Een paspoort vol stempels

Kamer wil genderregistratie afschaffen

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat het geslacht niet meer vermeld wordt op overheidspapieren, zoals je paspoort en stempas. Op dit moment zijn hierop maar twee opties mogelijk: man of vrouw.

Sommige mensen vinden het niet fijn om zich als één van deze twee te registreren. Anderen weten (nog) niet als welk geslacht zij zich identificeren. Volgens het COC voelt 1 op de 25 mensen zich niet duidelijk man of vrouw. Zij houden zich sinds 2012 al bezig met de afschaffing van genderregistratie.

Niet de eerste

Nederland is niet het eerste land dat zich bezighoudt met de registratie van geslacht op overheidspapieren. In Nepal is het sinds 2011 mogelijk om te kiezen uit een neutrale derde optie. Hetzelfde geldt voor Australië en Nieuw-Zeeland. In Duitsland krijgen kinderen die kenmerken hebben van beide geslachten een ‘X’ op hun geboorteakte. In Nederland wordt op het rijbewijs al geen geslacht meer vermeld.

Over de auteur(s)

Schrijf mee

Wil jij helpen met het creëren van leuke content voor en door LHBT+? Bekijk hieronder onze vacatures.

Queers & sport – Bokscoach Jay Muller

In het drieluik ‘Queers & sport’ neemt Joey je mee langs initiatieven die sport inzetten als een manier om trauma’s te helen. Met deze keer bokscoach Jay Muller. 

Kiss & Tell: Het queer boyband boek

De leadzanger van de boyband Kiss & Tell gaat daten met de drummer van zijn voorprogramma. Aimee bespreekt het verhaal en de representatie vanhet boek Kiss & Tell.

Geen popartiest maar protestzangeres: Sinéad O’Connor

Sinéad O’Connor wilde geen popartiest, maar protestzangeres worden. Daar is ze in geslaagd: ze heeft zich uitgesproken voor gemarginaliseerde groepen waaronder de LHBTQIA+-gemeenschap en daarmee laten zien dat gerechtigheid haar meer waard was dan haar carrière.

Zwarte vrouw met lesbische pride vlag
Column

Mijn zichtbaarheid is mijn bijdrage

‘Is mijn stem net zo belangrijk in een wereld waar zoveel stemmen zijn die meer te melden hebben?’
Redacteur Melody schrijft in haar eerste column over hoe haar zichtbaarheid haar bijdrage is in maatschappelijke gesprekken rondom queer emancipatie.

Lees verder »