reizen als LHBTQIA+: in deze foto zie je een persoon met een regenboogvlag omgeknoopt op straat lopen.
Reizen als LHBTQIA+

Veilig op reis: de realiteit van reizen als LHBTQIA+-persoon

Content warning: Dit artikel bevat verwijzingen naar moord en geweld.

De zomer is begonnen, wat betekent dat al mijn sociale media vol staan met vakantiefoto’s. Hierdoor begint het bij mij ook een beetje te kriebelen: moet ik niet ook maar eens wat boeken? Beter te laat dan nooit, zeggen ze wel eens. Door omstandigheden is mijn vakantie niet doorgegaan en nu heb ik een lege agenda. Perfecte situatie om weg te gaan, toch?

Gelukkig denkt mijn huisgenootje hier ook zo over. Inmiddels is de reis naar het Noorden geboekt, maar zo simpel gaat dat als queer persoon niet. Daar waar mijn huisgenootje verre locaties zonder enige twijfel op kan noemen, moet ik eerst wel even weten of ik daar niet vermoord kan worden. Ja, dat lees je goed. Vermoord. Want helaas is het in heel veel landen nog steeds de gewoonste zaak van de wereld om queer personen te mishandelen, te arresteren of in de ergste gevallen te vermoorden. Ik hoor vaak genoeg van vrienden om me heen dat ze in het buitenland veel minder vaak hand in hand durven te lopen. Hoe conservatiever een land is, hoe meer gevaar er op de loer ligt. Dus geen wonder dat ik bij het boeken van mijn vakantie ook nog even extra stil moet staan bij de bestemming. 

Onderzoek naar queer reiservaringen

En ik ben niet de enige. Naast mijn vrienden zijn er nog genoeg anderen die er zo over denken. Dit viel Booking.com ook op en ze besloten er werk van te maken. Met een grootschalig onderzoek in meer dan 25 landen toont Booking.com aan dat er nog steeds veel komt kijken bij het reizen als LHBTQIA+-persoon. 82% van de LHBTQIA+-reizigers gaf aan ervaringen te hebben waarbij ze zich niet op hun gemak voelden. Bij 64% resulteerde dit er zelfs in dat de reizigers nadachten over hun veiligheid terwijl ze op vakantie waren. Enorme percentages dus, en daar houdt het niet bij op. Reizigers uit India, Denemarken en Mexico gaven zelfs aan dat als ze out and about zijn in publieke ruimtes op vakantie, ze vrijwel altijd negatieve ervaringen hebben. Het is dus ook meer dan logisch dat sommige queer personen ervoor kiezen terug de kast in te gaan zodra ze op reis zijn. 

Dit resulteert ook in veel ongewenste situaties. Queer personen voelen zich onderdrukt en juist in situaties zoals een vakantie wil je het liefst volledig vrij kunnen zijn. Dat dit nog steeds niet mogelijk is, is natuurlijk niet gewenst. Het frustreert me ook, want waarom is dit zelfs ook nog een ding? Er zijn genoeg momenten waar je als queer persoon tegen je identiteit aanloopt. Op vakantie moet je dit los kunnen laten en kunnen ontspannen. Dit gaat uiteraard moeilijk als je bij elke stap die je zet na moet denken over je veiligheid. Of je niet in elkaar geslagen wordt. Of je niet uitgescholden wordt. En of je niet vermoord kunt worden. Ik gun dit mijn vrienden niet, ik gun dit jullie niet maar ik gun het ook mezelf niet. Want ik wil ook gewoon van mijn vakantie kunnen genieten, zonder gevaar voor eigen leven te lopen. 

Zon achter de wolken

Het feit dat we op vakantie kunnen is natuurlijk überhaupt al een privilege. Heel veel mensen hebben niet de middelen om op vakantie te gaan, dus aan de ene kant moeten we al blij zijn dat we weg kunnen. Dit moet echter niet overschaduwd worden door negatieve ervaringen, want ook queer personen verdienen een fijne en veilige ervaring. 

Het is nu allesbehalve de bedoeling dat je afgeschrikt bent en helemaal niet meer wilt reizen. Het is zeker goed om op de hoogte te zijn van onveiligheden, maar dat betekent niet dat er niet ontzettend veel mooie, open en veilige plekken zijn waar jij heerlijk op vakantie kunt. Van onze buurlanden tot de andere kant van de wereld: er is ontzettend veel te ontdekken. Ook Booking.com heeft zich daarop gericht. Met hun Travel Proud-pagina kun je accommodaties filteren op hoe LHBTQIA+-vriendelijk ze zijn. 

Dit stelt Booking.com zelf over Travel Proud:

“We zijn op een missie om het voor iedereen makkelijker te maken de wereld te beleven. Het leven wordt rijker van nieuwe ervaringen, en wij geloven dat het alleen mogelijk is om die ten volle te waarderen als iedereen zonder probleem zichzelf kan zijn. (…) Het is ons doel om ervoor te zorgen dat LHBTI+ reizigers een echt gastvrij verblijf wacht, bij zo veel mogelijk accommodaties. Op die manier kun jij je helemaal focussen op het genieten van de reis, ongeacht van wie je houdt of hoe je jezelf identificeert.”

Booking.com biedt je dus de mogelijkheid een LHBTQIA+-vriendelijke vakantiebestemming te kiezen. Zo kun jij genieten van je welverdiende vakantie. En of je nu gebruik maak van deze tool of een andere reisorganisatie gericht op de veiligheid van onze gemeenschap, of op een andere manier op zoek gaat naar je veilige reis: ik wens je een hele fijne zomervakantie. Neem je rust, drink genoeg water en blijf veilig!

Over de auteur(s)

Schrijf mee

Wil jij helpen met het creëren van leuke content voor en door LHBT+? Bekijk hieronder onze vacatures.

Kiss & Tell: Het queer boyband boek

De leadzanger van de boyband Kiss & Tell gaat daten met de drummer van zijn voorprogramma. Aimee bespreekt het verhaal en de representatie vanhet boek Kiss & Tell.

Geen popartiest maar protestzangeres: Sinéad O’Connor

Sinéad O’Connor wilde geen popartiest, maar protestzangeres worden. Daar is ze in geslaagd: ze heeft zich uitgesproken voor gemarginaliseerde groepen waaronder de LHBTQIA+-gemeenschap en daarmee laten zien dat gerechtigheid haar meer waard was dan haar carrière.

Achtergrond

Pride, pinkwashing en regenboogkapitalisme

Deze maand begint de jaarlijkse internationale Pride-maand. In deze maand zullen veel bedrijven en organisaties hun logo’s op social media veranderen naar een regenboogvariant en zich profileren als lhbtqia+ vriendelijk. Maar zijn ze dat wel? In dit korte artikel legt hoofdredacteur Rocher uit wat pinkwashing en regenboogkapitalisme zijn, en geeft hij tips & tricks hoe je kan evalueren of een organisatie wel echt lhbtqia+ vriendelijk is.

Lees verder »