Kerst: Transgender Gift Guide

Als je je neef al jaren dezelfde aftershave geeft, is het erg onhandig als je er vlak voor kerst achter komt dat diegene intussen in transitie is gegaan. Wat moet je haar nu geven?
En als je dochter in de zomer heeft besloten om als man te gaan leven kom je ook ineens niet meer weg met mooie sieraden. In de Expreszo Transgender Gift Guide vind je een aantal tips hoe je het cadeautjes uitpakken leuk houdt voor iedereen. Check ook onze Lesbian, Gay en Bi Gift Guides!

‘Mijn valse verleden’  – Alex Bakker
Een autobiografisch verhaal van een als meisje geboren historicus uit een protestants nest in Drenthe. De schrijver voelde al van jongs af aan dat er lichamelijk iets niet strookte met zijn gevoel van wie hij werkelijk was, maar door angst en ontkenning ging hij pas op zijn 28e in transitie. Een nieuw begin, dus hij stopt alles wat herinnert aan zijn oude leven in dozen weg. Dit is het verhaal van hoe hij vijftien jaar later zijn verleden onder ogen ziet. De moeite waard omdat: In dit boek kunnen zowel transgenders als  hun omgeving zich makkelijk inleven. Het is een zwaar verhaal, maar er is een happy ending.

Different for girls
Een film uit 1996 over Karl Foyle en Paul Prentice, beste schoolvrienden. Als ze elkaar opnieuw tegenkomen heeft Foyle haar voornaam veranderd in Kim en leeft ze een rustig leven, terwijl Paul er een handje van heeft om problemen te scheppen. Tussen alles door ontstaan er wederzijdse romantische gevoelens, maar na een avond bij Kim thuis raakt Paul in paniek en ontketent een publiek schandaal. Kim staat voor de keuze of ze hem gaat redden. De moeite waard omdat:
De film geeft weliswaar nog steeds een beetje een stereotiep beeld van transgenders, maar het is één van de beteren en eindigt niet met een ‘surprise reveal’ waarbij het transgender karakter weer ‘gewoon’ terug gaat naar diens geboortegeslacht.

Accessoires – voor het juiste gender
Zeker als dit het eerste jaar is dat je lokale transgender uit de kast is, is een cadeautje wat diens identiteit erkent en respecteert erg fijn. Voorbeelden hiervan zijn een stoere armband voor een man, of een armband, ring of set oorbellen voor een vrouw. Grote disclaimer hierbij is dat je je er goed van bewust moet zijn dat er binnen transgenders ook nog grote varieteit is – dus dat je familielid in transitie is gegaan van man naar vrouw betekent nog niet dat diegene nu een barbiepop wordt, en dus wil ze misschien helemaal geen oorbellen of mooie ringen. Het is een goed idee om dat van tevoren even na te trekken.

Winkelen voor nieuwe kleding
Uit de kast komen is allemaal goed en wel, maar je schrikt je rot als je daarna weer in de kast kijkt. Het is gigantisch duur om je hele garderobe te vervangen! Dus als je een beetje goed bevriend bent met zowel de ontvanger van je cadeau als met je banksaldo , neem diegene gewoon eens mee uit winkelen. Het kan in het begin van je transitie namelijk ook nog eens behoorlijk eng zijn om op de andere afdeling te gaan winkelen, omdat winkelpersoneel niet altijd het meest begrijpend is en je nog niet weet wat je stijl is. Dan is het fijn om een betrouwbaar iemand bij je te hebben.

Respect en begrip
We begrijpen allemaal dat het moeilijk is, maar als je nog één keer jongedame zegt tegen je transgender kleinzoon dan gaat er een kerstkalkoen de kamer door. De feestdagen zijn typisch zo’n moment dat je familieleden ziet die je de rest van het jaar eigenlijk niet spreekt, en ook het moment dat je je herinnert waarom. Als ouder, dwing je kind niet om gegenderde nette kleding te dragen – als je kind geen jurk aan wil dan wil hij/zij/vul in wat van toepassing dat niet, basta. Transgenders hebben het al moeilijk genoeg met zich comfortabel voelen in hun eigen lichaam. Als transgender zelf: wees het perfecte beleefde kind. Schenk je familieleden nog wat bij. Of je kunt ze dronken voeren, of je kunt ‘per ongeluk’ wijn over hun pak heen gooien als ze je misgenderen. En houd hoop, kerst is maar één keer per jaar. Volgend jaar maak je ze gewoon bang met je meterslange baard en/of torenhoge hakken.

 

Over de auteur(s)

Schrijf mee

Wil jij helpen met het creëren van leuke content voor en door LHBT+? Bekijk hieronder onze vacatures.

Queers & sport – Surfing Queers Lisette & Mack

In het drieluik ‘Queers & sport’ neemt Joey je mee langs initiatieven die sport inzetten als een manier om trauma’s te helen. Met als derde, en voorlopig laatste in de reeks, queer surfers Lisette en Mack

Tweede Kamerverkiezing 22 november 2023

Het kan een enorme klus zijn om alle verkiezingsprogramma’s van de verschillende partijen door te spitten. Daarom zet Expreszo alvast kort uiteen wat iedere partij te zeggen heeft over de LHBTQIA+-gemeenschap.

queering the city of literature
Cultuur

Queering the City of Literature: “We maken de stad meer queer door literatuur”

Een queer tegengeluid toevoegen aan de mainstream literatuur: dat is het doel van Queering the City of Literature. Toen UNESCO in 2017 Utrecht tot City of Literature benoemde, organiseerde feministische boekhandel Savannah Bay als reactie de eerste editie van dit evenement. Ieder jaar schrijven drie queer schrijvers een tekst over queerness en de stad. Donderdag 24 juni gaat de vierde editie van start met Anne Chris van Doesburg, Chris Lomans en Edna Azulay. Ik sprak met een van de vrijwilligers en organisators van het evenement, Thijs Joores.

Lees verder »