Gustaph
Foto door Roen Lommelen

Interview met Belgische songfestival-act Gustaph

Het kan je niet ontgaan zijn: deze week is Eurovisiesongfestival week! Afgelopen dinsdag schreven we al over onze favoriete acts van dit jaar en de afgelopen jaren. Diezelfde avond zagen we hoe Mia Nicolai en Dion Cooper zich helaas niet kwalificeerden voor de finale van aanstaande zaterdag. Maar niet getreurd, ook vandaag hoeven we ons niet te vervelen! Er staan veel goede acts op het programma van vanavond. Eén daarvan is Gustaph, die met Because Of You hoopt de tweede artiest ooit te zijn die het Songfestival naar België haalt.

Gustaph werd in januari door België gekozen om het land te vertegenwoordigen via een nationale voorselectie, de Eurosong. Hij werd derde bij de vakjury en tweede bij het publiek. Dit gaf hem precies genoeg punten om te winnen, één punt meer dan de tweede plaats. Hij heeft al de nodige ervaring op het Eurovisiesongfestival. Zo was hij in 2018 onderdeel van de backing vocals van Sennek en in 2021 eveneens voor Hooverphonic. Met zijn voorbereiding zit het wel goed dus.

Because Of You

Gustaphs nummer Because Of You doet denken aan de housemuziek uit de jaren ’90. Het heeft daarnaast een duidelijke link naar de LHBTQIA+-gemeenschap. In het nummer staat het idee van een chosen family centraal. Vrienden en (zelfgekozen) familie helpen je om omhoog te klimmen. Gustaph hoop hiermee een anthem te hebben geschreven dat je helpt om je goed te voelen over jezelf, zo gaf hij al eerder aan in The Official Eurovision Song Contest Podcast

When the world got me going crazy / I carry on / And it’s all because of you

De afgelopen maanden is Gustaph druk bezig geweest zich voor te bereiden op de drie misschien wel belangrijkste minuten van zijn leven. Ondanks zijn drukke schema, vond Gustaph toch de tijd om voor ons een aantal vragen te beantwoorden. 

Allereerst natuurlijk gefeliciteerd met je deelname aan het Eurovisiesongfestival! Hoe voelt het voor jou om daaraan mee te mogen doen?

“Ik ben vereerd dat ik met deze boodschap mijn land mag vertegenwoordigen. Bovendien was het Songfestival toch altijd wel iets dat op mijn bucketlist stond. Bij deze mag dat er dus vanaf geschrapt worden!”

Je komt uit voor België met het nummer Because of You. Hoe ben je op de tekst van dat nummer gekomen?

“Ik heb het nummer geschreven met Jaouad Alloul, een fellow queer artist uit België. We wilden bewust een anthem schrijven dat diversiteit in de verf zet en het idee van de chosen family benadrukt. We wilden het bewust niet te gelaagd maken, zodat het iedereen op een elementair niveau zou aanspreken.”

I’ll carry on despite of the things they said and done / They’ll never kill this fire / Your love will take me higher”

Ik begrijp dat je in jouw optreden veel mensen om je heen hebt die belangrijk voor je zijn. Kun je daar meer over vertellen?

“Mijn drie backings die mee op het podium staan zijn ook mijn drie beste vriendinnen. Ik heb heel veel geluk dat ik met deze mensen het podium mag delen. Het maakt het performen veel vrijer en authentieker. Mijn man is visual director. Hij staat in voor alle visuals die geprojecteerd zullen worden tijdens mijn performance. Op deze manier wordt het thema van het nummer dus volledig belichaamd op en naast het podium.”

“Ik heb heel veel geluk dat ik met deze mensen het podium mag delen.”

Wie zijn, naast deze mensen om je heen, nog meer jouw inspiratiebronnen?

“Ik denk dat iedereen die zonder excuses zichzelf is mij altijd inspireert. Mensen die de norm durven trotseren, zijn mensen die mij inspireren. Dat weerspiegelt zich ook in mijn inspiratiebronnen, waaronder Sylvester, Grace Jones, George Michael, Kate Bush, Annie Lennox en Roisin Murphy.”

Als we meer van je willen horen, waar kunnen we dat dan doen?

“Je kan me volgen op de socials, onder andere op Instagram, Tiktok en Facebook. En het plan is zeker om deze zomer een paar keer in Nederland op te treden. Houd de socials in de gaten voor de exacte data, zou ik zeggen.”

Wij kunnen niet wachten tot vanavond en wensen Gustaph uiteraard heel veel succes met zijn optreden! 

Over de auteur(s)

Schrijf mee

Wil jij helpen met het creëren van leuke content voor en door LHBT+? Bekijk hieronder onze vacatures.

Queers & sport – Bokscoach Jay Muller

In het drieluik ‘Queers & sport’ neemt Joey je mee langs initiatieven die sport inzetten als een manier om trauma’s te helen. Met deze keer bokscoach Jay Muller. 

Kiss & Tell: Het queer boyband boek

De leadzanger van de boyband Kiss & Tell gaat daten met de drummer van zijn voorprogramma. Aimee bespreekt het verhaal en de representatie vanhet boek Kiss & Tell.

Geen popartiest maar protestzangeres: Sinéad O’Connor

Sinéad O’Connor wilde geen popartiest, maar protestzangeres worden. Daar is ze in geslaagd: ze heeft zich uitgesproken voor gemarginaliseerde groepen waaronder de LHBTQIA+-gemeenschap en daarmee laten zien dat gerechtigheid haar meer waard was dan haar carrière.