Een drag queen vlak voor haar optreden
Cottonbro

De fascinerende wereld van Drag en Burlesque 

Zolang ik me kan herinneren heb ik een grote interesse in make-up en alles wat daarbij komt kijken. Als jong tienermeisje vond ik het geweldig om in de Hema langs de schappen met verschillende kleuren oogschaduw en lipgloss te struinen. Af en toe mocht ik wat kopen om thuis uit te proberen. Zo heb ik een periode zwarte glitter oogschaduw gebruikt en op een ander moment was donkerbruine lippenstift mijn favoriet. Dat experimenteren zorgde er uiteindelijk voor dat ik een opleiding ben gaan volgen tot grimeur; het vak van make-up artist waarbij je onder andere werkt met siliconen applicaties, pruiken en karakter grime. 

Op die opleiding kwam ik ook voor het eerst in aanraking met drag make-up, een soort kunstvorm waar ik voor die tijd nog niet echt van had gehoord. Dit was in 2008, toen RuPaul’s Drag Race nog in de kinderschoenen stond. Mijn docent had echter wel ervaring met deze over-the-top vorm van make-up en af en toe werd er een les aan besteed. Wat ik vooral geleerd heb door die lessen is dat het een unieke manier van make-up aanbrengen is. Aan alles wordt gedacht; van de plaatsing van de contouren tot het wegwerken van de wenkbrauwen. Drag make-up doe je niet even snel ‘met de Franse slag’. Er wordt over nagedacht en men neemt er de tijd voor. De drag artiesten staan vervolgens met bakken zelfvertrouwen op het podium te stralen alsof ze ervoor geboren zijn. Ontzettend fascinerend vind ik dat.

In gesprek met ChelseaBoy

Foto door ChelseaBoy

In september 2020 startte in Nederland het eerste seizoen van onze eigen Drag Race Holland. Dit heerlijke flamboyante programma, gepresenteerd door Fred van Leer, heeft al een aantal geweldige namen voortgebracht. We hebben miss Envy Peru leren kennen, maar ook het wandelende kunstobject Vivaldi, de altijd goedlachse Tabitha en mijn persoonlijke favoriet ChelseaBoy hebben ondertussen meer dan terecht flink wat bekendheid verworven. 

Ik dm’de Brian van der Heijden a.k.a. ChelseaBoy met een enthousiast bericht in de hoop dat ik een aantal vragen mocht opsturen. Al snel kreeg ik een positieve reactie van zijn kant. We doken even in zijn make-up verleden en hij vertelde me over zijn eerste make-up aankoop ooit: “Het was een foundation van Maybelline, in zo’n pompje. Van alle kleuren die me waarschijnlijk beeldig hadden gestaan koos ik zo’n beetje de meest oranje tint. Op dat moment voelde ik me out of this world gorgeous ermee maar als ik foto’s bekijk van die tijd voel ik wel een diepgewortelde plaatsvervangende schaamte. Bovendien had ik in die tijd ook hippe Justin Bieber lokken!”

Ruimte in durven nemen

Foto door ChelseaBoy

Hardop lachend, want ik denk aan mijn eigen make-up falen in de 00’s, vraag ik me af of Brian in het dagelijks leven net zo zelfverzekerd is als wanneer hij als Chelseaboy op het podium staat. Daarover zegt hij: “Chelseaboy is lange tijd een groot voorbeeld voor me geweest. Vooral op het gebied van zelfverzekerdheid, lef en ruimte in durven nemen. Inmiddels heb ik veel daarvan ook geïntegreerd in mijn dagelijks leven maar ik zal me altijd extra cool voelen als Chelseaboy.” 

“Bij Drag Race heb ik ook echt geleerd om meer vertrouwen te hebben in mezelf. Doordat er niet veel tijd was om over de opdrachten na te denken moest je het doen met de kennis die je tot dat moment had opgebouwd. Dat was ontzettend spannend maar ook echt super cool om te doen!”

Ik kan me goed voorstellen dat een programma als Drag Race wonderen doet voor je persoonlijke groei. Zowel de opdrachten als de concurrenten zorgen vast voor flink wat zelfreflectie. Mooi om te horen dat Brian daar echt wat aan gehad heeft op persoonlijk vlak. 

Zelf heb ik een lijstje met mensen met wie ik ooit nog eens samen wil werken. Dat lijstje is voor de helft ‘haalbaar’ maar de andere helft is dat nét wat minder (ik noem een Nikkie de Jager of P!nk). Aan Brian vroeg ik of hij mensen heeft met wie hij ooit nog eens op het podium zou willen staan, maar dan wel dream big. “Lady Gaga heeft er ooit voor gezorgd dat ik met drag begon. If she can do it, so can I dacht ik destijds. Zij is the queen of transformation and creative power! Als ik groot droom zou het mijn ultieme wens zijn om eens met haar het podium te delen.” 

De sexy dansvorm burlesque

Bij de prachtige en kunstzinnige dansvorm burlesque komt ook een bak met zelfvertrouwen kijken. Burlesque is een theatrale dansstijl die vaak ook erg sexy en opzwepend is. Net als drag is dit een vorm van jezelf uiten waarbij je looks je meest krachtige wapen zijn. In het begin van de 19e eeuw was burlesque vooral bedoeld als komisch entertainment; de sensuele kant ervan kwam pas rond 1960. Toen werden de sexy korsetten en hoge hakken geïntroduceerd. Vanaf dit moment draaide de het bij de dans vooral om de kunst van het verleiden. Tegenwoordig kent burlesque vele subgenres; zo is er bijvoorbeeld een variant die zich laat inspireren door onder andere popcultuur en comics. Maar ook is er de klassieke Amerikaanse vorm van burlesque met Dita von Teese als meest bekende artiest. 

Het zelfvertrouwen van een burlesque artiest

Eve Fatale gefotografeerd door Betephotography

Dat er in ons land ook vele mooie burlesque acts zijn blijkt wel uit mijn wekelijkse tijdlijn op Instagram. Daar volg ik onder andere de mooie Eve Fatale; een vrouw die vol zelfvertrouwen prachtige shows geeft. Omdat je in mijn beleving bakken met zelfvertrouwen nodig hebt om zo’n sexy show te geven vroeg ik Eve waar dat bij haar vandaan komt. “Veel mensen denken dat je veel zelfvertrouwen nodig hebt om burlesque te doen, maar bij mij is het eigenlijk andersom; ik krijg juist méér zelfvertrouwen door burlesque. Iedereen juicht en moedigt je aan, dat doet natuurlijk wonderen voor je zelfvertrouwen! Maar je hebt natuurlijk wel wat vertrouwen in jezelf nodig omdat je bijna naakt gaat voor publiek. En dat heb ik altijd al wel gehad.”

Ook bij Eve was ik benieuwd naar haar vroege herinneringen aan make-up. Eve vertelt: “Mijn moeder was niet echt van de make-up dus daar begon ik automatisch wat later mee. Ik weet nog dat ik ooit een soort smokey eye had gemaakt met m’n moeders pallet. Groen met goud, and I thought I looked stunning! Ook droeg ik graag nagellak van jongs af aan, gelukkig zijn mijn ouders altijd oké geweest met die dingen.” 

Dromen voor de toekomst

Eve Fatale gefotografeerd door Betephotography

Eve heeft dus geluk gehad met ouders die altijd open stonden voor de manier waarop zij zichzelf wilde presenteren. Helaas is er nog steeds veel onwetendheid over bijvoorbeeld drag. Programma’s als Make up your mind dragen volgens Eve wel bij aan het normaliseren hiervan. “Zo’n programma zorgt ervoor dat mensen die niet queer zijn kennismaken met deze wereld, via hun favoriete celebrities. Vaak volgen mensen ook het voorbeeld op van hun idolen, dus helpt het enorm als bijvoorbeeld een cis-hetero man in drag gaat en laat zien dat hij het geweldig vind!” 

Dromen voor de toekomst heeft Eve ook absoluut; doorgroeien als artiest natuurlijk en optreden op grotere podia. “I want to leave my mark on the world. Zorgen voor een nieuwe energie. Ik hoop ooit te kunnen leven van het artiestenbestaan. Maar drag en burlesque zijn allebei nogal prijzig om te beoefenen, zeker voor een perfectionist als ik. Dus ik wens in elk geval dat ik mooie dingen kan blijven maken en creëren. Onder andere met mijn huis Maison Madness, waar ik ook veel inspiratie uithaal.” 

Vreemd genoeg zit ik in de dagen nadat ik deze twee artiesten heb gesproken zelfverzekerder aan mijn make-up tafel. Het lijkt wel alsof het zelfvertrouwen van deze twee heeft afgegeven op mij. En dat is iets heel positiefs! Zij laten zien aan de wereld dat je mag zijn wie je wilt zijn. En dat je jezelf mag presenteren zoals je wilt, door middel van make-up en toffe outfits. Daar mag wat mij betreft iedereen een voorbeeld aan nemen! 

Over de auteur(s)

Jacinta

Jacinta

Jacinta mag je op elk moment van de dag in de coulissen van een theater zetten. Het podium en de zaal zijn leuk maar daar is het écht te beleven. Ze werkt als grimeur en heeft de ambitie om ooit portretfotograaf te worden. Ook vind je haar regelmatig in de keuken of in de natuur, vaker wel dan niet vergezeld door haar hondje Happy.

Schrijf mee

Wil jij helpen met het creëren van leuke content voor en door LHBT+? Bekijk hieronder onze vacatures.

Waarom iedereen het boek Pageboy moet lezen

Pageboy is een authentieke biografie waarin Elliot Page de lezer meeneemt in zijn reis naar worden wie hij is. De pijnlijke waarheid die veel trans personen moeten doorstaan wordt scherp beschreven.