Aurel is a young male-to-female transgender from Sulawesi living and working in Jakarta

Sasja fotografeerde een groep jonge transgenders in Jakarta

Gedurende de periode 2016-2018 volgde fotograaf Sasja van Vechgel een kleine groep jonge transgenders in Jakarta, Indonesië.
Door de veranderende politieke en religieuze omstandigheden in Indonesië veranderde ook de situatie voor LGBT’ers en met name transgenders. Zij hebben te maken met steeds meer misbruik en geweld, met een verhoogd stigma tot gevolg. Toch vormen de transgenders een bijzonder sterke groep, die ondanks dagelijkse beledigingen, risico op infectieziektes zoals hiv/aids en andere soa’s er het beste van maken.

[credit]Sasja van Vechgel[/credit]

Sasja vertelt: ‘Het fotograferen van mensen die gestigmatiseerd zijn, is werken met een kwetsbare groep. Dat is een uitdaging, soms ingewikkeld, maar ook bijzonder. Terwijl ik in Indonesië woonde in 2016 verslechterde de situatie voor met name transgenders. Via een lokale organisatie die zich bezighoudt met hiv/aidspreventie onder transgenders, kreeg ik toegang tot deze wereld die voor velen onzichtbaar is. Doordat ik de taal spreek, kon ik hen heel low-key bezoeken, waardoor het vertrouwen langzaam maar zeker groeide. Dat resulteerde in deze serie op AIDS2018. Door het reeds aanwezige stigma wilde ik de focus juist van alle clichés weghalen, weg van de seks, drugs en aids en meer op de intimiteit van hun dagelijkse leven.’

[credit]Sasja van Vechgel[/credit]

‘Het fotoproject gaat dus over mensen die overduidelijk in het verkeerde lichaam zijn geboren, waardoor ze het de rest van hun leven heel moeilijk hebben. Vanaf de puberteit voelen ze zich anders en leven daar ook graag naar, echter dit wordt zelden geaccepteerd waardoor ze vaak uit hun ouderlijk huis worden weggepest, van school moeten en om rond te komen in de seksindustrie belanden. Tegelijkertijd is dat ook de enige plek waar ze zich kunnen kleden en gedragen zoals ze zich voelen. Hier ligt ook de link naar hiv/aids en AIDS2018. Het is de meest kwetsbare groep om hiv op te lopen. Hoewel deze groep er dagelijks mee te maken heeft en er een aantal ook aids hebben, komt het niet zodanig in beeld. Het leven getoond is dan ook niet mooier gemaakt dan het is. Samen delen ze eenzaamheid en plezier.’

Aurel is a young male-to-female transgender from Sulawesi living and working in Jakarta [credit]Sasja van Vechgel[/credit]


De serie is intiem en puur, gemaakt op een middenformaat analoge camera. Op de expositie zijn 29 foto’s te zien, een film en twee enorme blowups van 2×3 meter. Het project wordt deels gesteund door het Amsterdam Fonds voor de Kunsten (AFK) en de gemeente Amsterdam.

AIDS2018 is het grootste aidscongres ter wereld, en dit keer voor de tweede keer in Nederland (de eerste keer was in 1992). In de RAI Amsterdam worden van 23 tot en met 27 juli 18.000 deelnemers vanuit de hele wereld verwacht: artsen, onderzoekers, beleidsmakers en mensen uit verschillende disciplines afkomstig uit zo’n 180 landen. Het thema dit jaar is ‘Breaking Barriers, Building Bridges. 

De expositie is te zien op AIDS2018: RAI, hal 5, stand 811. 

Meer foto’s en info: www.sasjavanvechgel.com

Volg Sasja via Instagram (@sasjavanvechgel) en Facebook

Over de auteur(s)

Schrijf mee

Wil jij helpen met het creëren van leuke content voor en door LHBT+? Bekijk hieronder onze vacatures.

Queers & sport – Bokscoach Jay Muller

In het drieluik ‘Queers & sport’ neemt Joey je mee langs initiatieven die sport inzetten als een manier om trauma’s te helen. Met deze keer bokscoach Jay Muller. 

Kiss & Tell: Het queer boyband boek

De leadzanger van de boyband Kiss & Tell gaat daten met de drummer van zijn voorprogramma. Aimee bespreekt het verhaal en de representatie vanhet boek Kiss & Tell.

Geen popartiest maar protestzangeres: Sinéad O’Connor

Sinéad O’Connor wilde geen popartiest, maar protestzangeres worden. Daar is ze in geslaagd: ze heeft zich uitgesproken voor gemarginaliseerde groepen waaronder de LHBTQIA+-gemeenschap en daarmee laten zien dat gerechtigheid haar meer waard was dan haar carrière.