reizen als LHBTQIA+: in deze foto zie je een persoon met een regenboogvlag omgeknoopt op straat lopen.
Reizen als LHBTQIA+

Veilig op reis: de realiteit van reizen als LHBTQIA+-persoon

Content warning: Dit artikel bevat verwijzingen naar moord en geweld.

De zomer is begonnen, wat betekent dat al mijn sociale media vol staan met vakantiefoto’s. Hierdoor begint het bij mij ook een beetje te kriebelen: moet ik niet ook maar eens wat boeken? Beter te laat dan nooit, zeggen ze wel eens. Door omstandigheden is mijn vakantie niet doorgegaan en nu heb ik een lege agenda. Perfecte situatie om weg te gaan, toch?

Gelukkig denkt mijn huisgenootje hier ook zo over. Inmiddels is de reis naar het Noorden geboekt, maar zo simpel gaat dat als queer persoon niet. Daar waar mijn huisgenootje verre locaties zonder enige twijfel op kan noemen, moet ik eerst wel even weten of ik daar niet vermoord kan worden. Ja, dat lees je goed. Vermoord. Want helaas is het in heel veel landen nog steeds de gewoonste zaak van de wereld om queer personen te mishandelen, te arresteren of in de ergste gevallen te vermoorden. Ik hoor vaak genoeg van vrienden om me heen dat ze in het buitenland veel minder vaak hand in hand durven te lopen. Hoe conservatiever een land is, hoe meer gevaar er op de loer ligt. Dus geen wonder dat ik bij het boeken van mijn vakantie ook nog even extra stil moet staan bij de bestemming. 

Onderzoek naar queer reiservaringen

En ik ben niet de enige. Naast mijn vrienden zijn er nog genoeg anderen die er zo over denken. Dit viel Booking.com ook op en ze besloten er werk van te maken. Met een grootschalig onderzoek in meer dan 25 landen toont Booking.com aan dat er nog steeds veel komt kijken bij het reizen als LHBTQIA+-persoon. 82% van de LHBTQIA+-reizigers gaf aan ervaringen te hebben waarbij ze zich niet op hun gemak voelden. Bij 64% resulteerde dit er zelfs in dat de reizigers nadachten over hun veiligheid terwijl ze op vakantie waren. Enorme percentages dus, en daar houdt het niet bij op. Reizigers uit India, Denemarken en Mexico gaven zelfs aan dat als ze out and about zijn in publieke ruimtes op vakantie, ze vrijwel altijd negatieve ervaringen hebben. Het is dus ook meer dan logisch dat sommige queer personen ervoor kiezen terug de kast in te gaan zodra ze op reis zijn. 

Dit resulteert ook in veel ongewenste situaties. Queer personen voelen zich onderdrukt en juist in situaties zoals een vakantie wil je het liefst volledig vrij kunnen zijn. Dat dit nog steeds niet mogelijk is, is natuurlijk niet gewenst. Het frustreert me ook, want waarom is dit zelfs ook nog een ding? Er zijn genoeg momenten waar je als queer persoon tegen je identiteit aanloopt. Op vakantie moet je dit los kunnen laten en kunnen ontspannen. Dit gaat uiteraard moeilijk als je bij elke stap die je zet na moet denken over je veiligheid. Of je niet in elkaar geslagen wordt. Of je niet uitgescholden wordt. En of je niet vermoord kunt worden. Ik gun dit mijn vrienden niet, ik gun dit jullie niet maar ik gun het ook mezelf niet. Want ik wil ook gewoon van mijn vakantie kunnen genieten, zonder gevaar voor eigen leven te lopen. 

Zon achter de wolken

Het feit dat we op vakantie kunnen is natuurlijk überhaupt al een privilege. Heel veel mensen hebben niet de middelen om op vakantie te gaan, dus aan de ene kant moeten we al blij zijn dat we weg kunnen. Dit moet echter niet overschaduwd worden door negatieve ervaringen, want ook queer personen verdienen een fijne en veilige ervaring. 

Het is nu allesbehalve de bedoeling dat je afgeschrikt bent en helemaal niet meer wilt reizen. Het is zeker goed om op de hoogte te zijn van onveiligheden, maar dat betekent niet dat er niet ontzettend veel mooie, open en veilige plekken zijn waar jij heerlijk op vakantie kunt. Van onze buurlanden tot de andere kant van de wereld: er is ontzettend veel te ontdekken. Ook Booking.com heeft zich daarop gericht. Met hun Travel Proud-pagina kun je accommodaties filteren op hoe LHBTQIA+-vriendelijk ze zijn. 

Dit stelt Booking.com zelf over Travel Proud:

“We zijn op een missie om het voor iedereen makkelijker te maken de wereld te beleven. Het leven wordt rijker van nieuwe ervaringen, en wij geloven dat het alleen mogelijk is om die ten volle te waarderen als iedereen zonder probleem zichzelf kan zijn. (…) Het is ons doel om ervoor te zorgen dat LHBTI+ reizigers een echt gastvrij verblijf wacht, bij zo veel mogelijk accommodaties. Op die manier kun jij je helemaal focussen op het genieten van de reis, ongeacht van wie je houdt of hoe je jezelf identificeert.”

Booking.com biedt je dus de mogelijkheid een LHBTQIA+-vriendelijke vakantiebestemming te kiezen. Zo kun jij genieten van je welverdiende vakantie. En of je nu gebruik maak van deze tool of een andere reisorganisatie gericht op de veiligheid van onze gemeenschap, of op een andere manier op zoek gaat naar je veilige reis: ik wens je een hele fijne zomervakantie. Neem je rust, drink genoeg water en blijf veilig!

Over de auteur(s)

Pepijne

Pepijne

Pepijne (zij/hen) is student politieke geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en doe daarnaast van alles en nog wat bij de universiteit. In hun vrije tijd probeert ze haar kookkunsten te verbeteren en uit te breiden. Niet dat dit altijd even effectief is, maar dat terzijde. Daarnaast kijkt hen graag met een kritische blik naar allerlei LGBTQIA+ series en films of duikt de boeken in.

Schrijf mee

Wil jij helpen met het creëren van leuke content voor en door LHBT+? Bekijk hieronder onze vacatures.

De Gay Agenda

Amsterdam, 1 april 2024 Beste lezer, Vandaag, op 1 april, roepen wij, online queer magazine Expreszo, alle Nederlanders op om samen met ons de queer

Voorbinddiscours

Gastredacteur Laurie schrijft over het imago van de voorbinddildo nu en hoe dat door de eeuwen heen is veranderd.

Community

De Finishlijn: Drag Race Holland Review – Aflevering 3

redactie kijkt naar de verschillende challenges, de prestaties van de deelnemers en welke queens de wekelijkse finishlijn halen en welke niet. Deze week blikt gastschrijver en presentator van de dragrace podcast Pruikentijd Marco Dreijer terug op de monsterzaker uit de tweede aflevering. Let op: deze review bevat spoilers.

Lees verder »