Koffietijd Goes Down Under: Dag 3

Deze hele week staat Koffietijd in het teken van de vagina. Om de taboes te doorbreken die er nog over de vulva en zijn vriendjes zijn. Omdat wij als Expreszo snappen dat je er niks van wilt missen, maar hoogstwaarschijnlijk verplichtingen hebt, plaatsen wij elke dag een nabeschouwing. Hoeft niks je te ontgaan!

Ik wist niet dat het punt in mijn leven dat ik mijn wekker ging zetten voor Koffietijd zo snel zou komen. Ik ben met grote wijntjes in de kleine uurtjes gaan slapen, dus dit is op alle fronten te vroeg voor mij. In mijn leven en op de dag. Maar zodra ik zie dat Loretta er weer is, lijkt mijn kater al wat meer naar de achtergrond te verdwijnen.

Voor het openingsgesprek (haha!) zijn Adelheid Roosen en Xenia Caspers aangeschoven. Beiden zijn katholiek aangeschoven en ervaren een soort lichte schroom wanneer het over de vagina gaat. Voor Xenia is de vagina “de normaalste zaak van de wereld!” en ze wordt zichtbaar nerveus wanneer Adelheid vertelt dat het voor veel mensen ook een bron van vreugde is. Iets waar ze kennis mee maakte in gesprek voor haar theatervoorstelling ‘De Gesluierde Monologen’. Het gaat Xenia duidelijk nèt een schaamlip te ver.

Over schaamlippen gesproken! We gaan naar correspondent Astrid om naar kunst van Petra Beenhakker te kijken. We staan bij een foto van een vierkante meter groot. Ik zie schaamlippen met een sigaar erin gephotoshopt. Een soort ‘sigaar uit eigen doos’, zegt de kunstenares. De hele zaal is met varianten hierop gevuld: 30 vrouwen zijn voor Petra met de benen wijd gegaan. Dat kan ik zelf niet zeggen. Dit item lijkt enigszins banaal, maar als Koffietijdkutweekkenner zie ik hier een mijlpaal! We zien voor het eerst full-frontal vulva’s!

Ik vraag mij af of Hetty daar ook een zalfje voor heeft.
Ik vraag mij af of Hetty daar ook een zalfje voor heeft.

We gaan nu écht uitgebreid praten over de schimmelinfectie. Met onze Hetty. Bij deze benoem ik Hetty tot de gouden greep van de themaweek, want ze doet het super! Hetty noemt vandaag voor de 5e keer deze week dat je je vagina echt niet met zeep moet wassen en geeft nog wat oplossingen voor een gistende geiser tussen je benen. Ik begin me wel af te vragen waar ze het verder nog over kan hebben. De onbesproken vaginale ongemakken worden steeds schaarser. Met een beetje pech bespreken we vrijdag wat je moet doen als je clithoodpiercing ontsteekt.

Na de pauze is Xenia met haar doos tussen de benen naar buiten gevlucht! Het was haar echt teveel. Op haar plek zit nu Nazmiye Oral. En samen met Adelheid gaat ze praten over de Gesluierde Monologen. Nazmiye staat voor die voorstelling samen met haar moeder op het toneel en praat met haar over de seksualiteit en intimiteit van Moslima’s. Het is een geweldig goed gesprek. Over een onderwerp wat je verder amper tot niet voorbij ziet komen in de koffietijdachtige progamma’s van ons Nederlands televisieaanbod.

Deze aflevering was alles wat ik kon hopen van deze themaweek. Échte taboes, nuttige informatie en alles op een supertoegangkelijk niveau. Alle kudo’s voor het koffietijdteam. Ik hoop wel sterk op meer dan één hoogtepunt deze week. Morgen weer? En mag ik ook eens langskomen, koffietijdcrew? Zet ik mijn wekker nog één keertje voor jullie.

Eindscore dag 3:
Tampons met gouden rand
5 tampons met een gouden randje!

Over de auteur(s)

Schrijf mee

Wil jij helpen met het creëren van leuke content voor en door LHBT+? Bekijk hieronder onze vacatures.

Kiss & Tell: Het queer boyband boek

De leadzanger van de boyband Kiss & Tell gaat daten met de drummer van zijn voorprogramma. Aimee bespreekt het verhaal en de representatie vanhet boek Kiss & Tell.

Geen popartiest maar protestzangeres: Sinéad O’Connor

Sinéad O’Connor wilde geen popartiest, maar protestzangeres worden. Daar is ze in geslaagd: ze heeft zich uitgesproken voor gemarginaliseerde groepen waaronder de LHBTQIA+-gemeenschap en daarmee laten zien dat gerechtigheid haar meer waard was dan haar carrière.

Cultuur

The Rocky Horror Drinking Game

The Rocky Horror Picture Show is misschien wel één van de grootste cult-films aller tijen. Of je deze film nou voor het eerst of voor de vijftigste keer kijkt, met dit drankspel zal het voor nóg meer plezier zorgen!

Lees verder »