Foto door Brett Sayles via Pexels

Met pride vier ik mijn teleurstellingen 

Het zal je niet ontgaan zijn, het is pride season. De tijd van het jaar om extra groots te vieren wie we zijn, extra luid op te komen voor onze rechten en extra hard weg te lopen van bedrijven die pinkwashen. Pride gaat namelijk om zo veel meer dan alleen zuipen op een versierde boot. Daarbij is dat niet voor iedereen de manier om pride te vieren. Mocht je wel helemaal los willen gaan in de drukte; veel plezier en houd jezelf en anderen veilig. Vanwege mijn mentale gezondheid en de corona aantallen die weer lijken te stijgen, sla ik dit jaar de grote feesten over. Ironisch genoeg zijn dat precies het soort karaktertrekken die ik tijdens pride vier.

Naast het herinneren van queer geschiedenis en vechten voor onze toekomst, vieren we met pride wat ons ‘anders’ maakt. Ik vier dat ik niet in de hetero en cisgender norm pas. Ik vier dat ik mijn familie en de maatschappij in het algemeen heb teleurgesteld door niet aan hun verwachtingen te voldoen. Hun verwachting voor mijn uiterlijk, een eigen gezin starten en nog veel meer. Er is een algemeen idee over succes in het leven. Je haalt wat diploma’s, krijgt een goede baan, gaat trouwen en start een biologisch gezin. Degene die die verwachtingen ook voor mij hebben stel ik met veel plezier teleur.

Die algemene verwachtingen gaan niet alleen over wat je moet doen in het leven maar ook over hoe je zou moeten zijn als persoon. De gewenste standaard is een hardwerkende vrolijke extravert. Ook daarin moet ik teleurstellen. Ik ben eerder een soms heel hardwerkende, soms totaal overprikkelde introvert. Het is een teleurstelling die ik vier omdat er ook mooie kanten aan zitten. Het laat me bewust nadenken over wat echt belangrijk is en maakt me empathisch. Hierdoor volg ik niet gedachteloos de massa maar maak ik mijn eigen keuzes. Er is overigens niks mis met achter de massa aan gaan, als je het maar zelf wil. Het idee dat ik kan afwijken van verwachtingen is heel bevrijdend. Soms voelt het eenzaam maar er gaat ook een kracht vanuit. Die kracht in al haar vormen vier ik tijdens pride.

Het past dus niet bij mij om dit met grootse feesten te vieren. Gelukkig zijn er genoeg andere manieren om dit te doen, zoals er aandacht aan besteden in dit artikel en op andere online platformen. Schrijven helpt me om stil te staan bij waar ik eigenlijk trots op ben, iets wat bij mij niet vanzelf gaat. Hier zal ik ongetwijfeld niet alleen in zijn. Als je dit herkent wil ik je uitdagen om tijdens pride extra lief voor jezelf te zijn. Denk na over wat jou trots maakt of schrijf elke dag een ding op. Mijn valkuil is om mijn trots in mijn productiviteit te vinden. De maatschappij leert ons om trots te zijn op wat we hebben bereikt in het kapitalistische systeem, een diploma of een promotie. Met pride gaat het voor mij echter juist om de dingen die daarbuiten vallen. 

Daarom heb ik mijn eigen ‘trots-lijstje’ gemaakt:

  • Ik ben trots dat ik mezelf toestemming geef om soms even helemaal niks te doen.
  • Ik ben trots dat ik liever afgewezen word om wie ik ben, dan dat ik mezelf voordoe als iemand anders.
  • Ik ben trots dat ik altijd blijf proberen.
  • Ik ben trots dat ik niet bang ben om mezelf kwetsbaar op te stellen.
  • Ik ben trots dat ik me uitspreek over dingen die ik belangrijk vind.

Hoe je pride ook viert; ik wens je een fijn feest en protest. Doe wat je wil of juist lekker even niks. Ga erop uit met vrienden of trakteer jezelf op een avondje bankhangen. Maar vooral, stel alles en iedereen teleur door niet aan hun verwachtingen te voldoen! 

Over de auteur(s)

Freddie Lian

Freddie Lian

Freddie Lian (die/diens, hen/hun) is sinds 2021 redacteur bij Expreszo en maakt sinds 2022 ook onderdeel uit van de hoofdredactie. Door diens brede interesse en drang om ervaringen te verwoorden, heeft hen altijd wel iets om over te schrijven. Naast verschillende vormen van schrijven is Freddie ook graag bezig met spoken word, dansen, illustraties maken, piano spelen en wandelen met hun hond. Instagram  (foto credits; Rox Klijn)

Schrijf mee

Wil jij helpen met het creëren van leuke content voor en door LHBT+? Bekijk hieronder onze vacatures.

Voorbinddiscours

Gastredacteur Laurie schrijft over het imago van de voorbinddildo nu en hoe dat door de eeuwen heen is veranderd.

Achtergrond

Brief aan: Jacoline

In de serie ‘Brief aan’ schrijven Expreszo’ers een brief aan zichzelf. Deze keer als introductie van de nieuwe adjunct-hoofdredacteur de brief van Jacoline.

Lees verder »