Niet alle aseksuele personen willen (geen) seks

Niet alle aseksuele personen willen (geen) seks

Toen ik voor het eerst las over aseksualiteit, las ik vooral over het gebrek aan seksuele aantrekkingskracht. Voor mij paste deze definitie perfect. Ik heb nooit interesse in seks gehad: ik had er absoluut geen behoefte aan én voelde die aantrekkingskracht niet.

Voor andere aseksuele personen ligt het anders, want aseksualiteit komt in veel verschillende vormen. De aseksuele gemeenschap gebruikt specifieke termen om hun attitude over seks te verwoorden, want niet alle aseksuele mensen willen seks. En niet alle aseksuele mensen willen géén seks. De gevoelens die seks teweeg brengt bij aseksuele personen verschilt, en we gebruiken de termen seks -gezind, -onverschillig, -aversief en -afkeer om deze verschillen te verwoorden. In dit artikel leg ik deze termen uit.

Seks-gezind of sex favourable

Aseksuele personen die seks-gezind zijn, vinden het fijn om seks te hebben. Dit kan om meerdere redenen zijn. Seks wordt vaak ervaren als een intiem moment met je partner, dus de liefde of genegenheid die je voor je partner voelt, kun je door middel van seks of seksuele handelingen uiten. 

Het verschil tussen een alloseksueel (niet-aseksueel) persoon en een aseksueel iemand die seks-gezind is, is de seksuele aantrekkingskracht of het gebrek daaraan. Aseksuele personen voelen zich niet (snel) seksueel aangetrokken tot anderen, en kunnen dus seks prettig vinden zonder dat zich seksueel aangetrokken voelen tot de persoon met wie ze seks hebben.

Seks-onverschillig of sex indifferent

Als je seks-onverschillig bent, sta je neutraal tegenover seks. Hierdoor kan het zijn dat je sommige seksuele handelingen met een partner wil doen om hen te bevredigen, want jou maakt het toch niet zo veel uit. Net zoals bij alloseksuele personen, hangt het van het moment, de persoon en de handeling af hoe je je voelt over seks of seksuele handelingen.

Seks-aversief of sex averse

Seks-aversieve aseksuele personen hebben – zoals de naam suggereert – een aversie tegen seks. Dit betekent dat je een hekel hebt aan seks en seksuele handelingen waar je zelf bij betrokken bent. Bij een aversie zijn bijvoorbeeld seksueel getinte grapjes en seksscènes op tv vaak niet zo’n probleem.

Seks-afkeer of sex repulsed

Aseksuele personen die een afkeer hebben tegen seks, voelen zelfs een walging voor seks en seksuele handelingen. Ook al gaat dit voornamelijk om zelf de handelingen niet willen doen, kan het zo zijn dat een aseksuele persoon met seks-afkeer deze gevoelens ook heeft naar andere seksueel getinte media en inhoud.

Ik merk dat ik zelf ergens tussen seks-aversie en seks-afkeer zit. Bij de meeste seksscènes op tv en in boeken voel ik me erg ongemakkelijk en probeer ik er zo min mogelijk op te letten of er zo snel mogelijk langs te lezen. Het idee van zelf seks hebben geeft me een gevoel van walging, maar diezelfde walging ervaar ik niet als alloseksuele vrienden van mij het over hun eigen seksleven hebben.

Het mooie van de aseksuele gemeenschap is dat er is ruimte voor veel verschillende mensen met veel verschillende voorkeuren. Niet alle aseksuele personen willen seks, en niet alle aseksuele personen willen geen seks.

Wil je meer termen leren die met aseksualiteit te maken hebben?
Bekijk dan de termenlijst van NOA (Nederlandse Organisatie Aseksualiteit).

Over de auteur(s)

Schrijf mee

Wil jij helpen met het creëren van leuke content voor en door LHBT+? Bekijk hieronder onze vacatures.

Kiss & Tell: Het queer boyband boek

De leadzanger van de boyband Kiss & Tell gaat daten met de drummer van zijn voorprogramma. Aimee bespreekt het verhaal en de representatie vanhet boek Kiss & Tell.

Geen popartiest maar protestzangeres: Sinéad O’Connor

Sinéad O’Connor wilde geen popartiest, maar protestzangeres worden. Daar is ze in geslaagd: ze heeft zich uitgesproken voor gemarginaliseerde groepen waaronder de LHBTQIA+-gemeenschap en daarmee laten zien dat gerechtigheid haar meer waard was dan haar carrière.