Expreszo Bespreekt: Huisdieren

Veel queer personen zien hun huisdieren niet alleen als een vriendje in huis, maar als hun bloedeigen kinderen – zij het vaak ietwat hariger. Genoeg reden dus om vandaag op dierendag even extra stil te staan bij wat onze huisdieren voor ons betekenen. Expreszo’ers Elsa, Aimee en Jamie vertellen over de liefde voor hun huisdieren.

Elsa (zij/haar, die/hun) over hun kat Maeve

Hoewel ze nog maar 1,5 jaar bij ons woont, kan ik me mijn leven niet voorstellen zonder Maeve. Toen we haar in april 2022 adopteerden was ze nog schrikachtig en verstopte ze zich snel achter de bank bij nieuwe (en vooral luide) geluiden. Nu ligt ze regelmatig op de stoel naast mij in mijn werkkamer om me gezelschap te houden, of kruipt ze onder de dekens bij mijn huisgenootje. 

Maeve is een super lieve kat met een eigen willetje. Ze geeft misschien niet altijd even duidelijk aan wanneer ze genoeg heeft van aaien als je haar niet kent, maar als je goed oplet kun je wel al wat signalen zien. Ze houdt niet van alleen zijn, dus als ik thuis kom van werk komt ze vaak al aangerend. Soms mis ik een schootkat, want dat is Maeve absoluut niet, maar gelukkig komt ze wel gezellig naast je liggen op de bank. 

Aimee (zij/haar) over haar konijnen Roosje en Arlo

Ik ben gek op mijn twee konijnen. Het begon met mijn oppaskonijn Roosje. Ik pastte vaker op wanneer de eigenaren op vakantie waren. Toen ik hoorde dat zij haar niet meer wilden hebben, ben ik eigenlijk meteen ingesprongen om haar over te nemen. Ik vond het geweldig om haar uit haar hok te laten en samen met mij op de bank te laten zitten. Toen ik verhuisde, zorgde ik voor haar eigen hoekje met wc, tapijt om op te lopen en een waterbakje. Toch wilde ik niet dat ze eenzaam zou zijn wanneer er niemand thuis zou zijn dus gingen we op zoek naar een vriendje.

Toen we in het asiel langs alle konijnen liepen, was er één konijn die constant zijn neusje door de gaten van zijn hok probeerde te duwen om naar ons te komen. Dit konijn koos ons en wij hem daarna ook. Nadat hij samen met Roosje een paar dagen heeft gespeeddatet om een band te krijgen, namen we Arlo mee naar huis. Nu zijn Arlo en Roosje super gehecht aan elkaar. Ze liggen dagelijks te kroelen en genieten samen van hun ontbijt. Hoewel Roosje graag het tapijt kapot knaagt en Arlo erg houdt van aan de muren bijten, kan ik niet meer zonder hen. 

Jamie (zij/haar) over haar kat Jillz

Op het moment dat ik dit schrijf zit Jillz al een half uur in een intense stare battle met twee katten uit de buurt. Jillz zit veilig binnen en houdt alles goed in de gaten. Af en toe zwiept ze met haar staart, al lijkt ze inmiddels een beetje moe geworden. Naar buiten kijken is een van haar favoriete hobby’s, naast slapen en knuffelen. Ook verstopt ze zich graag, met name onder de bank, onder het deken en bij uitzondering ook in de keukenkastjes. 

Ongeveer een jaar geleden namen mijn partner en ik de keuze om haar te adopteren. We kenden haar al langer en ik heb ook al meerdere keren opgepast op haar in de vakanties. In eerste instantie twijfelden we over praktische zaken, maar ik ben blij dat we uiteindelijk toch de keuze hebben gemaakt om haar wel over te nemen. De eerste maanden was ze nog wat schuchter, nu komt ze steeds meer los. Laatst sloeg ze me zelfs op mijn hoofd – I did deserve that tho.

Het leukste aan haar vind ik dat ze altijd komt knuffelen zodra ik ergens ga zitten. Maakt niet uit of dat op de bank, de stoel of op de grond is, ze vindt wel een manier om op mijn schoot te springen. ‘s Nachts slaapt ze vaak op het voeteneind van het bed of op mijn hoofdkussen. Ze is altijd om ons heen en dat maakt haar een fijne vriend in huis. 

Fijne dierendag namens alle Expreszo-huisdieren!

Over de auteur(s)

Redactie

Redactie

Schrijf mee

Wil jij helpen met het creëren van leuke content voor en door LHBT+? Bekijk hieronder onze vacatures.

Waarom iedereen het boek Pageboy moet lezen

Pageboy is een authentieke biografie waarin Elliot Page de lezer meeneemt in zijn reis naar worden wie hij is. De pijnlijke waarheid die veel trans personen moeten doorstaan wordt scherp beschreven.

Vrouw schrijft een brief
Achtergrond

Brief aan: Laurie Bastemeijer

In de serie ‘Brief aan’ schrijven Expreszo’ers een boodschap aan zichzelf, met daarin wat ze als jonge LHBT+ graag hadden willen horen. Rotterdam, zomer 2008

Lees verder »