Wil jij The Miseducation of Cameron Post na het lezen van dit artikel gratis thuiskijken? Dat kan! Wij geven namelijk drie thuiskijkcodes weg in samenwerking met Cinéart. Wil je weten hoe je mee kan doen? Ga dan naar onze Instagrampagina en bekijk het bericht over dit artikel.
In Nederland wordt de afgelopen tijd weer veel gepraat over ‘genezingstherapie’. Het doel hiervan is om mensen te ‘genezen’ van homoseksualiteit. Dat het nog nodig is om het hierover te hebben in plaats van dat het verboden is, maakt enigszins moedeloos. Toch gaan we dat wel doen. Hoe staat het er nu voor in Nederland? Hebben we wel genoeg verhalen die ons met de neus op de feiten drukken?
In Nederland zijn er zo’n vijftien organisaties die zich bezighouden met het “verhelpen” van homoseksualiteit. Dat bleek uit een rapport gemaakt nadat er in de Tweede Kamer gestemd was over het doen van onderzoek naar en verbieden van conversiepraktijken. (Hierbij stemden D66, GroenLinks, PvdA en VVD voor het verbieden, CDA, CU, FvD, PVV en SGP waren tegen.) Het woord ‘genezing’ wordt meestal niet letterlijk gebruik. Er is vaak sprake van een eufemisme als ‘hulp’ bieden bij het omgaan met je seksualiteit. Het komt echter allemaal neer op hetzelfde en dat is dat je je homoseksualiteit zou kunnen veranderen. Dat heeft schadelijke effecten en is wetenschappelijk gezien onmogelijk. Het ondergaan van een dergelijke therapie kan leiden tot depressies of zelfs zelfmoord. En soms gaat het niet eens om therapie, maar om duiveluitdrijvingssessies.
De invloed die zo’n therapie kan hebben wordt duidelijk in films als The Miseducation of Cameron Post. We volgen Cameron die naar een conversiekamp gestuurd is nadat ze zoende met een meisje. De start van haar ‘herstel’ is opschrijven waar haar ‘afwijking’ vandaan komt. Je krijgt volgens de kampleiders namelijk last van same-sex attraction als je bijvoorbeeld als meisje teveel sport. Cameron mag alleen aangesproken worden met haar volledige naam, want de afkorting Cam is jongensachtiger en zou alles ‘erger’ maken. Aan de basis van conversietherapie ligt het idee dat je homoseksualiteit of het hebben van een door het christelijke geloof niet-geaccepteerde genderidentiteit, kan afleren. De oorsprong is, volgens deze mensen, terug te vinden in bijvoorbeeld je familiegeschiedenis. Je ziet vervolgens hoe enkele van de jongeren verstrikt raken in de christelijke ideologie. Ze voelen enorme druk om te veranderen, omdat ze anders niet naar huis mogen.
Om die reden is in enkele landen conversietherapie voor minderjarigen verboden, bijvoorbeeld in Canada en Duitsland. In Malta is er sinds 2016 al een totaalverbod, waarbij het dus niet alleen gaat om minderjarigen. In Nederland is het nog niet zo ver. Wel is het Humanistisch Verbond, op verzoek van het ministerie van Justitie & Veiligheid, bezig met het opstellen van een gedragscode. Die moet ervoor zorgen “dat niemand meer blootgesteld hoeft te worden aan enige vorm van conversietherapie”. Het is wachten op een concreet plan voor een verbod, maar het proces sleept zich al geruime tijd voort. In 2012 was er namelijk al ophef rond het feit dat verzekeringen de ‘genezingstherapie’ vergoedden. Zolang ‘genezingstherapie’ niet bij wet verboden is, is vervolgen lastig, omdat de wet niet specifiek daarop is toegesneden.
Dat er geen verbod is, heeft allerlei gevolgen. In 2019 besloot Bol.com geen boeken uit de verkoop te halen die ‘genezingstherapie’ promoten onder het mom van vrijheid van meningsuiting. Nu kan dat moeilijk vrijheid van meningsuiting genoemd worden aangezien het gaat om wetenschappelijke onwaarheden. Een wet zou wellicht verandering brengen in het kunnen volhouden van dergelijke non-argumenten. Afgelopen week was er gelukkig ook goed nieuws, want Facebook en Instagram besloten om berichten die conversietherapie promoten te verbieden.
En hoe zit het met de verhalen over conversietherapie? Ze bestaan, maar ze blijven toch nog onder de radar. Melissa schreef in januari 2019 (dat is dus al zo’n anderhalf jaar geleden!) over Boy Erased en dat iedereen, maar vooral de regering, het boek zou moeten lezen om ervan doordrongen te raken dat conversietherapie echt niet kan. De verfilming werd helaas uit de Nederlandse bioscopen teruggetrokken en slechts op dvd uitgegeven. De reden: “Het commercieel potentieel van de film is beperkt gebleken in landen waar deze reeds is uitgebracht”. In plaats van de mogelijkheid aan te grijpen een belangrijk probleem aan het licht te brengen gaan commerciële overwegingen voor.
The Miseducation of Cameron Post is hier pas na twee jaar opgepakt voor een online release. Ook in Amerika had de film ondanks een overwinning op het bekende Sundance filmfestival geen grote filmrelease. Hij werd pas laat opgepikt, uitzonderlijk voor een film die het zo goed doet op het festival. Dit roept de vraag op of we als maatschappij niet nog steeds te veel wegkijken van deze problematiek. Dus kijk de films en breng mensen op de hoogte, zorg dat mensen het onderwerp niet vergeten. Wijs op het feit dat conversietherapie niet alleen een Amerikaans verschijnsel is. Hier kennen we het ook en het is dus echt belangrijk dat die wet er komt.