Queer platonische relaties

Wat zijn queer platonische relaties?

In onze maatschappij ligt er een enorme focus op romantische en seksuele relaties. Kijk maar naar de hoeveelheid romantische comedy’s op Netflix en de zin ‘meer dan vrienden’ waarmee vaak gehint wordt naar een romantische of seksuele link tussen twee personen. Of als mensen denken dat je een relatie hebt met een vriend van je omdat jullie elkaars hand vasthouden, naast (of op) elkaar liggen op de bank en je jezelf letterlijk over hun schouders drapeert als je daar de kans toe hebt… 

Wat als je (enkele van) jouw vriendschappen even belangrijk en intiem vindt als mogelijke romantische relaties die je hebt gehad? Wat als het woord ‘vriendschap’ niet de lading dekt? Hoe moet je dan uitleggen wat iemand voor jou betekent? Heel lang hebben diepe platonische (of vriendschappelijke) relaties geen specifieke naam gehad. In 2011 werd de term ‘queer platonische relatie’ voor het eerst bedacht en gebruikt. Dit ging over een vriendschap die voor die vrienden zo belangrijk was dat ze er een andere term voor wilden hebben. Met het woord ‘queer’ geef je aan dat jullie relatie iets anders voor je betekent dan een ‘gewone’ platonische relatie. ‘Meer dan vrienden’ dus, maar zonder die romantische of seksuele lading.

Buiten ‘de norm’

Over het algemeen wordt bij romantische relaties verwacht dat je je leven deelt met je partner en samen keuzes maakt. Je gaat bijvoorbeeld samenwonen, deelt financiën, neemt kinderen of huisdieren en meer. Bij platonische relaties zijn deze verwachtingen er niet, terwijl jij enkele of al deze dingen misschien wel wilt doen met jouw vriend(en). Die vriendschap valt daarmee buiten de ‘norm’ van het algemene beeld van relaties (platonisch, romantisch of seksueel). 

Queer platonische relaties bieden een uitkomst. Ze kunnen bijvoorbeeld meer gewicht geven aan belangrijke vriendschappen in je leven. Maar ze zijn ook zinvol voor mensen die zich identificeren als aseksueel of aromantisch. Veel mensen vinden het fijn om een term te hebben die duidelijker aangeeft hoe belangrijk hun platonische relatie is. Die kan net zo belangrijk zijn als hun romantische relaties, of de romantische relaties van andere mensen. Het kan namelijk frustrerend zijn om steeds uit te moeten leggen dat jij en je beste vriend samen willen gaan wonen, maar dat jullie geen verkering hebben en niet op dates gaan. Als mensen dat niet snappen, voelt het soms alsof zij de waarde van jullie relatie niet erkennen. 

Praktische problemen

Daarnaast kun je tegen praktische problemen aanlopen. Zo is het moeilijker voor vrienden om samen een woning te kopen. Blijkbaar vinden banken vrienden die samen willen wonen een groter risico dan mensen in een romantische relatie. Zodra je als queer platonische partners bereid bent om bijvoorbeeld een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap aan te gaan, is er veel meer mogelijk. Maar waarom moet je relatie aan monogame heteronormatieve normen voldoen voordat anderen deze erkennen?

Hoe begin je een queer platonische relatie?

Maar hoe ga je dan een queer platonische relatie aan? Een queer platonische relatie kan in feite ‘gewoon’ een vriendschap zijn waar je veel waarde aan hecht. Daardoor wil je dat in jouw woordkeuze kenbaar maken. Het kan ook zijn dat jij in jouw queer platonische relatie wel typisch ‘romantische’ acties uitvoert, zoals zoenen of op dates gaan met elkaar. Het hangt allemaal af van jouw relaties en hoe jij en je partner(s) dat samen willen invullen. Je hoeft dus ook niet exclusief te zijn met jouw queer platonische partner. Misschien heb je ook romantische of seksuele relaties, of meerdere queer platonische relaties. Het kan zo zijn dat je een QPR hebt met iemand aan de andere kant van de wereld!

Een queer platonische relatie kan elke vorm aannemen die voor jullie prettig is. Het belangrijkste is dat jij en je partner(s) goed communiceren over wat jullie verwachten, wat jullie wensen zijn en welke grenzen je stelt in de relatie.

Over de auteur(s)

Elsa

Elsa

Elsa was eerst aangesloten bij Expreszo als social media manager, maar vervult nu de rol van hoofdredacteur. In haar vrije tijd kijkt ze veel series - waaronder k-drama's -, luistert ze iets te vaak naar dezelfde musicals, en is ze een enorme Dungeons & Dragons fan. Haar voornaamwoorden zijn zij/haar en die/hun.

Schrijf mee

Wil jij helpen met het creëren van leuke content voor en door LHBT+? Bekijk hieronder onze vacatures.

Voorbinddiscours

Gastredacteur Laurie schrijft over het imago van de voorbinddildo nu en hoe dat door de eeuwen heen is veranderd.

Cultuur

De première van ANNE+

In 2015 bedenkt scenarist Maud Wiemeijer een simpel concept voor een webserie: één personage, vijf liefdes. Een sms’je naar regisseur Valerie Bisscheroux markeert het prille

Lees verder »