Een paspoort vol stempels

Kamer wil genderregistratie afschaffen

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat het geslacht niet meer vermeld wordt op overheidspapieren, zoals je paspoort en stempas. Op dit moment zijn hierop maar twee opties mogelijk: man of vrouw.

Sommige mensen vinden het niet fijn om zich als één van deze twee te registreren. Anderen weten (nog) niet als welk geslacht zij zich identificeren. Volgens het COC voelt 1 op de 25 mensen zich niet duidelijk man of vrouw. Zij houden zich sinds 2012 al bezig met de afschaffing van genderregistratie.

Niet de eerste

Nederland is niet het eerste land dat zich bezighoudt met de registratie van geslacht op overheidspapieren. In Nepal is het sinds 2011 mogelijk om te kiezen uit een neutrale derde optie. Hetzelfde geldt voor Australië en Nieuw-Zeeland. In Duitsland krijgen kinderen die kenmerken hebben van beide geslachten een ‘X’ op hun geboorteakte. In Nederland wordt op het rijbewijs al geen geslacht meer vermeld.

Over de auteur(s)

Schrijf mee

Wil jij helpen met het creëren van leuke content voor en door LHBT+? Bekijk hieronder onze vacatures.

Queers & sport – Surfing Queers Lisette & Mack

In het drieluik ‘Queers & sport’ neemt Joey je mee langs initiatieven die sport inzetten als een manier om trauma’s te helen. Met als derde, en voorlopig laatste in de reeks, queer surfers Lisette en Mack

Tweede Kamerverkiezing 22 november 2023

Het kan een enorme klus zijn om alle verkiezingsprogramma’s van de verschillende partijen door te spitten. Daarom zet Expreszo alvast kort uiteen wat iedere partij te zeggen heeft over de LHBTQIA+-gemeenschap.

Achtergrond

Waar blijven de bi-mannen?

In de afgelopen paar jaar is de zichtbaarheid van biseksuele vrouwen enorm gegroeid, mede dankzij het uit de kast komen van verscheidene beroemdheden en het

Lees verder »
Nieuws

Transgender Day of Visibility en een Wegwijzer?

Internationale Dag van Transvisibiliteit is hard nodig omdat trans personen wereldwijd veel discriminatie ervaren. Door al het aanbod in kaart te brengen wordt het makkelijker voor trans personen en medische professionals om dichtbij geschikte zorg te vinden.

Lees verder »