Still Marlon Brando
Still Marlon Brando

Queer shorts op het Nederlands Film Festival

Vanaf vandaag gaat het Nederlands Film Festival (NFF) weer van start. Dit jaar zijn er een paar pareltjes te vinden in het queer aanbod. In dit artikel belichten we vier shorts uit de selectie. De shorts kosten slechts 99 cent dus het is de perfecte gelegenheid om ze uit te proberen en jonge filmmakers en queer verhalen steunen.

Marlon Brando van Vincent Tilanus

Queer tieners Cas en Naomi staan op het punt om te gaan studeren. De twee zijn duidelijk beste vrienden en filmmaker Vincent Tilanus geeft je met de inside jokes tussen de twee direct een inkijkje in wie ze zijn. De overgang van de middelbare gaat echter niet van een leien dakje en de vriendschap verwatert. Tilanus maakt alles heel herkenbaar en doet je terugdenken aan vriendschappen die op een vervelende manier op de klippen liepen, zoals dat soms gebeurt met vriendschappen op de middelbare school. Tegelijkertijd zorgt het warme en felle kleurenpalet en de humor ervoor dat dit een fijne en luchtige film blijft. Een extra pluspunt is dat de personages simpelweg queer zijn zonder dat het op de voorgrond staat. Als dit de toekomst van film is, dan zitten we wel goed.

Beschikbaar van 2 oktober 00:00 t/m 4 oktober 00:00

Meisjesjongensmix van Lara Aerts

In Meisjesjongensmix zien we de negenjarige Wen Long die aangesproken wordt met zij/haar voornaamwoorden. Wen heeft een intersekse conditie en deze korte documentaire laat zien waarom we van het stugge binaire denken af moeten. Ze draagt zowel jongens- als meisjeskleding en doet waar ze zich fijn bij voelt. Wen mag zelf kiezen wat ze wil en haar ouders vonden gelukkig ook dat ze niet geopereerd hoefde te worden. De samenleving vindt het echter nog wel moeilijk en Wen krijgt regelmatig dingen te horen als “Je bent geen jongen, je bent geen meisje dus je bent ook helemaal niets”. Terwijl Wen zegt “Als je intersekse bent, bepaal je zelf of je een meisje of jongen bent”. Deze korte documentaire laat zien dat gender helemaal niet zwart-wit is en dat de focus van de maatschappij op het idee dat kinderen als Wen Long moeten kiezen nergens op slaat.

Beschikbaar van 1 oktober 00:00 t/m 2 oktober 23:59

Vlinders van Liza Koifman

Vlinders is zowel letterlijk als figuurlijk een duistere film. Prostituee Rika heeft geen geluk met de keuze van haar klanten. Als ze op een avond door een man mishandeld wordt, blijkt daar Dewy te zijn. Dewy wordt haar beschermelinge én geliefde, maar laat haar ook drugs dealen en dat leidt tot een dramatische climax. Met name de actrice die Dewy belichaamt, is een erg sterke persoonlijkheid op het scherm. Ook komen de twee er uiteindelijk wel met een soort happy end vanaf, al voelt het alsof het idee te ambitieus was voor de korte duur van de film. Desondanks maakt de film je benieuwd naar wat de regisseur en acteurs verder in hun carrière nog gaan doen.

Beschikbaar van 29 september 00:00 t/m 1 oktober 00:00

Watamula van Kevin Osepa

Beeldend kunstenaar en filmmaker Kevin Osepa laat zijn hoofdpersonage René op een zoektocht gaan naar zijn identiteit. In deze magisch realistische film dwaalt hij over Curaçao waar hij in aanraking komt met allerlei figuren die hem zullen bijstaan en iets zullen betekenen in zijn zoektocht. Vanwege het magisch realisme en een grote hoeveelheid aan symboliek is het een film die aan het denken zet. Daarnaast zijn de landschapsbeelden prachtig en is het een film die je in ieder geval de kans geeft om even aan het dagelijkse leven te ontsnappen. Om echter te zeggen dat je zomaar kan wegdromen, is te makkelijk, want daarvoor roept de film te veel vragen op.

Beschikbaar van 25 september 00:00 t/m 4 oktober 00:00

Ook fysiek te zien in de Helling op 30 september 20:00

Over de auteur(s)

Jacoline

Jacoline

Schrijf mee

Wil jij helpen met het creëren van leuke content voor en door LHBT+? Bekijk hieronder onze vacatures.

De Gay Agenda

Amsterdam, 1 april 2024 Beste lezer, Vandaag, op 1 april, roepen wij, online queer magazine Expreszo, alle Nederlanders op om samen met ons de queer

Voorbinddiscours

Gastredacteur Laurie schrijft over het imago van de voorbinddildo nu en hoe dat door de eeuwen heen is veranderd.