She-Ra
Catra (AJ Michalka) and Adora/She-Ra (Aimee Carrero) on 'She-Ra and the Princesses of Power.'| CREDIT: NETFLIX

She-Ra: happy endings voor queer kinderen

Spoiler alert: Dit artikel bevat spoilers over het laatste seizoen van She-Ra and the Princesses of Power

Als mijn vrienden me willen overtuigen om iets te kijken of te lezen hoeven ze vaak maar één argument te gebruiken: “Het is gay.” Dit is voor mij bijna altijd genoeg om een kijkje te nemen. Ergens irriteert het me dat ik zo wanhopig op zoek ben naar queer representatie dat ik me direct verdiep in iets wat alleen maar de mogelijkheid heeft om queer te zijn. 

Mijn partner was begonnen met het kijken van She-Ra and the Princesses of Power en gebruikte opnieuw hetzelfde argument om mij over te halen om mee te kijken. Ik weigerde in eerste instantie. Ik wilde niet opnieuw investeren in meerdere seizoenen van een show, alleen maar om in één aflevering het queer koppel te zien zoenen en daarna waarschijnlijk geen happy ending te krijgen. Toch heb ik tot aan het laatste seizoen gekeken en hoewel het queer koppel inderdaad pas in de laatste aflevering bevestigd wordt, ben ik hier dit keer toch wel oké mee. 

Kindershows kunnen niet queer zijn

Ik beschreef mijn frustratie over het missen van happy endings met queer vrouwen in een show in mijn artikel over Killing Eve. En hoewel ik weet dat het anders kan, verwacht ik van een kinderserie als She-Ra helemaal weinig representatie.  In mijn ervaring heb ik dat namelijk van zulke shows nooit gekregen.

Hierdoor weigerde ik heel lang om me te wagen aan shows waarvan ik niet 100% zeker wist dat het queer koppel echt bevestigd werd én het een happy end had. Je mag me voor gek verklaren, maar ik zoek tegenwoordig het einde op van series die ik kijk, zodat ik weet of er echte representatie in zit en niemand dood gaat. Hetzelfde heb ik gedaan met She-Ra. Seizoen 2 stond op terwijl ik op de bank opzocht of Catra en Adora echt verliefd op elkaar waren en of we dit nog een keer bevestigd zouden krijgen. 

Ik zou het prima vinden als She-Ra simpelweg queer coded was en het gewoon een leuk fan dingetje was dat wij allemaal denken dat de twee verliefd zijn. Dit gebeurt zo vaak dat ik al helemaal gewend ben aan het zien van fanart van twee mensen die totaal niet bij elkaar komen in het echte verhaal. Maar alle verhalen die ik hoorde over She-Ra benadrukten de queer representatie. “Ja, Aim, je moet dit echt kijken. Er zitten zelfs queer ouders in!”  

Queer personages in She-Ra

Na het zien van de serie was ik blij verrast. Wetende dat dit een reboot is van de jaren 80 serie, is dit zeker een verbetering qua representatie. Een van de hoofdpersonages heeft twee vaders die in beeld komen, er zit een getrouwd lesbisch stel in en er is een non-binair personage. Dit maakte me blij, maar toch knaagde er nog iets in me. Want ja, dit zijn wel personages die vaak terugkomen, maar dit is niet het hoofdpersonage, Adora. Hoewel ik blij ben met de goede queer representatie die She-Ra buiten de hoofdrolspelers om al geboden heeft, hoopte ik dat Adora toch ook een romantische relatie zou krijgen met Catra.

Als ze beiden de laatste aflevering overleven én samen zijn, ben ik blij, dacht ik. En gek genoeg was dat precies wat er gebeurde. In de laatste aflevering zeggen Catra en Adora dat ze van elkaar houden en zoenen ze zelfs. Ik schaam me bijna om te zeggen dat ik hardop heb gegild toen ik dit op mijn tv zag gebeuren.

“Stel je zou dit kijken als kind!” was wat ik al snel tegen mijn partner zei. Als ik me nu voorstel dat de kleine Aimee een show had gehad net als Winx, waar de hoofdpersoon met een vrouw eindigt, word ik warm van binnen. In hoeveel oude shows die je als kind hebt gekeken kwam het hoofdpersonage niet uiteindelijk samen met iemand? En hoe vaak was dat iemand van hetzelfde geslacht?

Happy endings voor kinderen

Natuurlijk hoeft een happy ending geen romantische relatie te zijn en had het een prima einde geweest als She-Ra eindigde met het winnen van de oorlog en Adora die eindigt met een man, Bow bijvoorbeeld. Of dat ze alleen blijft, maar Catra terugwint als goede vriendin. Op volwassen leeftijd zie ik meer in dat een verhaal prima kan eindigen zonder romantiek. Soms is dit niet nodig en heeft het verhaal al genoeg aan platonische connecties. Maar de media is nu eenmaal overspoeld met romantiek, beginnend bij shows die je op jonge leeftijd kijkt. Daar is een happy ending toch vaak de prins en prinses die samen komen. 

Als we dan zo nodig moeten focussen op een happy ending met twee personages bij elkaar, voelt dit vaak als ‘beloning’. Als ik denk aan Avatar: The last airbender, denk ik direct aan dat Katara en Aang bij elkaar kwamen nadat alles eindelijk over was. Alles was opgelost, het conflict was weg en dus mocht het hoofdpersonage nu ook een romantische relatie krijgen. Nooit had ik me ingebeeld dat die romantische relatie ook met een jongen kon zijn. Dat dit ook mocht. Dat je na al je harde werken, na alle obstakels die je had weten te overwinnen niet hoefde te eindigen met iemand van een ander geslacht. 

Happy endings voor iedereen

She-Ra and the Princesses of Power eindigt met een happy ending. En Adora’s happy ending bevat Catra als haar romantische partner. Haar happy ending bevat een liefdesverklaring en een kus op de mond. Het maakt me blij en geeft me hoop dat dit bestaat en er nieuwe generaties zullen zijn die opgroeien met dit soort shows om naar te kijken. Dat hen wordt aangeleerd dat een happy ending niet hoeft te bestaan tussen een man en een vrouw. En dat als zij liever willen eindigen met een prinses dan met een prins, dat dit een even grote mogelijkheid is. 

Over de auteur(s)

Schrijf mee

Wil jij helpen met het creëren van leuke content voor en door LHBT+? Bekijk hieronder onze vacatures.

Queers & sport – Bokscoach Jay Muller

In het drieluik ‘Queers & sport’ neemt Joey je mee langs initiatieven die sport inzetten als een manier om trauma’s te helen. Met deze keer bokscoach Jay Muller. 

Kiss & Tell: Het queer boyband boek

De leadzanger van de boyband Kiss & Tell gaat daten met de drummer van zijn voorprogramma. Aimee bespreekt het verhaal en de representatie vanhet boek Kiss & Tell.

Geen popartiest maar protestzangeres: Sinéad O’Connor

Sinéad O’Connor wilde geen popartiest, maar protestzangeres worden. Daar is ze in geslaagd: ze heeft zich uitgesproken voor gemarginaliseerde groepen waaronder de LHBTQIA+-gemeenschap en daarmee laten zien dat gerechtigheid haar meer waard was dan haar carrière.

Cultuur

De Finishlijn: Drag Race Holland Review – Aflevering 2

Welkom bij De Finishlijn! De wekelijkse rubriek van Expreszo.nl waar de redactie het nieuwste seizoen van Drag Race Holland bespreekt. De redactie kijkt naar de verschillende challenges, de prestaties van de deelnemers en welke queens de wekelijkse finishlijn halen en welke niet. Deze week blikt redacteur Thom terug op de shenanigans uit de tweede aflevering. Let op: deze review bevat spoilers.

Lees verder »