Fleur: ‘Wij, de moeilijke Anderen, mogen inleveren’

​​Vanochtend was een ochtend met de W van wakker worden, prijzen winnen: ‘Genderneutraal’ is het irritantste woord van 2017!  Dus om bij dezen mijn prijs in ontvangst te nemen: Daar ben ik dan, genderneutraliteit gegoten in het vormpje van het individu. Bedankt voor de heldere boodschap: dat men terecht gefrustreerd is wanneer ze in mijn gezicht roepen ‘DAT IK ME NAAR M’N KUT-BEZIT MOET GEDRAGEN’. En dat ik me heel ingewikkeld opstel als ik daar niet in mee wil gaan. Men vindt dat namelijk vervelend. 

Taalkundig is het ook wel een lelijk woord, maar waar het gros van de stemmers over viel was het volgende: “Mensen begrijpen niet zo goed waarom je niet gewoon kan zeggen of iemand een man óf een vrouw is”, aldus woordvoerder Vivien Waszink namens de stemmers op Radio 2. Tja. Het kán prima. Maar wil je bewust voor die tweedeling kiezen nadat je verteld is dat niet iedereen dat prettig vindt? Is dat überhaupt ooit aan deze mensen verteld? Zouden deze mensen daadwerkelijk worden aangesproken op hun niet-genderneutrale taalgebruik? Ik gok van niet. Maar dat instanties zoals de gemeente Amsterdam, de HEMA en de NS dat wel nastreven, was al genoeg voor de twijfelachtige eer van ‘irritantste woord van 2017‘.

“Ik kan niet als vrouw door de wereld schrijden”

Maak je geen illusies; als ik mezelf geen agender zou noemen, zou dat niets veranderen aan mijn sociale werkelijkheid. Ik kan niet als vrouw door de wereld schrijden. In het beste geval word ik gezien als een potige lesbienne met kortpittig kapsel, voor wie andere sociale regels gelden dan de hetero (overkomende) vrouw. in het slechtste geval word ik gezien als indringer. Iemand die op plekken voor vrouwen mag zijn, maar er niet thuishoort en zich er met kwade intenties bevindt. Zelf zeg ik nooit ‘Genderneutraal’. Ik leef het. Ik ben genderneutraal wanneer ik de kleedkamer van mijn sportschool inloop en de aanwezigen zich spontaan gaan omkleden in de douchehokjes. Ik ben genderneutraal wanneer mijn leidinggevende met één blik op mij ziet dat ik liever een blouse als uniform heb dan het jurkje dat eigenlijk zou moeten. Ik ben genderneutraal wanneer ik op de herenafdeling word aangesproken: “Weet u zeker dat u hier wilt winkelen?” Overal waar ik ga en sta wordt getwijfeld of ik daar wel moet zijn. Het is nooit iets geweest wat ik thuis heb kunnen laten.

“Zodra er iets verandert gaat de grote, almachtige meerderheid met de hakken in het zand”

Over illusies gesproken; ook wanneer je wél zegt dat je man of vrouw bent, ga je daar zelf niet over. Hoe men je ziet bepaalt wie je bent. Als je niet aan het totaalplaatje voldoet word je bijkans vermoord, als het even kan ontslagenverjaagd en sta je eerder búiten de maatschappij dan dat je wordt gezien als onderdeel ervan. Maar de mensen vinden het taalgebruik omtrent jou wel overzichtelijk, dus die kan je in je zak steken. De verdere kwaliteit van je leven, of je daar even je mond over wilt houden. Waarom de grote almachtige meerderheid met hun hakken in het zand gaat zodra er dingen veranderen die op het eerste gezicht niet voor hen bedoeld zijn, het is me een raadsel. Maar volgens mij is dit niet eens het schrijnendste voorbeeld. Denk bijvoorbeeld aan Zwarte Piet, of de gemeente Kampen die na 22.00 de ‘rateltikkers’ (lievelingswoord 2017!) stilzet vanwege het geluid, waardoor je als slechtziende haast letterlijk onder de bus wordt gegooid. Wij, de moeilijke Anderen mogen inleveren. Dat geldt niet voor jullie, de Normalo’s zonder deze behoeftes.

Beste Vivien, is er nog een plakkaat over? dan maak ik een plaatsje op de schoorsteenmantel vrij. Als jij dan aan de stemmers vraagt een plaatsje in hun hart en taal vrij te maken voor mensen zoals ik… Dan zijn we al een heel stuk verder.

“Vraag de stemmers een plaatsje in hun hart en taal vrij te maken voor mensen als ik”

Over de auteur(s)

Schrijf mee

Wil jij helpen met het creëren van leuke content voor en door LHBT+? Bekijk hieronder onze vacatures.

Kiss & Tell: Het queer boyband boek

De leadzanger van de boyband Kiss & Tell gaat daten met de drummer van zijn voorprogramma. Aimee bespreekt het verhaal en de representatie vanhet boek Kiss & Tell.

Geen popartiest maar protestzangeres: Sinéad O’Connor

Sinéad O’Connor wilde geen popartiest, maar protestzangeres worden. Daar is ze in geslaagd: ze heeft zich uitgesproken voor gemarginaliseerde groepen waaronder de LHBTQIA+-gemeenschap en daarmee laten zien dat gerechtigheid haar meer waard was dan haar carrière.