To binge or not to binge: film- en boekentips

Eens in de maand raadt Jacoline je de mooiste films, series en boeken aan. In deze editie vind je onder andere prijswinnaars en (vergeten) oudere pareltjes.

Nu te zien/lezen

The Watermelon Woman

We noemden deze film al in onze filmhistorie aflevering van de rubriek ‘History, Herstory, Theirstory’, maar willen hem toch nog een keer vermelden, omdat de film crimineel onbekend is. Hoewel hij technisch nogal verouderd is en je eraan afziet dat het budget beperkt was, is hij inhoudelijk zelfs nu nog enorm vooruitstrevend door positieve lesbische verhaallijnen neer te zetten en een expliciete lesbische seksscène. Daarnaast speelt de film met de grenzen tussen feit en fictie. De film is namelijk een documentaire over een fictioneel personage: The Watermelon Woman. Zo herschrijft filmmaker Cheryl Dunyé de geschiedenis.

Te zien via Criterion Channel.

Moonlight (tip van mede-redactielid Jade)

De Oscar-winnende film Moonlight speelt in een achterstandswijk in de Verenigde Staten. Hoofdpersonage Chiron wordt vanaf jongs af aan door zijn leeftijdsgenoten gepest, omdat hij homoseksueel is. Zijn omgeving en zijn verslaafde moeder accepteren hem niet. Hij heeft alleen zijn vriend Little, met wie hij geleidelijk een speciale band opbouwt. Je wordt meegenomen in drie fases van zijn leven: kind, tiener en volwassene. Hierdoor kun je je erg goed inleven in Chiron en de veranderingen die hij doormaakt. Het is een vrij heftig verhaal, waarin Chiron veel obstakels moet overkomen en te maken krijgt met zowel fysiek en mentaal geweld, maar het is zeker de bijna twee uur waard.

Te zien via Netflix.

Body Electric

Houd jij meer van de obscure films waarin de camera het alledaagse leven van het hoofdpersonage vastlegt? Wellicht is Body Electric dan iets voor jou. In deze Braziliaanse film volg je Elias. Hij werkt in een naaiatelier en is op zoek naar wat hij nou echt wil doen. De inspiratie ontbreekt alleen nog. Op zijn werk trekt hij op met een vriendengroep die bestaat uit allerlei verschillende personages, waaronder de aanstekelijke drag queen Marcia. De gemoedelijke sfeer en de warme personages maken deze film tot dé perfecte film om even tot rust te komen. 

Te zien via Cinemember. (Blijf ons volgen voor een winactie voor een gratis maand Cinemember)

Giovanni’s Room

James Baldwin was niet alleen een belangrijke auteur van werken over racisme. Hij gaf een stem aan zwarte personen zoals in de bekende roman If Beale Street Could Talk (1974), en schreef ook over homoseksualiteit en biseksualiteit in Giovanni’s Room (1956). Met dit genuanceerde portret waarin biseksualiteit als legitiem neergezet werd was Baldwin zijn tijd ver vooruit. Zeker toen was er nog vaak sprake van bi-erasure (maar ook nu en voelen biseksuelen zich niet altijd thuis in de queer community). Dat hij vooruitstrevender was dan de rest van de samenleving blijkt ook uit het feit dat hij ervoor moest kiezen om witte personages centraal te stellen, omdat de wereld nog niet toe was aan een boek dat zowel homoseksualiteit als racisme behandelde.

Let’s Talk About Love (tip van mede-redactielid Elsa)

Elsa raadt Let’s Talk About Love van Claire Kann vooral aan omdat het een van de weinige boeken is die over aseksualiteit gaan waarbij het personage ook nog eens bi-romantisch is. Het boek leest makkelijk weg, is humoristisch en vertelt een mooi verhaal over liefde en vriendschap. De seksualiteit en romantische voorkeur zijn gewoon onderdeel van het personage zonder dat het geforceerd voelt. Ze heeft bijvoorbeeld problemen. Zo twijfelt ze welk carrièrepad ze moet kiezen. Gaat ze voor het geld en wat haar omgeving verwacht of voor haar passie? Daardoor is het personage meer is dan alleen haar seksualiteit.

Girl, Woman, Other

Bernardine Evaristo won met deze roman de Booker Prize en het is makkelijk te begrijpen waarom; ze vertelt haar verhaal op unieke wijze. In Girl, Woman, Other komen allerlei verschillende vrouwxn aan het woord. Evaristo verbindt de verhalen van moeders, dochters en vrienden op een prachtige manier met elkaar. De vertellers, waaronder lesbische en non-binaire personages, worden allemaal gedetailleerd neergezet. Ook zijn de meeste personages vrouwxn van kleur en is Evaristo’s werk een illustratie van het belang van intersectioneel denken. Wel is het even wennen dat de roman geen interpunctie bevat. Als je je daar echter overheen kan zetten, wacht je een schitterend en uniek verhaal. 

Fin de Siglo

Na het zien van deze zomerse film heb je waarschijnlijk toch nog het gevoel dat je op vakantie bent geweest in Barcelona. Ocho en Javi ontmoeten elkaar daar, maar dan blijkt dat ze elkaar twintig jaar eerder ook al ontmoetten. Regisseur Lucio Castro speelt een spel met het verloop van tijd en herinneringen. De acteurs hebben een goede chemie en met een krappe anderhalf uur is de film dan ook veel te snel voorbij.

Nu in de bioscoop.

Heb jij culturele tips die je wil delen, stuur dan een mailtje naar jacoline@expreszo.nl met een korte toelichting. Wie weet zie je jouw tip in de volgende aflevering!

Over de auteur(s)

Jacoline

Jacoline

Schrijf mee

Wil jij helpen met het creëren van leuke content voor en door LHBT+? Bekijk hieronder onze vacatures.

Waarom iedereen het boek Pageboy moet lezen

Pageboy is een authentieke biografie waarin Elliot Page de lezer meeneemt in zijn reis naar worden wie hij is. De pijnlijke waarheid die veel trans personen moeten doorstaan wordt scherp beschreven.