Je hebt iets over jezelf ontdekt wat een deel van je identiteit vormt, maar het is niet iets waar iedereen vanzelfsprekend over na moet denken. Misschien heb je ontdekt dat je op mannen, vrouwen, of allebei valt. Of ben je erachter gekomen dat je je eigenlijk veel meer identificeert met een ander gender dan dat wat volgens de meeste mensen bij je sekse hoort. Je bent er klaar voor om dit met anderen te delen. Wij hebben 6 praktische tips voor je coming out op een rijtje gezet.
1.Ga bij jezelf na hoe klaar je echt bent
Het delen van je seksualiteit of genderidentiteit is erg persoonlijk. Voor de een is het van jongs af aan een duidelijk feit, anderen worstelen er meer mee. Ga nog eens na of je er echt klaar voor bent om dit aspect van jezelf met andere mensen te delen. Kijk of je zelf genoeg op je gemak en gelukkig bent met je seksualiteit of genderidenteit, voordat je deze met anderen deelt. Hierdoor heeft de mening van anderen minder invloed op jouw gemoedstoestand! Dit gezegd hebbende, kan het delen van je seksualiteit of genderidentiteit wel helpen, omdat een positieve reactie ervoor kan zorgen dat je je meer op je gemak voelt.
2. Kies een of meerdere mensen
Dat je je seksualiteit of genderidentiteit met anderen wilt delen, betekent niet meteen dat je dat aan iedereen moet vertellen. Het màg natuurlijk wel, maar het is niet verplicht. Ga bij jezelf na: ben je er klaar voor om dit met je gehele omgeving te delen, of kies je liever één persoon waarbij je je wat comfortabeler voelt? Daarnaast blijft het natuurlijk ook iets wat je helaas je hele leven lang tegen zal komen, zoals Marloes schreef in een column over uit de kast komen.
Uit de kast komen heeft natuurlijk verschillende gevolgen, afhankelijk van de persoon die je in vertrouwen neemt. Als je het bijvoorbeeld vertelt aan je vrienden, heb je te maken met andere leuke, of minder leuke gevolgen dan wanneer je het aan je ouders vertelt. Met je ouders loop je natuurlijk minder snel het risico dat de hele school het weet, terwijl dit met je vrienden wel zou kunnen. Tenzij je nadrukkelijk zegt dat ze het niet moeten doorvertellen.
3. Kies de manier waarop je het vertelt
We hebben in deze tijd veel mogelijkheden om iets te vertellen. Sommigen kiezen voor ouderwets face-to-face contact. Op deze manier kun je het beste iets vertellen zonder al teveel miscommunicatie. Iemand kan op deze manier zien hoeveel dit onderwerp met je doet. Een nadeel voor sommigen is dat dit een erg confronterende methode is. Wanneer je niet zeker weet of je dit aan kunt, kan je kiezen voor een telefoongesprek, of een bericht op WhatsApp. Tijdens een chatsessie geef je je gesprekspartner meer tijd om informatie te verwerken. Het nadeel is wel dat er op WhatsApp makkelijker miscommunicatie ontstaat.
4. Pas je verwachtingen aan
Heb je vrienden, vriendinnen, ouders, familieleden of klasgenoten die helemaal 2020 zijn, en hier geen enkele moeite mee hebben? Prima! Ga ervoor, want waarschijnlijk kun je hier veel support van verwachten. Heb je echter wat conservatievere mensen om je heen? Bereid je dan voor op een wat minder warm onthaal. Dat zorgt ervoor dat je minder snel gekwetst wordt. Veel mensen bereiden zich (al dan niet terecht) al voor op het ergste, en dat is okay. Het is mooi meegenomen als dit onterecht blijkt te zijn, maar je komt niet voor vervelende verrassingen te staan als blijkt dat je geen positieve reacties krijgt.
5. Bereid je voor op labels
Helaas denken mensen vaak in stereotypen, omdat dit nu eenmaal makkelijker is om nieuwe informatie te verwerken. Als je het niet erg vindt dat mensen wat vaker beginnen over je seksualiteit of genderidentiteit, is dit niet erg. Ben je wat huiveriger om zo nu en dan een label opgeplakt te krijgen, ga dan terug naar tip 2, en kies mensen die minder in stereotypen denken.
6. Wees trouw aan jezelf
Blijf wie je bent, en pas je gedrag niet aan aan verwachtingen die anderen van je hebben. Als iemand problemen heeft met je seksualiteit of genderidentiteit is dat in feite hun probleem. (Dit is natuurlijk een ander verhaal wanneer je een risico op pesten of een vervelende thuissituatie aanvoelt.) Ga ook niet proberen om -in het kader van tip 4- te voldoen aan de verwachtingen die mensen eventueel van je hebben nu je in hun ogen in een bepaalde categorie valt. Doe wat goed voelt en wat bij jou past!
Hopelijk hebben deze 6 tips voor je coming out geholpen om je seksualiteit of genderidentiteit met anderen te delen! Ik hoop dat deze keuze je meer met anderen verbindt. 😊
Over de auteur(s)
Feline
Feline (22) is bezig met haar master Book and Digital Media studies in Leiden. Ondertussen hoereert ze vrolijk door tussen onderwerpen om over te schrijven. Ondanks haar passie voor humanities heeft ze ook een obsessie voor astrologie en tarotkaarten. (Ze is natuurlijk een leeuw).