de anteros boot op pride Utrecht

“I’m Here, I’m Queer, én ik Studeer”

De eindexamenresultaten zijn binnen, en misschien betekent dat voor jou het begin van een nieuwe opleiding. Duizenden studenten duiken komende september het studentenleven in, of beginnen aan hun volgende studiejaar. Daar hoort vaak ook het uitkiezen van een studentenvereniging bij. Welke vereniging precies bij jou past, en óf er eentje bij je past, moet je uiteindelijk natuurlijk helemaal zelf ontdekken en beslissen. Maar wij zouden Expreszo niet zijn, als we je geen goede queer tips zouden geven.

Er bestaan namelijk, door heel Nederland, queer studentenverenigingen. Er is ook het Interstedelijk Queer Studentennetwerk, een samenwerking van al die verschillende LHBT+ studentenverenigingen. Als jonge queer – of als je nog zoekende bent – kan je hier een sociaal netwerk opbouwen en jezelf vinden tussen studenten die dezelfde dingen als jij doormaken. Iets dat uiteraard heel fijn kan zijn tijdens een periode die al spannend genoeg is.

Geschiedenis

Eerst een heel klein stukje geschiedenis. Het was in Nederland tussen 1911 en 1971 voor meerderjarigen (21+) verboden een relatie te hebben met een minderjarige van hetzelfde geslacht. Hetero relaties mochten dat vanaf zestien jaar. Dit betekende dat LHBT+ verenigingen niemand jonger dan 21 toegang verleenden, omdat ze bang waren de wet te overtreden. Voor jongeren was er dus geen plek waarin ze als LHBT+’ers samen konden komen.

Als reactie hierop werden de eerste activistische homo studentengroepen opgericht. Een groot deel hiervan werd opgeheven nadat de wet niet meer gold. Een deel ging op in de lokale COC-afdeling, en die van Delft bestaat zelfs nog steeds!

U.H.S.V. Anteros

Door heel Nederland zijn deze verenigingen in alle soorten en maten te vinden. Ik sprak met de voorzitter van de Utrechtse LHBT+ Studentenvereniging U.H.S.V. Anteros, Kelly Bliekendaal. Ze vertelde me alles over de vereniging, de leden, en de evenementen. En bovendien: waarom zij denkt dat Anteros een belangrijk deel van de stad is voor jonge queers en de studentencultuur.

U.H.S.V. Anteros is in 2010 in samenwerking met stichting PANN opgericht, omdat een groep studenten een passende LHBT+ omgeving miste in Utrecht. Vanaf het begin af aan werd het opgezet als een gezelligheidsvereniging. Leden hoeven ook niet per se queer te zijn. Rond Pride worden er natuurlijk wel dingen georganiseerd, soms ook evenementen met een meer maatschappelijk/queer betrokken houding. Zoals de voorlichtingsavond over PrEP die ze in samenwerking met Prepnu begin mei organiseerden.

Op het moment telt Anteros zo’n 200 leden. Elke woensdagavond organiseert de vereniging een openbare borrel in de bekendste gay-kroeg van Utrecht, de Body-talk. Daarnaast hebben ze regelmatig andere evenementen, die verschillen van een Heel-Holland-Bakt-thema kookwedstrijd tot Disco-bowlen.

Verbinden

De vereniging legt de nadruk op verbinding. Niet alleen die tussen de leden onderling, maar ook tussen Anteros en andere studentenverenigingen. Kelly vertelt me dat de vereniging het belangrijk vindt om te gaan met andere studentenverenigingen. Zo gaan ze jaarlijks op kamp met andere queer studentenverenigingen.

Belangrijk is ook het begrip voor LHBT+ers te doen groeien. Bijvoorbeeld door samen te werken met verenigingen zoals de Christelijke studentenvereniging S.S.R.-N.U. Daarnaast is dat natuurlijk ook gewoon gezellig.

En waarom is het dan belangrijk dat zo’n LHBT+ vereniging bestaat? Kelly vertelt dat het voor de leden vooral veel rust kan bieden. Het is uiteindelijk een veilige omgeving om jezelf te zijn. Zelfs als je dat thuis of in een andere omgeving niet kan of durft. Het is fijn om één van de onzekerheden van nieuwe student zijn weg te kunnen halen, door in ieder geval binnen je vereniging te weten waar je aan toe bent. Voor sommige mensen zal dat door een sportvereniging zijn, voor anderen een gelovige vereniging. 

“Voor sommige LHBT+ers zal een vereniging als Anteros meer betekenen, dan bijvoorbeeld een sportvereniging”

Kelly wil vooral meegeven dat Anteros wil dat je een fijne en gezellige studententijd tegemoet gaat. Of dat nou bij hen of een andere (queer)vereniging is, of uiteindelijk überhaupt niet bij een studentenvereniging. Je bent in ieder geval altijd welkom om eens te komen kijken bij Anteros via de woensdagavond-borrel, waarover je meer kan vinden op hun site.

Meer verenigingen

Anteros is een goed voorbeeld van hoe het er bij de queer verenigingen aan toe gaat. Misschien heb je wel interesse hebben gekregen in het bijwonen van een borrel en wil je meer informatie? Of misschien ga je helemaal niet in Utrecht studeren en wil je wél een kijkje nemen bij een queer vereniging. Goed nieuws; Anteros heeft zusterverenigingen door het hele land! Dus je kan ook bij hen een kijkje gaan nemen:

Amsterdam -> A.S.V. Gay
Delft -> Outsite
Enschede -> J&SV Exaltio
Groningen -> Ganymedes
Nijmegen -> Dito!
Tilburg -> Vitruvian

en natuurlijk Utrecht -> Anteros

Over de auteur(s)

Cilia

Cilia

Cilia is een weegschaal, betweter en biseksuele vrouw die een research master mediawetenschap doet aan de Universiteit van Amsterdam. Behalve in media is ze geïnteresseerd in politiek en kunst. Ook is ze ervan overtuigd dat wespen helemaal niet zo erg zijn, je kan het ze niet kwalijk nemen dat ze pissig worden zodra ze een mens zien.

Schrijf mee

Wil jij helpen met het creëren van leuke content voor en door LHBT+? Bekijk hieronder onze vacatures.

Voorbinddiscours

Gastredacteur Laurie schrijft over het imago van de voorbinddildo nu en hoe dat door de eeuwen heen is veranderd.