Expreszo Tipt Javelin, Bloodlust & Bonnets en Elmers

Expreszo Tipt: Javelin, Bloodlust & Bonnets en Elmers

Het internet, streaming services en de boekhandel staan vol met media om van te genieten. Soms kan het moeilijk zijn om te weten waar je je kostbare tijd in kan steken. Om jou de zoektocht te besparen delen verschillende Expreszo’ers hun favoriete queer media van dit moment. Deze keer zijn dat het album Javelin van Sufjan Stevens, de graphic novel Bloodlust & Bonnets van Emily McGovern en de EP Elmers van Elmer.

Hans (hij/hem)

Javelin – Sufjan Stevens 

Tot dusver heeft Sufjan Stevens nog geen album gemaakt dat me niet aansprak en ook dit nieuwste album mag er absoluut zijn. Het eerste wat ik erover las was dat hij Javelin heeft opgedragen aan zijn overleden partner. Dat was tegelijk vrijwel de eerste keer dat hij publiek iets naar buiten bracht over zijn liefdesleven. Het resultaat is een prachtig album over rouwen en liefhebben in alle vormen, of dat nou goed of slecht, mooi of lelijk is. Zo opent het eerste nummer, Goodbye Evergreen, met: “Goodbye, Evergreen // You know I love you // But everything heaven sent // Must burn out in the end // I promised you // Just as you were in my dream // Now let me off easy // And I’ll slip down through the drain // To release my scattered brain // My enemy”.

Vanaf daar mag je je voorbereiden op een emotionele trip. En dat was er eentje die ik graag in ging. Ondanks dat het album pas in de laatste Spotify-wrapped-tellende maand uitkwam, staat het album vrijwel in zijn geheel in mijn top 100 playlist van 2023. Een absolute aanrader voor de donkere wintermaanden waarin je soms je gewoon even moet overgeven aan de somberheid van het seizoen.

Tess (zij/haar)

Bloodlust & Bonnets – Emily McGovern

Een komische graphic novel die je terugvoert naar de tijd van grootse baljurken, lange capes en zwaardgevechten. Bloodlust & Bonnets is Emily McGoverns eerste graphic novel uit 2019. Je volgt Lucy en Lord Byron als vampierenjagers die samen met het non-binaire personage Sham, Groot-Brittannië onveilig maken wanneer een duistere vampierencult opduikt. Maak je klaar voor cross-dressing en turbulente romances, want dat is wat deze wervelwind van een strip te bieden heeft.

Jamie (zij/haar)

Elmers – Elmer

Ik zeg het je eerlijk, de eerste keer dat ik muziek van Elmer hoorde, moest ik ook even wennen aan de provocerende teksten. In haar nieuwe EP Elmers schuwt ze die directheid opnieuw niet. Zoals de titel al doet vermoeden beschouwt Elmer, alter ego van Merel Pauw, zichzelf niet als één persoon maar als meerdere Elmers die naast elkaar bestaan. Elmers is een twintig minuten durende emotionele rollercoaster waarin woede, wraak, angst en verdriet de boventoon voeren. In duidelijke taal op dansbare beats rapt en zingt Elmer over wat haar dwarszit.

Mijn persoonlijke favoriet op de EP is Ik Weiger. Dit is een queer anthem waarin Elmer weigert om in een hokje geplaatst te worden. “Het moet duidelijk zijn, want anders doet het niet mee / Jij begrijpt niet dat je me shit ontneemt / Wat je van me verwacht, is jouw fucking frame” Een andere favoriet van mij is Fantastisch. Hierin toont Elmer onder enig sarcasme de rauwe emoties rondom de rouw om haar moeder. “Ik heb toch geen tijd voor rouw / Als ik van het leven hou / Het lijkt wat drastisch / Maar zonder jou gaat het ook fantastisch”

Naast deze twee toppers staan er nog vijf andere nummers op de EP, waaronder Laserfocus, een duet met LE MOTAT. De EP eindigt met het nummer Wij waarin de boodschap die Elmer wil overbrengen nog eens goed duidelijk gemaakt wordt: “Wij zijn meerdere mensen”. Van begin tot eind heeft de muziek me in zijn greep. Op het moment staan er nog weinig tourdata gepland, maar ik kan nu al niet wachten om dit live te mogen meemaken.

Over de auteur(s)

Redactie

Redactie

Schrijf mee

Wil jij helpen met het creëren van leuke content voor en door LHBT+? Bekijk hieronder onze vacatures.

Waarom iedereen het boek Pageboy moet lezen

Pageboy is een authentieke biografie waarin Elliot Page de lezer meeneemt in zijn reis naar worden wie hij is. De pijnlijke waarheid die veel trans personen moeten doorstaan wordt scherp beschreven.

Expreszo Bespreekt: Feestdagen

De feestdagen staan weer voor de deur! Hoe zou de Expreszo redactie het liefst de laatste paar weken van december vieren?

Achtergrond

Pride Talk: Lisette Ros

Het Pride seizoen is begonnen! Voor sommige mensen een jaarlijks feestje; voor anderen een strijd die hen iedere dag bezig houdt. De komende weken spreekt

Lees verder »
Community

De Eerste Keer: Seks

Expreszo presenteert: De Eerste Keer. In deze serie willen we de ruimte geven aan die Eerste Keren waar je niemand over hoort. Want over sommige eerste keren

Lees verder »