Homofoob referendum in Slowakije faalt

Afgelopen zaterdag zijn Slowaken opgeroepen om te komen stemmen voor een homofoob referendum. Dit referendum had als doel het huwelijk voor paren van het gelijke geslacht te ontzeggen, hen te verbieden kinderen te adopteren en seksuele voorlichting over seksualiteit te begrenzen. Slowakije heeft dit referendum totaal genegeerd, slechts 21,4% van de bevolking kwam opdagen. 

In 2013 heeft in Kroatië een soortgelijk referendum wel een meerderheid bereikt, waardoor het huwelijk in hun grondwet nu begrenst is tot een verbintenis tussen man en vrouw. In Slowakije stemde minder dan een kwart van de bevolking, waar er 50% nodig was om het referendum geldig te verklaren. Zelfs de paus heeft Slowaken nog opgeroepen om te gaan stemmen, maar het volk van Slowakije heeft geen gehoor gegeven aan de homofobe oproep van het burgerinitiatief ‘Alliantie voor Familie’.

Co-President van de LHBT-intergroep van het Europees Parlement, Daniele Viotti: “De duidelijke afwijzing van dit referendum opent de mogelijkheid om een stap verder te gaan met LHBTI-rechten. De campagne naar dit referendum laat zien dat homofobie nog steeds een groot probleem is. Ik roep de Slowaakse regering op leiderschap te tonen en zich te verbinden aan Europese waarden, en te werken aan een strategie om mensenrechten voor iedereen te garanderen.”

Over de auteur(s)

Sebastiaan Rood

Sebastiaan Rood

Schrijf mee

Wil jij helpen met het creëren van leuke content voor en door LHBT+? Bekijk hieronder onze vacatures.

Waarom iedereen het boek Pageboy moet lezen

Pageboy is een authentieke biografie waarin Elliot Page de lezer meeneemt in zijn reis naar worden wie hij is. De pijnlijke waarheid die veel trans personen moeten doorstaan wordt scherp beschreven.

Achtergrond

Word jij ook fan van ‘Stijn’?

‘Stijn’ is het eerste vervolgverhaal in de Nederlandstalige media met een gay hoofdpersoon, vandaar de rubrieksnaam ‘Gayilleton’ op www.degaykrant.nl. Twenty-something Stijn is na zijn studie

Lees verder »