Linda staat voor een scherm haar lezing te houden

Let’s talk about SEKS, baby!

Heb je wel eens nagedacht waarom ‘schaamlippen’ het woord ‘schaam’ bevat? Stom als je het mij vraagt, want er is helemaal niks om je voor te schamen. Ze komen in alle vormen en formaten voor bij ongeveer de helft van de wereldbevolking. Juist goed als daarover gepraat wordt, toch? Seks is niet voor iedereen een even bespreekbaar onderwerp, en ook ik vind het soms nog moeilijk. Er hangt toch nog steeds een licht taboe rondom het onderwerp, waardoor ook ik soms een beetje zweethanden krijg als ik het erover heb. Uiteraard hebben we het in onze rubriek Sexpreszo uitgebreid over seks, en daar kan ik na zaterdag 9 april nog een hele leuke ervaring aan toevoegen. Ik mocht namelijk naar het Seks Festival in TivoliVredenburg in Utrecht!

Wat is het Seks Festival?

Het festival, georganiseerd door TivoliVredenburg en Seksueel Welzijn Nederland in samenwerking met Rutgers, had één hoofddoel: seks bespreekbaar maken. Ik kan in ieder geval stellen dat ze dat wel hebben waargemaakt, want met een bomvol programma vol lezingen, debatten en optredens heb ik me wel vermaakt. Het festival was een droom van Ellen Laan, die helaas twee maanden eerder overleed. Als seksuologe wordt ze ook wel eens de godmother of female sex genoemd, en uiteraard niet geheel zonder reden. Met haar baanbrekende onderzoek naar het vrouwelijk plezier en verdere carrièrepad – o.a. universitair hoofddocent, voorzitter van de International Academy of Sex Research en ontvanger van een eredoctoraat – is zij hét voorbeeld voor feministische seksuologen. En hoe mooi om dan te zien dat heel wat van haar onderzoek terugkwam tijdens het festival. De orgasmekloof, vrouwelijke seks en ‘zin’ was slechts een greep uit de onderwerpen die besproken werd.

“Seks is voor vrijwel iedereen een essentieel onderdeel van het leven, omdat het plezier kan geven, we er genegenheid of liefde mee kunnen uitdrukken, we ons letterlijk ‘gezien’ kunnen voelen. Weten hoe je seks lekker kunt maken kan bovendien narigheid voorkomen, seksuele autonomie verkleint de kans op grensoverschrijdende ervaringen en seksuele problemen. De hoogste tijd voor een open gesprek over seks!” – Ellen Laan (1962 -2022)

Aïsha Kanters: What the Cl*t? – First reactions (2022)

Rondje festival

Misschien moet ik het verhaal wat concreter vertellen om je een beter beeld te geven van het festival. Ik neem je even mee door mijn avond. Bij binnenkomst kwam je terecht in een grote hal met verschillende stands van allerlei organisaties. Park 6 was de place to be: met organisaties zoals Rutgers, Savannah Bay (queer boekenwinkel in Utrecht) en Amnesty’s campagne Let’s talk about YES! kon je hier van alles leren, lezen en kopen om ook jouw seksleven leuker en fijner te maken. Daarnaast was er een DJ die de hele avond de vrolijkste deuntjes draaide. Zo werd je de hele tijd in de juiste mood gebracht.

Vooral was ik onder de indruk van kunstgezelschap HALFNAAKT die een feministische, intrigerende en tevens ook diverse tentoonstelling hadden weten neer te zetten. Van een grote poster waar maar liefst 170 mensen het vrouwelijk schoon hadden getekend tot een fotoserie over genderneutrale verwoordingen van mannelijke beroepen: ik heb mijn ogen uitgekeken. Maar ik kon niet te lang blijven hangen, want er stond een vol programma voor de boeg.

HALFNAAKT expositie op het Seks Festival

Om te beginnen stonden er flink wat lezingen op de planning. Jeanette Chedda vertelde over seks als gehandicapt persoon en de rol van validisme. Deze visie laat je nog eens nadenken over seks hebben en de privileges die hierbij komen kijken. Want niet voor iedereen is het dus zo voor de hand liggend dat het allemaal “makkelijk verloopt.” Of dat je zomaar alles kan wat je wilt. Eén van de redenen dat ik Jeanette dus wilde zien, want wat een inspiratiebron.

Hierna interviewde Eva Jinek klinisch psycholoog Iva Bicanic over ongewenst seksueel gedrag. Geschrokken over de hoge aantallen mensen (voornamelijk vrouwen) die te maken krijgen met ongewenst seksueel gedrag hebben zij me aan het denken gezet. Vorig jaar was het groot nieuws toen uit een onderzoek van Amnesty International bleek dat één op de tien studentes tijdens haar studententijd slachtoffer werd van verkrachting. Volgens Iva kan dit aantal zelfs nog hoger liggen door de stigmatisering, schaamte en/of angst om over het onderwerp te praten. Dit laat wederom de essentie van het Seks Festival zien.

De meiden van DAMN, HONEY deelden hun seksuele fantasieën en lazen voor uit hun erotische boek vol seksverhalen. En ik heb een half uur lang aan een stuk door gelachen bij een lezing van mediawetenschapper Linda Duits over seksuele scripts binnen het medialandschap. De herkenbare maar tevens educatieve natuur van haar lezing zorgde dat de hele zaal volledig aan haar lippen hing. Een intensief programma, maar ik heb veel opgestoken. De openheid van het publiek zorgde ook dat het een interactieve avond was. De avond werd afgesloten door een ge-wel-dig optreden verzorgt door House of Vineyard. Ik ben nog steeds niet over de geweldige outfits en dansmoves heen. The House of Vineyard straalde en zorgde dat het een avond werd om nooit te vergeten. De geweldige Xiomara Virdó (AKA Xena Vineyard) stal de show in een zilveren, pikant uitgesneden outfit. Een betere afsluiter had ik me niet kunnen voorstellen.

Een festival, maar niet for all

Er is uiteraard altijd ruimte voor kritiek. Hoewel ik een geweldige avond heb gehad, waren er toch een paar opvallende dingen. Van de 18 sprekers – hoe geweldig ze ook waren – was alleen de geweldige Jeanette Chedda niet-wit. Terwijl er zo veel geweldige sprekers, activisten en artiesten zijn die met zo een podium echt wel overweg kunnen. En, zoals iemand ook tegen mij zei, “echt niet meer van deze tijd”. En ook een beetje gênant als je mensen interviewt over sekswerk (wat superbelangrijk is!) en dan naar niet-sekswerkers refereert als “normale mensen”. Dus kijk ik zeker uit naar een volgende editie, maar ook met een ietwat kritische houding. Want het is 2022 en dit kan echt beter.

Maar goed, genoeg kritiek. Er is enorm veel geleerd deze avond! Bijvoorbeeld hoe de clitoris er (van binnen) uitziet, over seksuele scripts binnen de media en wat de realiteit van seksueel geweld is. Niet allemaal leuk, wel allemaal heel belangrijk om over te leren en over te praten. Misschien is het belangrijkste wel dat we niet mogen vergeten dat het enorm belangrijk is om over seks te blijven praten. Er zijn zoveel dingen om te bespreken, discussies over te voeren en om te ontdekken. Dus waarom zou je dat willen ontnemen van mensen? Des te meer reden om evenementen zoals het Seks Festival te blijven organiseren. 

Over de auteur(s)

Pepijne

Pepijne

Pepijne (zij/hen) is student politieke geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en doe daarnaast van alles en nog wat bij de universiteit. In hun vrije tijd probeert ze haar kookkunsten te verbeteren en uit te breiden. Niet dat dit altijd even effectief is, maar dat terzijde. Daarnaast kijkt hen graag met een kritische blik naar allerlei LGBTQIA+ series en films of duikt de boeken in.

Schrijf mee

Wil jij helpen met het creëren van leuke content voor en door LHBT+? Bekijk hieronder onze vacatures.

Voorbinddiscours

Gastredacteur Laurie schrijft over het imago van de voorbinddildo nu en hoe dat door de eeuwen heen is veranderd.

Community

Paarse Vrijdag!

Het is vandaag Paarse Vrijdag. De redactie van Expreszo laat zien waarom die dag nog hard nodig is. Draag vandaag ook paars naar school, studie

Lees verder »
Filmposter Uit 't leven
Community

In gesprek met de makers van Uit ‘t leven

Uit ‘t leven is een indrukwekkende docu over het hoge aantal mensen uit de LHBTQIA+-gemeenschap dat uit het leven stapt. Freddie Lia ging in gesprek met makers Tim Dekkers en Henk Burger over dit kwetsbare onderwerp.

Lees verder »