Utrecht Pride
Utrecht Pride

Expreszo Tipt: Pride activiteiten

De zomer staat voor de deur en dat betekent: Pride seizoen is begonnen. In het hele land vind je de komende maanden festivals, walks en feesten. Sara, Dylan, Daniël, Aimee en Elsa tippen hun favoriete Pride evenement. Onderaan dit artikel vind je daarnaast een overzicht met alle Pride activiteiten van deze zomer. 

Sara (zij/die/hen)Roze Zaterdag Goes – zaterdag 17 juni

Hoewel ik nu al langere tijd in Leiden woon, ben ik opgegroeid in de Zeeuwse stad Goes. Toen ik daar woonde was ik niet heel erg op zoek naar LHBTQIA+-gemeenschappen, maar nu doet het me zo goed dat er een groots queer event is in Goes! Hier vind dit jaar namelijk Roze Zaterdag plaats! Deze dag wordt elk jaar in een andere stad in Nederland gehouden en vindt plaats in juni, met een connectie tot de gebeurtenissen rondom Stonewall in New York in juni 1969.

Zelf ben ik nooit zo’n fan van de term ‘roze’, het doet wat minder inclusief aan, maar ik ben toch blij dat er uitbundig gevierd wordt, juist ook buiten de randstad. Het is een mooi moment van zichtbaarheid en ook blijdschap voor de regenbooggemeenschap, iets wat ik wel gemist hebt toen ik in Goes opgroeide. Gelukkig is er nu veel meer in dit opzicht; bijvoorbeeld eindelijk een GSA op mijn oude middelbare school!

Wat kan je doen op de Roze Zaterdag Goes? Naast een groot dansfeest in de Grote Kerk, optredens op de Grote Markt, loopt er ook een Pride Parade door de stad. Voor de niet feestbeesten is er ook een infomarkt op het Bleekveld, waar ook enkele redactieleden van Expreszo staan. Wie weet zien we je daar!

Dylan (hij/hem) Ede Pride – 30 juni t/m 2 juli

Al woon ik niet meer in Ede, voelt het nog altijd wel als thuis. Toch voelde ik mij als homo in de Biblebelt weleens een vreemde eend in de bijt, welk gevoel alleen maar werd versterkt door gebrek aan zichtbaarheid van de LHBTQIA+-gemeenschap. Het kwam dan ook niet geheel als verrassing dat de gemeente in 2020 een zilveren wimpel ontving van Ellie Lust, toen ze met haar programma Nu we er toch zijn: Pride in Ede was. Er was ruimte voor verbetering qua solidariteit met de gemeenschap. Say no more, moeten ze in Ede gedacht hebben. Toen corona voorbij was werd er in de zomer meteen een Pride-evenement georganiseerd!

Dit jaar markeert de tweede editie van Ede Pride. Er is een informatiemarkt waar lokale LHBTQIA+-organisaties aanwezig zijn, er worden interessante lezingen gehouden en het wordt afgesloten met een dikke afterparty bij poppodium Astrant. 

Een Pride die zich misschien niet kan meten aan die van Amsterdam, maar toch ook grootsheid uitstraalt door inclusiviteit breder te trekken dan alleen gender en seksualiteit: er wordt rekening gehouden met rolstoelgebruikers en er zijn ontprikkelruimtes voor mensen die snel oververmoeid/overprikkeld raken.

Daniël (hij/hem) TransPride Walk Amsterdam – woensdag 2 augustus

Iedereen kent Amsterdam Pride, met als grootste event de botenparade. Toch heb ik er als kind, als Amsterdammer, weinig van meegekregen. Ik was vaak dat weekend op vakantie met mijn oma. En aangezien mijn oma enigszins conservatief is (“Ik heb niks tegen homo’s maar waarom moeten ze nou met hun blote kont op een boot staan”), heb ik het niet vaak op tv gezien. Tot ik besefte dat ik onderdeel van de LHBTQIA+-gemeenschap ben.

Ik zocht aansluiting en een groepsgevoel. Ik had moeilijke jaren achter de rug. Mijn tante was net overleden. Ik kwam erachter dat er een TransPride Walk was en ging er samen met mijn ouders heen. Ondanks dat ze me beiden snel accepteerden, hebben ze het er toch lastig mee gehad dat ik trans ben. Tijdens deze walk kwam het allemaal naar buiten. Al bij de start van de walk huilden mijn moeder en ik. Het voelde voor de eerste keer of trans zijn niet het einde van de wereld betekende.

TransPride Walk 2022

Ook dit jaar kun je de TransPride Walk weer lopen op woensdag 2 augustus. Het is onderdeel van Pride Oost.

Aimee (zij/haar) Rotterdam Pride – 1 t/m 11 juni

Pride Walk 2022

Ik ga al jaren naar de Rotterdam Pride. Een tijdje vond ik dit erg spannend. Ik was toen nog niet lang uit de kast en kon nooit mensen vinden om mee samen te gaan. Ik was altijd op zoek naar andere queer personen om mee te nemen, maar vaak eindigde ik alsnog met mijn cis-hetero vriendinnen. Nu ik al een langere tijd elke Pride in het centrum van Rotterdam te vinden ben, zie ik dat ook deze mensen hartstikke welkom zijn. Of je nog in de kast zit, überhaupt niet weet of je wel hier thuis hoort of niemand hebt om samen mee te gaan, tijdens Pride ben je welkom.

Ik voel altijd een enorme saamhorigheid tijdens de Pride Walk. Deze is dit jaar op vrijdagavond van 19:00 tot 21:00. De leeftijden lopen heerlijk uiteen. Van jonge tieners tot oudere en getrouwde queer personen. Er zijn mensen met vlaggetjes geschilderd op hun wang, mensen met een mobiele speaker en mensen die gratis vlaggetjes uitdelen. 

Een van mijn favoriete plekken om zowel tijdens als buiten Pride heen te gaan is Rotown. Op 3 juni is hier het feestje: GIRLS WHO WANT BOYS WHO LIKE BOYS ETC. Verwacht maar veel alternatieve muziek, gezelligheid, mensen waarmee je direct bevriend raakt op de wc, lekkere drankjes en vooral goede vibes. Zoek je nog iets om overdag te doen op 3 juni? Dan is er ook het Pride festival op het Willemsplein. Van 13:00 tot 23:00 zijn er verschillende artiesten met toffe muziek en diverse standjes. Ben je niet zo’n feestbeest maar wil je wel betrokken zijn? Dan zijn er nog genoeg evenementen te doen. Zoals een workshop Daten met jezelf in het Nieuwe Instituut. Een interactieve experience vol met empowerment die volledig rolstoelvriendelijk is. 

Zie ik jou wellicht in Rotterdam dit jaar? 

Elsa (zij/haar, die/hun) Utrecht Pride – zaterdag 3 juni

Elk jaar ga ik met mijn vrienden naar Pride in Utrecht. Ik ben in deze stad opgegroeid, en heb Pride maar één keer moeten missen! Vorig jaar heb ik mijn vriendin voor het eerst mee kunnen slepen, dus dat was extra gezellig. Hoewel er veel feestjes zijn rondom Pride in Utrecht, ben ik zelf niet zo’n feestbeest. Ik vind het veel leuker om van de botenparade gebruik te maken om langs de singel te picknicken met mijn vrienden. 

Ik denk dat Pride in Utrecht iets heeft voor iedereen. Afhankelijk van waar je aan de gracht of langs de singel bent, is de sfeer anders. Gelukkig staat er op de website van Utrecht Pride een superhandig overzicht van welke zones er zijn, hoe laat de boten daar langskomen, en een indicatie van de sfeer die er hangt. Dit jaar zit ik weer in de oranje zone, want “in deze zone kun je in alle ruimte van de botenparade genieten”. 

Heb je zaterdag 3 juni nog ruimte in je agenda? Kijk dan vooral welke zone voor jou het beste oogt en kom ook naar Utrecht Pride!

Bron: Utrecht Canal Pride

Alle Pride evenementen op een rijtje

Mis je nog een evenement in dit rijtje? Laat het ons weten!

Over de auteur(s)

Redactie

Redactie

Schrijf mee

Wil jij helpen met het creëren van leuke content voor en door LHBT+? Bekijk hieronder onze vacatures.

Waarom iedereen het boek Pageboy moet lezen

Pageboy is een authentieke biografie waarin Elliot Page de lezer meeneemt in zijn reis naar worden wie hij is. De pijnlijke waarheid die veel trans personen moeten doorstaan wordt scherp beschreven.

Cultuur

Quears

We verzamelen elke maand verse queer muziek en ander genot voor je oortjes om aan je playlist toe te voegen. Of je nou wil moshen op ‘nu metal’, feesten aan het zwembad of doen alsof je op een rave bent!

Lees verder »