LHBT+ nieuws van de week: 42

In de rubriek ‘LHBT+ nieuws van de week’ verzamelen we elke week het relevantste nieuws over LHBT+’s in een beknopt overzicht van wat er allemaal speelt in en rondom onze gemeenschap. Zo blijf jij op de hoogte van het belangrijkste nieuws over LHBT+’ers in binnen- en buitenland. Deze week blikken we terug op het nieuws van week 42.

International Coming Out Day

Afgelopen zondag op 11 oktober was het de 32e Internationale Coming Out Day. Er wordt op deze dag bewustzijn gecreëerd rondom het coming-out proces van leden van de LHBT+ gemeenschap.

In Nederland riep Ronald Plasterk, de toenmalige minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, 11 oktober ook voor Nederland uit tot Nationale Coming-Outdag ter bevordering van acceptatie. Nederland besteed aandacht door bijvoorbeeld het hijsen van de regenboogvlag bij gemeentehuizen of de aanleg van regenboog-zebrapaden. Bekende mensen en politici droegen ook hun steentje bij: zo tweette Joe Biden, de democratische presidentskandidaat van de Verenigde Staten, dit statement

In Nederland wijdden onder andere GroenLinks, PvdA en D66 social media posts aan het onderwerp. Ook het COC, De Gaykrant en natuurlijk Expreszo hebben extra bericht gegeven over deze belangrijke dag. 

Brief naar de Europese Commissie voor het includeren van LHBT+ vrouwen

Er is afgelopen week door het Intergroup Bureau een brief gestuurd met betrekking tot LHBT+ vrouwenrechten. Deze ging uit naar Ursula von Leyen, de president van het EP, en Helena Dalli, de commissioner van Gelijkheid. In deze brief wordt gepleit voor meer inclusie van de LHBT+ vrouwen in de aanpak van hun LHBTI Strategy. Deze strategie houdt in dat er verder gebouwd zal worden op voorgaande acties. Deze stonden ook in het teken van gelijkheid creëren voor LHBT+ Europeanen. 

Momenteel zijn er volgens de brief nog te weinig onderzoeken naar de vrouwen binnen de gemeenschap. Wanneer deze er wel zijn, zijn de resultaten niet rooskleurig. Uit onderzoek van EL*C, een organisatie voor lesbiennes, bleek onlangs dat 46% van de biseksuele en 29% van de lesbische vrouwen te maken heeft gehad met intimidatie wegens hun seksualiteit. Daarentegen geeft slechts 2% van de mannen aan hiermee in aanraking te zijn gekomen. Ook blijkt uit verschillende onderzoeken dat LHBT+ vrouwen veel vaker te maken hebben met intimidatie of geweld dan heterovrouwen. Als gevolg van hiervan hamert het Intergroup Bureau op de volgende drie punten:

  1.  De intersectionele positie van LHBT+ vrouwen adresseren en geen homogene aanpak hanteren in verband met andere factoren zoals sociaaleconomische positie; 
  2. Het gebrek aan data met betrekking tot LHBT+ vrouwen tackelen  door middel van financiering van de onderzoeken hierover;
  3. LHBT+ vrouwen als doelgroep in de financiering prioriteiten plaatsen.

De Europese Commissie moet de brief nog behandelen.

Leden van het Europees Parlement spreken zich uit tegen conversietherapie in de Europese Commissie

In een brief aan commissarissen Věra Jourová, Helena Dalli and Stella Kyriakides beschrijven meer dan 60 leden van het EP conversietherapie als mishandeling. Ze leggen hierin tevens de nadruk op een verbod binnen de Europese Unie. 

Conversietherapie is een parapluterm voor interventies die bedoeld zijn om een seksuele oriëntatie anders dan heteroseksualiteit, te veranderen. Het is erg schadelijk en werkt natuurlijk niet, omdat een geaardheid niet veranderbaar is. De parlementsleden benadrukken in de brief dat conversietherapie nog altijd legaal is in meer dan 69 landen en daar ook wordt toegepast.

Belangengroepen pleiten voor LHBT+ rechten wet in Japan voor de Olympische Spelen

Afgelopen donderdag hebben drie belangengroepen een petitie gestart. Deze pleit voor de invoering van een anti-discriminerende LHBT+ gelijkheidswet, voorafgaand aan de Olympische Spelen die volgend jaar plaatsvinden in Tokyo. 

Op een persconferentie vertelden de groepen dat de petitie is opgezet naar aanleiding van het gebrek aan wettelijk vastgelegde bescherming tegen discriminatie op basis van seksuele oriëntatie en genderidentiteit. In meer dan 80 landen wereldwijd is deze er wel, onder andere in Nederland. De groepen vinden dat deze wet wel moet bestaan in Japan, als nalatenschap van de Olympische en Paralympische Spelen. Deze pleiten ook voor diversiteit.

Een van de woordvoerders, Yuri Igarashi, wijst uit dat een verbod van discriminatie gebaseerd op geslacht of seksuele oriëntatie duidelijk staat aangegeven in het Olympisch Handvest. Hier staan alle regels van de Spelen in.

De belangengroepen zijn van plan om de online petitie in te dienen bij de Japanse politieke partijen. Ze hopen dat de wet in kan gaan voor het begin van de Spelen in juli 2021.

Over de auteur(s)

Schrijf mee

Wil jij helpen met het creëren van leuke content voor en door LHBT+? Bekijk hieronder onze vacatures.

Kiss & Tell: Het queer boyband boek

De leadzanger van de boyband Kiss & Tell gaat daten met de drummer van zijn voorprogramma. Aimee bespreekt het verhaal en de representatie vanhet boek Kiss & Tell.

Geen popartiest maar protestzangeres: Sinéad O’Connor

Sinéad O’Connor wilde geen popartiest, maar protestzangeres worden. Daar is ze in geslaagd: ze heeft zich uitgesproken voor gemarginaliseerde groepen waaronder de LHBTQIA+-gemeenschap en daarmee laten zien dat gerechtigheid haar meer waard was dan haar carrière.

Community

Interview met Jesper van CondoomEnzo

CondoomEnzo is de webshop voor al je erotische producten. In dit interview lees je hoe Jesper, eigenaar van CondoomEnzo, zich inzet voor de LHBT+ gemeenschap en maak je kans op een toy van PMV20.

Lees verder »
Community

Expreszo in China

Naast ons online magazine en meetings, is Expreszo ook actief met lobbyen. Meestal in Nederland, maar vandaag in China. Redacteur Sebastiaan vertegenwoordigt ons bij de China-EU

Lees verder »