Vier Pansexual Pride Day met Kimberly

“Hé Kimberly, het is vrijdag Pansexual Pride Day, zou jij een stukje willen schrijven?” Natuurlijk wil ik dat. Na het toezeggen googel ik meteen “Pansexual Pride Day”, want eerlijk gezegd heb ik er nog nooit iets over gehoord of gelezen.

Maar voordat ik het over mijn avontuur op Google ga hebben zal ik jou alvast een zoektocht besparen: ik ben dus panseksueel. Jij misschien ook wel, maar het kan natuurlijk zo zijn dat je een van de vele mensen bent die de term niet kent.

Panseksualiteit, ook wel omniseksualiteit genoemd, is de seksuele, romantische en/of emotionele aantrekkingskracht tot of het verlangen naar personen van alle genderidentiteiten en biologische geslachten. Ik voel me dus niet aangetrokken tot kookwaar (haha, pan-seksueel) en ook niet tot fictionele karakters (haha, Peter Pan-seksueel). Pan is simpelweg het Griekse voorvoegsel voor ‘al’ of ‘geheel’.

Er zal altijd discussie blijven over het verschil tussen bi- en panseksualiteit. Zo zijn er mensen die vinden dat het eigenlijk hetzelfde is en dat het hele bestaan van het begrip panseksualiteit onnodig is. Ikzelf zie panseksualiteit echter als een directe afwijzing van het binaire geslachtsmodel. Dit is het indelen van sekse en gender in twee groepen: mannelijk en vrouwelijk. Hiertegenover staan het genderspectrum en gendercontinuüm, waarin ook de niet-binaire seksen en genders zijn opgenomen. Zoals de grote Sasha Velour zegt in C.L.A.T. : “Gender is a construct, tear it apart”.

Daarbij wil ik ook benadrukken dat panseksualiteit niet inhoudt dat je bijvoorbeeld op kinderen of dieren valt. Ik heb al meerdere keren meegemaakt dat mensen het op die manier opvatten namelijk. Ik ben gewoon simpelweg ‘genderblind’ en val op een mens zonder me druk te maken om iets (in mijn ogen) triviaals als geslacht.

“Ik ben ‘genderblind’ en val op mensen, zonder me druk te maken om hun geslacht”

Maar even terug naar mijn zoektocht. De zoekresultaten vallen tegen, er is zelfs geen (zeer beknopte) Wikipedia-pagina over Pansexual Pride Day te vinden. Uiteindelijk beland ik op een evenementenpagina van Shenandoah University, waarop opgeroepen wordt om die dag de pansexual pride kleuren (roze, geel en blauw) te dragen. Laat Pansexual Pride Day dit jaar nou precies samenvallen met Paarse Vrijdag hier in Nederland. Dat wordt dus een kleurrijk ensemble: roze, geel, blauw én paars.

Even later kom ik terecht op een poll uit 2014 van TellWUT (Tell What U Think): “Did you know Pansexual Pride Day was on December 8?” 4 procent van de respondenten (90 mensen) koos voor ja, 96 procent (1,950 mensen) voor nee. Dat stelt me gerust, kennelijk ben ik niet de enige die deze dag nog niet kent. Die innerlijke rust verandert echter al snel weer in onrust als ik een beetje naar beneden scroll op de pagina.

Natuurlijk weten we allemaal dat we maar beter niet de comments kunnen lezen, maar stiekem maken we ons er stuk voor stuk schuldig aan. Dit keer had ik het alleen toch echt beter over kunnen slaan. Onder andere gebruikers mickeysgirl06 en rhirrel klagen over ‘labels’, terwijl rhirrel het wel belangrijk vindt om zijn/haar ‘label’ (heteroseksueel) te benoemen. Gebruiker KCash69 gaat helemaal los: “Well if you need a reason to drink might as well be a birth defect.” Ik zal vandaag dus zeker niet vergeten om een fles wijn open te trekken ter ere van mijn aangeboren afwijking.

“Je moet nooit de comments lezen, maar stiekem maakt iedereen zich er schuldig aan”

Het is zo vermoeiend om keer op keer belachelijk gemaakt te worden vanwege je ‘label’, terwijl de hele samenleving geobsedeerd is met hokjes. Zelf zou ik het heerlijk vinden om gewoon lekker te doen en laten wat ik wil zonder dat een naampje te geven, maar we leven in een hokjesmaatschappij en dus heb ik het voor mij geschikte stickertje gevonden. Maar nu ik dat dus heb ben ik weer een ‘aansteller’ en heb ik ‘een aandachttekort’.

Gebruiker jcjc11 haalt er een dooddoener bij waardoor menig panseksueel ontzettend diep gaat zuchten: “I really don’t care if someone is pansexual, platesexual, spoonsexual, blankets exalted or whatever..” Ze vervolgt haar beklag: “What does bother me is having it constantly put into my face.. Gay pride, pan pride.. I’m straight pride.. Have a nice day.”

“Alle negatieve reacties benadrukken maar weer eens hoe erg het nodig is om ‘out and proud’ te zijn”

Deze kleine greep uit de eerste acht(!) reacties heeft mij overtuigd: ik ga vanaf nu absoluut Pansexual Pride Day vieren. Alle negatieve reacties benadrukken maar weer eens hoe erg het nodig is om ‘out and proud’ te zijn. Zoals ik in mijn vorige gastcolumn al schreef: “Het lijkt mij een goed begin om mensen meer bloot te stellen aan het begrip panseksualiteit. Je kunt alleen begrip krijgen voor dingen die je kent namelijk. (..) Als dat betekent dat ik tientallen keren uit moet leggen wat dat inhoudt, dan zij dat zo. Doen jullie mee?”

Praat vandaag dus gewoon eens spontaan met iemand over panseksualiteit, plaats een tweet of facebookpost of huur desnoods een vliegtuig met spandoek in om boven Nederland te vliegen. And if all else fails kun je vanavond altijd nog een lekkere fles cassis, limonade, bier of wijn opentrekken om mijn ‘birth defect’ te vieren.

 

Kimberly is een freelance journaliste die studeert aan de School voor Journalistiek. Ze geniet graag en vaak van bijvoorbeeld haar partner Leslie, muziek, wijn en open-minded mensen. 

Over de auteur(s)

Kimberly Jensma

Kimberly Jensma

Schrijf mee

Wil jij helpen met het creëren van leuke content voor en door LHBT+? Bekijk hieronder onze vacatures.

Waarom iedereen het boek Pageboy moet lezen

Pageboy is een authentieke biografie waarin Elliot Page de lezer meeneemt in zijn reis naar worden wie hij is. De pijnlijke waarheid die veel trans personen moeten doorstaan wordt scherp beschreven.