eddy Bellegueule (boek) / Marvin ou la belle éducation (film)

Édouard Louis schreef met Weg met Eddy Bellegueule een indrukwekkend autobiografisch portret van zijn jeugd in een arbeidersgezin. In tegenstelling tot Phil uit Het midden van de wereld, kan hij totaal niet zichzelf zijn. Zijn ouders vinden zijn vrouwelijke maniertjes maar niets en op school wordt hij gepest. Pak dit boek niet op als je iets luchtigs zoekt, want dat is het niet, maar het laat je dan ook niet los. Anne Fontaine bewerkte het boek tot film, uiteindelijk is de titel veranderd en is er een verhaallijn rond een oudere versie van Eddy (in de film Marvin) aan toegevoegd. Het verhaal rond de jonge Eddy is echter zeker nog te herkennen. Heb je de mogelijkheid, laat dan ook de geweldige toneelvoorstelling niet aan je voorbijgaan. 

Te zien via Cinemember

Vingervlug (boek) / The Handmaiden (film) 

Vingervlug is een heerlijke historische roman van Sarah Waters om bij weg te dromen. Dievegge Sue wordt de hulp bij een rijk meisje en tussen hen bloeit iets op, maar door de verschillende klassen waar ze zich in bevinden wordt het allemaal net iets gecompliceerder. De roman is op twee totaal verschillende manieren verfilmd. Ten eerste als de miniserie Fingersmith van Aisling Walsh, maar ook als het bekendere The Handmaiden van Park Chan-wook. Met name die tweede is een waar feest voor het oog. De regisseur heeft groots uitgepakt en niet alleen is de film veel erotischer, maar ook een stuk gewelddadiger dan het origineel. Voeg daar prachtige cinematografie aan toe en het is een waar spektakel.

Te zien via Cinemember

De uren (boek) / The Hours (film)

Michael Cunningham verweeft in zijn roman drie verhaallijnen op magistrale wijze door elkaar. We kijken mee met Virginia Woolf die Mrs. Dalloway schreef, Clarissa die als bijnaam Mrs. Dalloway heeft en huisvrouw Laura Brown die Woolfs roman aan het lezen is. Ze leven alle drie in verschillende tijden, maar worden met elkaar verbonden door Woolfs roman. Hun levens vertonen overeenkomsten en laten een interessante wisselwerking zien tussen literatuur en de realiteit. De verfilming is al minstens even indrukwekkend en moet je sowieso zien vanwege de sterke cast met Nicole Kidman, Julianne Moore en Meryl Streep.

Te koop op dvd

Maurice (boek en film)

We noemden Call Me by Your Name al in de inleiding, maar voordat James Ivory erkenning kreeg in de vorm van een Oscar voor dat script, was hij ook al scriptschrijver en regisseur van het prachtige kostuumdrama Maurice. Dat werd gebaseerd op de gelijknamige roman van E.M. Forster (1971). Hij kon het boek niet uitgeven toen hij nog in leven was, omdat homoseksualiteit in Engeland nog illegaal was. Desondanks is Maurice geen al te deprimerend verhaal geworden, want Forster stond op een Happy Ending. In de film kan je daarnaast ook nog genieten van een uitstekende performance van een jonge Hugh Grant.

Te zien via Vitamine Cineville en te koop op dvd/blu-ray


Daarnaast draait op dit moment de verfilming van Aidan Chambers’ klassieker Je moet dansen op mijn graf (1982) in de bioscopen als Été 85.

Heb je tips die we in de volgende aflevering moeten bespreken? Laat dan vooral een reactie achter op Instagram of mail naar jacoline@expreszo.nl.

Over de auteur(s)

Schrijf mee

Wil jij helpen met het creëren van leuke content voor en door LHBT+? Bekijk hieronder onze vacatures.

Kiss & Tell: Het queer boyband boek

De leadzanger van de boyband Kiss & Tell gaat daten met de drummer van zijn voorprogramma. Aimee bespreekt het verhaal en de representatie vanhet boek Kiss & Tell.

Geen popartiest maar protestzangeres: Sinéad O’Connor

Sinéad O’Connor wilde geen popartiest, maar protestzangeres worden. Daar is ze in geslaagd: ze heeft zich uitgesproken voor gemarginaliseerde groepen waaronder de LHBTQIA+-gemeenschap en daarmee laten zien dat gerechtigheid haar meer waard was dan haar carrière.

Cultuur

Quears

We verzamelen elke maand verse queer muziek en ander genot voor je oortjes om aan je playlist toe te voegen. Of je nou cocky bent, een freak, of gewoon verliefd.

Lees verder »