Afgelopen weekend is er sprake geweest van een zeer ernstig geval van anti-homogeweld in Amsterdam, zo meldde de politie aan AT5. Een 21-jarige man is na een avond stappen in een roze café in elkaar geslagen door een groep jongens. De 21-jarige man is niet het enige slachtoffer van die avond. Ook de 46-jarige Boudewijn van Sante werd in elkaar geslagen, waarna hij in het ziekenhuis belandde.
De moeder van de 21-jarige man vertelt aan de Telegraaf dat de taxichauffeur die haar zoon naar huis moest brengen een rol speelde bij de mishandeling. Halverwege de taxirit stopte de chauffeur en eiste hij honderd euro van de jongen, die maar 50 euro op zak had. Inmiddels waren er twee auto’s achter de taxi gestopt. “Mijn zoon werd uit de taxi gesleurd en kreeg rake klappen op zijn schouders en rug. Door in elkaar te kruipen is het gelukt om gezicht en hoofd te beschermen”, vertelt de moeder.
Tijdens de mishandeling zou een van de verdachten ‘hou je bek, kankerhomo’ hebben geroepen. De jongen werd vervolgens in de auto getrokken en naar een pinautomaat in de buurt gereden, om daar onder dwang nog vijftig euro te pinnen. Het slachtoffer is daarna vrij gelaten en heeft na een ziekenhuisbezoek aangifte gedaan bij de politie.
Zondagmorgen was er voor de tweede keer sprake van geweld. Op 150 meter van zijn huis werd een 46-jarige man beroofd. De partner van de man zegt dat de daders het slachtoffer ‘een vieze oude homo’ noemden.
Het COC heeft er naar aanleiding van de incidenten nogmaals op aangedrongen dat er maatregelen moeten komen om LHBT-gerelateerd geweld te bestrijden. Daarnaast roept het COC slachtoffers van geweld op om aangifte te doen. Op die manier kan de politie het geweld beter aanpakken. Aangifte doen kan onder andere bij de gespecialiseerde agenten van Roze in Blauw.
De voorzitter van Expreszo, Wesley Kokken, benadrukt dat deze incidenten laten zien dat er nog veel te doen is op het gebied van LHBT-emancipatie: “Homogerelateerde geweldsincidenten, zoals die afgelopen week hebben plaatsgevonden, zijn schokkend. Iedereen zou zich veilig moeten kunnen voelen op straat. Daarom is voorlichting over seksuele diversiteit erg belangrijk, vooral in culturen waar er een taboe op ligt.”