Expreszo Bespreekt: Feestdagen

De feestdagen staan weer voor de deur! Deze dagen staan stereotypisch in het teken van familie, veel eten en grote cadeaus. Maar niet iedereen viert kerst of oud en nieuw op deze manier. Onze Expreszo redactie laat graag aan je weten wat zij doen tijdens de aankomende feestdagen. Hoe zouden zij het liefst de laatste paar weken van december vieren?

Aimee (zij/haar)

Ik ben zelf niet zo’n fan van de verplichte kerstdagen. Deze zijn bij mij altijd super druk en dus ben ik zelf altijd blij wanneer het oud en nieuw is. Vroeger vond ik dit een vreselijke feestdag, ik werd er altijd een beetje verdrietig van. Maar ondertussen vind ik dit de leukste van de feestdagen in december. Ik vier oudjaarsdag vaak met mijn goede vrienden of mijn partner. Ik hou het het liefst zo klein en knus mogelijk. We gaan spelletjes spelen, praten, gourmetten, wat dan ook.

Mijn favoriete oud en nieuw was vorig jaar. Ik heb het alleen met mijn partner gevierd thuis. We hebben ons speciaal aangekleed en opgemaakt, met feesthoedjes en feesttoeters erbij. Ik ben zelf super bang voor vuurwerk afsteken en dus hadden we een confettikanon gekocht om deze te laten poppen om twaalf uur. We hebben een gourmetstel voor twee personen gekocht en ook al was dit meer opruimwerk voor de hoeveelheid eten die je ervan kreeg, was het wel erg gezellig. 

1 januari is dan de optimale dag om lekker niks te doen! Niet schoonmaken, niet het huis uit, gewoon helemaal niks! Een film kijken op de bank en knuffelen met de konijnen vind ik heerlijk. Ik heb geen katers meer zoals vroeger en ben ook niet meer zo sportief dat ik de nieuwjaarsduik ga doen. Je mag in mijn ogen het nieuwe jaar ook best op een lager tempo beginnen. 

Freddie (die/hen)

Mijn eerste associatie bij feestdagen is ‘verplichte gezelligheid’. Over de reden hierachter zou ik een heel lang diepzinnig en therapeutisch stuk kunnen schrijven, maar ik zal het kort houden. Als kind wist ik niet wie ik was en hoe ik me een houding moest geven. Tijdens de feestdagen werd ik hier altijd extra mee geconfronteerd. Het is niet alleen een sociale situatie, maar ook een met vaste regels en rituelen. Om een gezellige kerst te hebben moet je blijkbaar urenlang aan een versierde tafel zitten met veel en duur eten, wat vaak niet in mijn smaak valt, in je mooiste, vaak oncomfortabele, kleding. Daarnaast moet je over luchtige dingen kletsen en vooral heel hard lachen om grappen die ik meestal niet grappig vind. Ook de andere feestdagen voelen voor mij vaak als een verplicht jaarlijks toneelstukje, al wordt dit minder naarmate ik meer ruimte neem om mezelf te zijn.

Hoe ik de feestdagen dan wel zou willen doorbrengen? (Ik neem maar even de vrijheid om mezelf die vraag te stellen.) Met mensen die dezelfde definitie van gezelligheid hebben als ik. Het gaat niet om de glitters en het eten wat uren kost om voor te bereiden, maar om het gesprek. Een gesprek waarin je jezelf niet hoeft te censureren en waarin je je gehoord voelt. Het gaat niet om ‘kijk eens hoe goed wij het voor elkaar hebben’, maar om ‘wat kunnen we voor een ander doen.’ Mijn droom feestdag begint met vrijwilligerswerk en eindigt moe maar voldaan met een pizza en een film op de bank. Het zou natuurlijk helemaal ideaal zijn om dit samen met iemand te kunnen doen. Ja, dit is een desperate maar toch schaamteloze manier om te zeggen dat ik single ben 😉

Over de auteur(s)

Redactie

Redactie

Schrijf mee

Wil jij helpen met het creëren van leuke content voor en door LHBT+? Bekijk hieronder onze vacatures.

Waarom iedereen het boek Pageboy moet lezen

Pageboy is een authentieke biografie waarin Elliot Page de lezer meeneemt in zijn reis naar worden wie hij is. De pijnlijke waarheid die veel trans personen moeten doorstaan wordt scherp beschreven.