MBEYNY KILLING EVE, from left: Jodie Comer, Sandra Oh, (Season 1, premieres April 8, 2018). photo: ©BBC-America / Courtesy: Everett Collection

Killing Eve: Geen happy endings voor queer vrouwen

Spoiler alert: Dit artikel bevat spoilers over het laatste seizoen van Killing Eve.

Het kostte niet veel moeite om te zorgen dat ik Killing Eve ging kijken. Een spannende thriller met Jodie Comer en Sandra Oh, die toevallig ook nog een beetje verliefd op elkaar zijn. Zo zag ik de serie de eerste drie seizoenen. Natuurlijk was ik me ervan bewust dat Killing Eve geen liefdesverhaal was, ik verwachtte ook geen lieve zoetsappige afleveringen. 

Ik wist dat Killing Eve in de kern een thriller is over moord, obsessie en macht is. Maar toch ergens halverwege de serie begon ik hoop te krijgen dat de twee vrouwelijke hoofdpersonages misschien toch een happy end zouden krijgen. En des te harder was de klap toen ik het laatste seizoen en vooral de laatste aflevering keek.

Spoiler alert: Eve en Villanelle komen bij elkaar, maar dit moet niet de reden zijn waarom je de serie blijft kijken. Het liefst zou ik dit tegen mezelf willen zeggen voordat ik aan de serie begon. Vanaf het eerste seizoen voelde het al onwerkelijk dat Villanelle, de huurmoordenares, en Eve, de agent van de Britse intelligentie, misschien echt een relatie zouden krijgen. 

Happy end

De serie is gebaseerd op de boeken van Luke Jennings. Hoewel ik de boeken zelf niet heb gelezen, kwam ik er tussen seizoen 3 en 4 achter dat Eve en Villanelle in deze boeken een romantische relatie hebben. Ik was helemaal gerustgesteld. Wanneer en hoe wilde ik niet weten, ik wist nu dat het goed zou komen en zou geduldig wachten op seizoen 4.

In de eerste drie seizoenen zijn er genoeg momenten te zien waar Eve en Villanelle gevoelens voor elkaar hebben en er zit zelfs een snelle kus in. Ergens heb ik dan ook het gevoel dat ik al tevreden zou moeten zijn met de representatie die ik tot nu toe van Killing Eve heb gehad. De twee vrouwen hadden namelijk overduidelijk een romantische klik en als de serie de boeken zou volgen, zouden ze uiteindelijk ook echt een relatie krijgen.

Toch zijn ze de meerderheid van seizoen 4 gescheiden van elkaar. Hoewel dit geen probleem hoeft te zijn, zorgde elke aflevering waar Eve en Villanelle gescheiden waren voor meer spanning en twijfel in mij. Ze kwamen toch wel bij elkaar? Toch? Misschien wilden de makers de romance pas op het laatste moment laten komen. Als happy end van de spannende moordserie. 

De dood van Villanelle

En ja, dat leek even zo te zijn. In de laatste aflevering van seizoen 4 zoenen de twee personages vlak voordat de show verder gaat met actie. Voor heel even zijn ze gelukkig. Maar dan in de laatste paar minuten wordt Villanelle doodgeschoten. Dit wanneer het conflict van niet alleen het seizoen maar de hele show, opgelost lijkt te zijn en Eve en Villanelle eindelijk samen kunnen zijn. 

Ik heb geen problemen met een hoofdpersonage dat sterft. Ik heb ook geen problemen met een hoofdpersonage in Killing Eve dat sterft. Er zijn genoeg personages geweest die vermoord zijn en hoewel ik dit heel erg vond en soms zelfs heb gehuild, maakt niets me zo boos als de dood van Villanelle. 

Niet alleen voelt dit onnodig en gehaast, het laat ook een bittere nasmaak in mijn mond achter wanneer ik dit vergelijk met alle shows die ik gezien heb waar een relatie tussen twee vrouwen in zit. Om eerlijk te zijn, zijn dit er niet zoveel. Ik weet dat het misschien niet eerlijk is om van een dramaserie over huurmoordenaressen te verwachten dat ik positieve representatie krijg, maar veel andere opties schijnen er niet te zijn. 

Bury your gays

Hetgene wat me ook inspireerde om dit artikel te schrijven is het feit dat het doden van queer personages in media niks nieuws is. Het gebeurt zelfs zo vaak dat deze trope een naam heeft. Bury your gays of Dead Lesbian Syndrome is volgens Hayley Hulan een trope waarin een romantisch koppel van hetzelfde geslacht aan het eind van het verhaal dood moet of op andere manier moet worden vernietigd. 

Waarom moest Villanelle dood? Dit voelt bijna als een straf, als consequentie voor de relatie die Eve en Villanelle hebben. In de context van de show is dit een mogelijkheid. Ik had dit zelfs kunnen accepteren als ze eerder samen waren gekomen. Als niet alle vier seizoenen hadden toegewerkt naar de romance, om hierna vrijwel direct één van de twee te vermoorden. 

Representatie voor queer vrouwen

Als ik terugkijk naar alle queer media die ik heb meegekregen sinds ik uit de kast ben, waren dit bijna altijd media over twee mannen. Misschien was dit voor de tijd gebruikelijk, heb ik altijd gedacht. Misschien moet ik gewoon iets langer wachten voordat er een Heartstopper komt over meiden. Maar ik ben er wel een beetje klaar mee om te wachten. 

Ik ben er klaar mee om genoegen te moeten nemen met twee bijfiguren in een grotere show. Om altijd te wachten tot een show gecancelled wordt na één seizoen wanneer ik weet dat dit een romance serie tussen twee vrouwen is. Ik ben er klaar mee om te wachten tot één van de twee dood gaat. Als er media gemaakt kunnen worden over twee mannen in een relatie, zonder deze problemen, waarom kan dat dan niet voor twee vrouwen? 

Waarom gaf Killing Eve ons maar een halve aflevering aan scènes waar Eve en Villanelle ook daadwerkelijk zo goed als samen zijn? 

Er zijn veel fans van de show die zeggen in plaats van de laatste aflevering of het gehele laatste seizoen de boeken te lezen, aangezien Eve en Villanelle daar wel een happy ending krijgen waar ze gelukkig zijn. Ik wil deze tactiek graag aanraden aan iedereen die de serie wil kijken of is begonnen met kijken, maar toch wil ik ook benadrukken dat dit niet de manier moet zijn. De dood van Villanelle was onnodig en zorgt er ook voor dat dit opnieuw geen serie is over twee queer vrouwen met een happy ending. Als queer vrouw zou ik hier geen genoegen mee moeten nemen. Wij verdienen ook representatie die niet eindigt met onnodige dode hoofdpersonages. 

Over de auteur(s)

Schrijf mee

Wil jij helpen met het creëren van leuke content voor en door LHBT+? Bekijk hieronder onze vacatures.

Kiss & Tell: Het queer boyband boek

De leadzanger van de boyband Kiss & Tell gaat daten met de drummer van zijn voorprogramma. Aimee bespreekt het verhaal en de representatie vanhet boek Kiss & Tell.

Geen popartiest maar protestzangeres: Sinéad O’Connor

Sinéad O’Connor wilde geen popartiest, maar protestzangeres worden. Daar is ze in geslaagd: ze heeft zich uitgesproken voor gemarginaliseerde groepen waaronder de LHBTQIA+-gemeenschap en daarmee laten zien dat gerechtigheid haar meer waard was dan haar carrière.

Community

BETERE TRANS ZORG NU!

Op 17 mei, de Internationale dag tegen Homo- en Trans haat is op Instagram de pagina VUgenderMisTreatment gelanceerd. Een pagina die verhalen verzamelt over ‘wanbehandelingen

Lees verder »