De 25e editie van Roze Filmdagen

Dit jaar viert Roze Filmdagen hun 25e jubileum. Roze Filmdagen is het grootste en langstlopende LHBTQIA+-filmfestival van Nederland. Het festival vindt plaats van 10 tot en met 20 maart 2022 in Amsterdam en er is ook een online programma. Het programma bestaat uit films, documentaires en korte films met een LHBTQIA+-context uit verschillende landen. In dit artikel neem ik de programmering onder de loep.

Alle kleuren van de regenboog

Wat me het eerste opvalt als ik naar de grote programmering van Roze Filmdagen kijk, is de veelzijdigheid. Deze veelzijdigheid vind ik terug op alle vlakken. Zo zijn niet alleen alle letters van de gemeenschap vertegenwoordigd, maar ook vele nationaliteiten en filmgenres. Neem bijvoorbeeld de indringende fictiefilm Born to be Human. Dit is een film uit Taiwan over een 14-jarige persoon met een intersekse ervaring die, op aandringen van een arts, geslachtskenmerken laat opereren. De duistere toon van de film staat in groot contrast met de vrolijke beelden in de Franse film Les Amours d’Anaïs. In deze romantische komedie leert de rusteloze Anaïs de leuke Daniel leert kennen en vervolgens als een blok voor zijn huisgenoot Emily valt. Naast fictie is er ook een breed aanbod aan documentaires, waaronder No Straight Lines, een Amerikaanse docu over de opkomst en bloei van LHBTQIA+-strips en striptekenaars. Over strips gesproken, ook animatie is in de programmering vertegenwoordigd, bijvoorbeeld in Flee. In deze film staat het verhaal van Amin centraal, die vanuit Afghanistan naar Denemarken gevlucht is.

Kort en krachtig

Zoals ook bij voorgaande edities is er dit jaar een ruim aanbod aan korte films te zien tijdens Roze Filmdagen. Het is mooi om te zien dat op dit internationale festival ook kleine namen zijn vertegenwoordigd. Het maken van een korte film is voor veel beginnende filmmakers een eerste stap om zich te vestigen in het medialandschap. Via Roze Filmdagen kunnen zij nu een groot publiek bereiken. De korte films zijn per thema in maar liefst veertien verschillende programma’s gezet. Eén van deze veertien programma’s in Made in Holland, een eclectische oogst van eigen bodem. Dit programma bestaat 10 korte films van uiteenlopende stijl. Zo heeft The ending of this video could be very disturbing to you van Dennis Lubbers een belangrijke boodschap. In Beș van Ayla Çekin Satijn zien we een jonge Turkse vrouw die worstelt met vooroordelen over haar eigen identiteit. Daarnaast worden we door de videoclip Mijn vrouw van Jasha Eliane betoverd door veel vrouwen en nog meer liefde.  

Zet de popcorn maar klaar!

Er is dus voor iedereen wat wils: van romantisch wegzwijmelen tot met je neus op de feiten worden gedrukt. Van twee uur lang meegevoerd worden tot één minuut in een andere wereld. Van tussen de andere popcorn eters in de bioscoop tot thuis op de bank. Allemaal met één doel, een fijn en veilig film festival met films waar LHBTQIA+’ers zich mee identificeren. De behoefte aan zo’n plek is nog altijd groot. Gelukkig is er vooruitgang in de diversiteit aan films die in de bioscoop te zien zijn. Toch is het overgrote deel van de cast en crew nog altijd wit en cis-heteronormatief. Aan de grote hoeveelheid films in de programmering van Roze Filmdagen is te zien dat gebrek aan aanbod niet het probleem is. Als filmliefhebber ben ik blij dat Roze Filmdagen een platform voor al deze films biedt. Door de hybride vorm van het festival met een online en fysiek programma kunnen nu nog meer mensen van het uitgebreide aanbod genieten. Ik kijk uit naar veel roze filmavondjes!

Over de auteur(s)

Schrijf mee

Wil jij helpen met het creëren van leuke content voor en door LHBT+? Bekijk hieronder onze vacatures.

Queers & sport – Surfing Queers Lisette & Mack

In het drieluik ‘Queers & sport’ neemt Joey je mee langs initiatieven die sport inzetten als een manier om trauma’s te helen. Met als derde, en voorlopig laatste in de reeks, queer surfers Lisette en Mack

Tweede Kamerverkiezing 22 november 2023

Het kan een enorme klus zijn om alle verkiezingsprogramma’s van de verschillende partijen door te spitten. Daarom zet Expreszo alvast kort uiteen wat iedere partij te zeggen heeft over de LHBTQIA+-gemeenschap.