https://www.facebook.com/events/304444226744155/ - "It’s time to come together and demand a world where no one has to say #MeToo. We’re calling on our federal government and our local government to believe survivors and pass legislation to address sexual violence using a public health approach that doesn’t increase criminalization and works to build consent culture. All bodies, genders, sexualities, and expressions are welcome." #werkforconsent , see also http://werkforpeace.org

Bisexual Awareness Day: Voelen biseksuelen zich welkom in de queer community?

Effy (21)

“Toen ik twaalf was leerde ik voor het eerst wat biseksueel zijn betekende, maar daarvoor wist ik eigenlijk al dat ik het was. Op mijn veertiende ben ik mezelf dan ook biseksueel gaan noemen. Ik heb er nooit echt over getwijfeld, ik vind mannen én vrouwen leuk.Mijn beste vriendin, die ook bi is, heeft daarin veel voor mij betekent. Ook representatie op tv, zoals karakters van de show Grey’s Anatomy en True Blood, is heel belangrijk voor mij.

Een scène uit Grey’s Anatomy

Het lijkt me gaaf als er meer feesten komen die specifiek voor bi(+) zijn. Biseksuelen worden soms wel anders aangekeken door het LH-gedeelte van de LHBT+, voor mijn gevoel. Sommige stereotypes die hetero’s op ons projecteren, houden mede-queers ook in stand. Bijvoorbeeld dat we in de war zijn, of minder trouw. Dat zorgt ervoor dat ik niet het gevoel dat ik helemaal op mijn plek ben in de queer community. In een kleinere groep met andere biseksuelen voel ik me beter.”

Kas (22)

“Ik heb in mijn jongste jeugd geen strikt onderscheid gekend tussen verschillende vormen van liefde. Mijn ouders waren bevriend met een homoseksueel, getrouwd stel, waardoor ik altijd heb aangenomen dat je “gewoon” verliefd wordt op wie je verliefd wordt. Dus, in de zin dat het “mogelijk” is om van meerdere geslachten te houden, wist ik eigenlijk altijd al dat biseksualiteit bestond. Toen bleek op de basisschool dat dit niet de norm was, leerde ik verschillende termen kennen. Wanneer dit precies gebeurde, is mij niet helemaal duidelijk.

Tussen mijn veertiende en zestiende ben ik erachter gekomen dat ik zelf biseksueel was. Zodra ik het wist, ben ik mijzelf ook meteen zo gaan noemen. Echter, ik heb het ‘label’ een jaar of twee daarna ook een tijd weer ontkend. Ik vond niet dat ik het recht had mijzelf biseksueel te noemen omdat ik ‘te weinig ervaring met jongens’ had. Dit ging ook hand-in-hand met mensen die beweerden dat biseksualiteit ‘gewoon een fase’ is. Gelukkig heb ik in die periode met de juiste mensen gepraat, die mij op het hart drukten om mijn seksualiteit te omarmen.

“Ik vond niet dat ik het recht had mijzelf biseksueel te noemen omdat ik ‘te weinig ervaring met jongens’ had”

Vaak wordt biseksualiteit vervormd tot een andere seksualiteit, omdat “een fase” is, of dat iemand “nog niet uit de kast durft”. Het ontkennen van biseksualiteit als geldige seksualiteit (wat in de LHBTI+-gemeenschap soms erger is dan daarbuiten) is, naar mijn mening, het meest kwetsende stereotype dat er is.

Dit schrijven is heftig, maar ook een vrij bevrijdende en aangename ervaring geweest. Ik zou elke lezer willen aanmoedigen om te schrijven en te praten over je biseksualiteit, indien dit mogelijk is. Het helpt, het bevrijdt, het lucht op.”

Stephanie (27)

“Het precieze tijdstip weet ik niet meer, maar zo rond mijn twintigste hoorde ik voor het eerst wat biseksualiteit betekent. Ik heb ontzettend getwijfeld of ik wel biseksueel was, omdat ik eigenlijk alleen met mannen gedate heb. Toen ik 23 was ben ik mijzelf toch bi gaan noemen. Ik ben nog niet uit de kast naar mijn familie en verdere omgeving. Ik vraag mij af of ik ooit uit de kast zal komen voor mijn hen, omdat ze nare opmerkingen maken. Mijn moeder denkt bijvoorbeeld dat bi-mensen ‘tweeslachtig’ zijn, dat vond ik heel erg om te horen. Op dit moment heb ik niet eens zoveel behoefte om voor hen uit de kast te komen, het is iets van mij en daar ben ik wel blij mee. Op Twitter heb ik ontzettend veel aan mijn queer vrienden, ik leer daar ontzettend veel over bi/queer zijn.

Ik vind de queer-community in Nederland fijn, er hoeft van mij niet persé een speciale bi-community te zijn, al lijkt het mij wel leuk om eens naar een activiteit voor biseksuele mensen te gaan. De queer-community voelt voor mij als thuis komen. Mijn vrienden in mijn reformatorische omgeving, waar ik nog steeds woon, zijn ontzettend hetero-normatief. Natuurlijk zijn er ook vooroordelen in de queer-community, zoals lesbiennes die mij alleen maar als nieuwsgierig zagen.”

“Het leukste aan bi zijn, zijn toch wel de vrouwen. Vrouwen zijn mooi!”

Jack (29)

“Ik was 9 jaar. Ik weet nog precies hoe ik in mijn dagboek schreef ‘ik denk dat ik verliefd kan worden op meisjes en jongens’. Ik had als kind wel kleuter crushes op ook vrouwelijke cartoons, dus het was geen revelatie, maar het was wel de eerste keer dat ik het echt ergens bevestigde voor mezelf.

Mijn autisme beïnvloedt ieder onderdeel van mijn leven, dus ook mijn gender ervaring en mijn oriëntatie. Het kan soms dingen lastig maken (bvb gevoelig zijn voor overprikkeling betekent dat aanraking, zelfs een hand op mijn schouder, vaak veel te veel is). Maar een partner hebben die diens best doet om je te begrijpen en met al je quirks te werken is geweldig.

Ook mijn niet binaire identiteit beïnvloed voor een deel hoe ik mijn biseksualiteit ervaar. Het was voor mij veel uitzoeken wat het betekent om tegelijk niet binair en biseksueel te zijn: wat betekent het om aangetrokken te zijn tot jouw eigen gender en andere genders als je zelf geen gender hebt? Voor mij voelt alle aantrekkingskracht uiteindelijk hetzelfde, en ondanks dat ik zelf buiten het binaire systeem valt, voel ik een connectie met de wlw/sapphische gemeenschap: alle vrouwen (en vrouwelijk geïdentificeerde personen) die op vrouwen (en etc etc) vallen. Misschien komt dat omdat ik vaak gezien wordt als vrouw door anderen.

“Uiteindelijk heb ik geaccepteerd dat onafhankelijk met wie ik ben of wie ik vooral leuk vind op dat moment, ik altijd bi ben”

Ik heb veel getwijfeld of ik toch niet hetero of lesbisch was als mijn voorkeur tijdelijk naar één kant doorsloeg. Maar uiteindelijk heb ik geaccepteerd dat onafhankelijk van met wie ik ben of wie ik vooral leuk vind op dat moment, ik altijd bi ben.

Ook raakte ik op een gegeven moment overtuigd dat ik mezelf eigenlijk panseksueel moest noemen. In 2006, toen ik daarmee begon, werd panseksueel bekend als een term die betekende dat je ook openstond voor het daten van transgender personen. Super transfoob natuurlijk, achteraf gerealiseerd. Ongeveer een decennium heb ik me zo geïdentificeerd en pas de laatste jaren heb ik me verdiept in bi geschiedenis, en kwam erachter dat biseksualiteit altijd al aantrekking tot transgender (inclusief niet binaire) personen heeft betekend. Ondertussen heb ik al een paar jaar trots weer het label bi omarmd.

Ik ken een podcast die ik iedereen zou willen aanraden. De podcast Friends at the Table bestaat uit een groep grotendeels LHBT vrienden, en bevat daardoor zoveel fantastische LHBT karakters. Een van mijn favorieten is uit hun sci fi verhaal Counter/Weight. Dit seizoen bevat de biseksuele Aria Joie, een voormalige popster en nu een premiejager (‘what if Han Solo used to be Beyoncé?’). Ze is fascinerend, slim en sterk en trots biseksueel.

Ik zou zo graag meer open communicatie tussen de L, H, B en T gemeenschappen zien! De mensen binnen de gemeenschap die tot een andere categorie behoren dan jij zijn niet je vijand, en we hebben meer met elkaar gemeen dan dat er verschillen zijn. Hoe meer ik openstond voor solidariteit met andere delen binnen de gemeenschap, hoe meer welkom ik me voel en hoe meer banden ik opbouw.”

Mojdeh (30)

“Ik ben Iraans en daar is biseksualiteit niet of nauwelijks bekend. Ook totaal niet geaccepteerd, want als man krijg je voor homoseksualiteit de doodstraf en als vrouw 40 zweepslagen. Door deze factoren heb ik heel lang gewacht met het mijn moeder vertellen over mijn seksualiteit en weet mijn hele familie (die allemaal daar dus nog zijn) niets hierover.

Ik wist stiekem en soms niet zo stiekem al dat ik biseksueel was toen ik 18 was en een relatie kreeg met een meisje. Dit was in het geheim. Omdat ik nooit echt verliefd op haar werd heb ik het weggewuifd als een ‘fase’, totdat ik verliefd werd op mijn huidige vriendin. Ik was ‘open-minded’ maar hetero. Na die verliefdheid, drie jaar geleden, kon ik er niet meer omheen.

Ik heb het heel erg moeilijk gevonden dat ik bi ben, terwijl ik wel altijd heel erg open-minded ben. Ik vond het geweldig als andere mensen een andere seksualiteit hadden. Toen ik het voor mezelf moest toegeven vond ik het vooral moeilijk door mijn culturele achtergrond, maar ik vond het ook erg dat ik het zo erg vond. Waarom is het dan ineens wel erg als je het zelf bent? Ik heb soms enigszins een probleem met de label bi omdat het zo binair is, dus in die zin vind ik panseksueel beter klinken maar toch voel ik me meer verbonden met het label biseksueel.

Ik wil een shout-out doen naar Meredith Greer omdat ze een tof stuk bij Vrij Nederland heeft geschreven wat goed beschrijft wat ik van biseksualiteit vind. De serie ‘The 100’ waarin biseksualiteit gewoon lekker er is zonder dat er een ‘ding’ van wordt gemaakt is ook goede representatie. Who cares of ze nou op mannen of vrouwen valt? Niemand kijkt ervan op. Het is gewoon normáál!”

“Ik heb een hekel aan alle stereotypes maar de ergste vind ik vragen zoals ‘vind je mannen of vrouwen leuker/lekkerder zoenen/fijner om seks mee te hebben’ of ‘jij wil vast een trio’ en de hardnekkige ‘dan heb je dubbel zoveel keuze!’. Nee. Ik ben alsnog kieskeurig, geniet van seks zoals ieder ander en ik hoef helemaal niets te vergelijken met elkaar. Seks kan van persoon tot persoon verschillen, ongeacht gender of geslachtsdelen. Het gaat om hoe je klikt met elkaar, de setting, de mood en allemaal andere factoren.”Over de auteur(s)

Melissa

Melissa

Schrijf mee

Wil jij helpen met het creëren van leuke content voor en door LHBT+? Bekijk hieronder onze vacatures.

Waarom iedereen het boek Pageboy moet lezen

Pageboy is een authentieke biografie waarin Elliot Page de lezer meeneemt in zijn reis naar worden wie hij is. De pijnlijke waarheid die veel trans personen moeten doorstaan wordt scherp beschreven.

Community

Paarse Vrijdag: Tips voor docenten

Vrijdag 11 december 2020 is het Paarse Vrijdag. Deze dag bevordert de acceptatie van de LHBT+-gemeenschap op scholen. Wat kun je als docent doen om van Paarse Vrijdag een geslaagde dag te maken? En waarom is het überhaupt zo belangrijk om deze dag te vieren?

Lees verder »
Achtergrond

Pride Talk: Carlos Valdes

Het Pride seizoen is begonnen! Voor sommige mensen een jaarlijks feestje; voor anderen een strijd die hen iedere dag bezig houdt. De komende weken spreekt

Lees verder »