Vruchtbaarheidsbehandelingen voor lesbische stellen toch vergoed dit jaar

Kunstmatige inseminatie bij lesbische stellen en alleenstaande vrouwen* wordt dit jaar toch nog vergoed. Eerder deze maand werd bekend gemaakt dat vruchtbaarheidsbehandelingen voor deze groep vrouwen niet langer in het basispakket zat. Daar zou namelijk geen ‘medische noodzaak’ toe zijn.

Nadat dit besluit van Zorginstituut Nederland bekend werd gemaakt, volgde veel ophef. De petitie ertegen haalde dan ook al snel meer dan 90.000 handtekeningen op. Bruno Bruins ging hierna gelukkig opnieuw in gesprek met de zorgverzekeraars. Zij hebben gezamenlijk besloten dat de behandeling voorlopig nog vergoed blijft. Hierdoor kunnen vrouwen die al in het traject zitten, of zij die dit jaar nog wilden beginnen met het traject, toch rekenen op een vergoeding. Het gaat hierbij om een bedrag van meer dan 800 euro per maand.

Stichting Meer Dan Gewenst, een organisatie die zich inzet voor LHBT’ers met een kinderwens, is echter niet geheel tevreden met deze toezegging. Volgens hen is de beslissing een pleister die nu wordt geplakt, en geen oplossing voor het probleem op langere termijn. In de brief staat namelijk nog steeds dat het ontbreken van een man géén medische noodzaak is.

*Deze termen wordt gebruikt in de Tweede Kamer. In praktijk geldt dit voor alle vrouwen zonder cis mannelijke partner.

Over de auteur(s)

Melissa

Melissa

Schrijf mee

Wil jij helpen met het creëren van leuke content voor en door LHBT+? Bekijk hieronder onze vacatures.

Waarom iedereen het boek Pageboy moet lezen

Pageboy is een authentieke biografie waarin Elliot Page de lezer meeneemt in zijn reis naar worden wie hij is. De pijnlijke waarheid die veel trans personen moeten doorstaan wordt scherp beschreven.