De ‘slachtofferladder’ en de xenofobie-kaart

De afgelopen tijd is de LHBT+-gemeenschap relatief vaak in de Volkskrant genoemd in relatie tot vluchtelingen. Eerst schreef Haroon Ali dat het immigratiedebat de gemeenschap in tweeën zou delen. Vervolgens deelde Krijn Lock een opiniestuk waarin hij zegt dat moslims zogenaamd hoger dan homo’s op de ‘slachtofferladder’ staan bij linkse activisten. Vooral bij Lock heb ik het idee dat hij bewust niet naar het hele plaatje wil kijken. Hij slaat de plank een aantal keer mis. Het begint al bij dat hij de termen homo en LHBTI uitwisselbaar gebruikt, alsof homo’s de enige LHBTI’ers zijn. Dat geeft mij het idee dat hij niet écht begaan is met de hele LHBT+-gemeenschap.

“Centraal stond het opstappen van Gay Pride-voorzitter Frits Huffnagel in maart vanwege ‘xenofobe’ uitspraken over vluchtelingen tijdens een Radio 1-debat. Hij stelde dat vluchtelingen aan de grens van Turkije en Griekenland niet moeten worden toegelaten.” Zo begint Locks artikel. Iedereen met een beetje Google-vaardigheden weet dat dit niet het enige was wat Huffnagel zei. Hij zei ook dat wij denken dat vluchtelingenkinderen zielig zijn. We zouden volgens Huffnagel onze ogen sluiten voor het feit dat de ouders van deze zielige kinderen oorlogsmisdadigers kunnen zijn. Hij tweette daarnaast dat “er niet voor niets gebombardeerd” zou worden. Die tweet heeft hij overigens verwijderd.

Vervolgens beticht Lock organisaties zoals BIJ1 en Kick Out Zwarte Piet ervan samen met COC Amsterdam druk uit te hebben uitgeoefend om Huffnagel en het bestuur te laten aftreden. Maar dit is onjuist. Meer dan 90 organisaties ondertekenden een open brief. In deze brief haalden zij aan dat de uitspraken van Huffnagel niet overeenkwamen met de principes van Pride Amsterdam. De ondertekenaars waren ongelofelijk divers. Nachtclubs zoals Club NYX, feministische platforms zoals De Bovengrondse en humanistische organisaties zoals Hivos ondertekenden allemaal. Het was dus veel meer dan het ‘bonte gezelschap’ dat Lock noemde. Hij probeert vooral te framen alsof het slecht is om links te zijn of je te ageren tegen xenofobie. 

Hij haalt Joke Smit ook aan in het opiniestuk. Lock refereert naar haar kritiek op de discriminerende kanten van religie. Hij stelt dat alles ‘anders’ is anno 2020 ten op zicht van Joke Smits tijd. In plaats van kritiek op religie te hebben, zouden we kritiek hebben op de kritiek op religie. Wat hij niet wil realiseren, is dat er anno 2020 inderdaad veel anders is. Wat er vooral anders is, is dat we allemaal beseffen dat “gays en vrouwen” (en de rest van de gemeenschap die Lock weer vergeet) niet alleen witte Nederlanders zijn. Intersectionaliteit bestaat en onder de “gays en vrouwen” bevinden zich ook Islamitische mensen. Zij verdienen het net zoveel om vertegenwoordigd te worden in mensenrechten-bewegingen.

Wat Lock ook probeert, is om andere vluchtelingen verder de schuld te geven van het geweld dat LHBT+-vluchtelingen ervaren. “Wie vanwege zijn of haar geaardheid is gevlucht, is bij aankomst in Nederland het leven nog steeds niet zeker”, stelt hij. Hier maakt hij een goed punt, want dit is inderdaad zo. Maar dat heeft ook te maken met dat LHBT+-vluchtelingen een heel circus optreden moeten opvoeren voor de Immigratie en Naturalisatiedienst voordat ze überhaupt overwegen hen te geloven. LHBT+-geweld is en blijft iets wat we niet mogen accepteren. Maar doen alsof vluchtelingen de enige bedreiging zijn voor LHBT+’ers, is wegkijken.

Het hele stuk door probeert Lock ook de Islam en moslims de schuld in te schoenen te schuiven van de dreiging voor LHBT+’ers. Nergens in het hele stuk refereert hij naar de discriminatie die uit de Christelijke kant komt. Ik herinner me nog een zekere Nashville-verklaring, die overigens ook genoeg draagvlak in Nederland had en gesteund werd door politici. Christenen worden niet allemaal veroordeeld voor deze nare verklaring. Ze worden door politici en media niet als een homogene groep geschetst. Waarom worden moslims dan keer op keer over één kam geschoren? Lock valt hier door de mand. Het is duidelijk dat hij vooral een afkeer heeft voor moslims. 

Zo gaat het opiniestuk door en door. Lock probeert in elke alinea redenen te verzinnen om vluchtelingen of moslims de schuld te geven. Hij lijkt te denken dat ook deze twee woorden synoniemen zijn. Daarmee laat hij zijn simplistische blik op dit onderwerp zien. Waar hij probeert linkse activisten te betichten favorieten te hebben op de ‘slachtofferladder’, lijkt zijn echte doel alle vluchtelingen als homofoob te bestempelen. Hij vindt dat we in debat moeten gaan zonder meteen de xenofobie-kaart te spelen. Helaas moet ik die kaart toch op tafel leggen, Lock. Als je zoveel moeite doet om vluchtelingen en moslims in een negatief daglicht te stellen, ben je toch echt xenofoob.

Over de auteur(s)

Schrijf mee

Wil jij helpen met het creëren van leuke content voor en door LHBT+? Bekijk hieronder onze vacatures.

Queers & sport – Surfing Queers Lisette & Mack

In het drieluik ‘Queers & sport’ neemt Joey je mee langs initiatieven die sport inzetten als een manier om trauma’s te helen. Met als derde, en voorlopig laatste in de reeks, queer surfers Lisette en Mack

Tweede Kamerverkiezing 22 november 2023

Het kan een enorme klus zijn om alle verkiezingsprogramma’s van de verschillende partijen door te spitten. Daarom zet Expreszo alvast kort uiteen wat iedere partij te zeggen heeft over de LHBTQIA+-gemeenschap.