‘’Het leek me goed als er een boek kwam dat je als jonge christelijke LHBT’er kunt lezen, om te zien dat je niet alleen bent’’

Hinke van Abbema is theoloog, schrijver en medeoprichter van de website Holybe.nl. Vorig jaar kwam haar debuut ‘Door jou ben ik mij’ uit, een young adult roman over Jona, die verliefd wordt op Marouan en niet weet hoe hij dat moet combineren met zijn christelijke opvoeding. 

Hoe kwam u op het idee om ‘Door jou ben ik mij’ te schrijven?

In mijn omgeving ken ik veel LHBT’ers die christen zijn, die er last van hebben dat sommige andere christenen in hun omgeving, soms hun ouders of de kerk, hen niet accepteren. Ik zag dat vooral jonge mensen daar toch best wel last van hadden, dus leek het me goed als er een boek kwam, niet een theoretisch boek, maar gewoon een roman, die je als jonge christelijke LHBT’er kunt lezen om te zien dat je niet alleen bent. Daarnaast kunnen niet-LHBT’ers het lezen en snappen hoe heftig het is voor iemand om te horen te krijgen dat hun seksualiteit niet goed is, of dat het niet mag. Dus dat je daardoor een beetje meer empathie krijgt.

Ervoer u dit zelf ook zo, als panseksueel?

Nee, niet echt. Het gebeurt wel dat mensen niet snappen wat panseksualiteit is. Zij denken dan dat ik met allemaal mensen graag naar bed wil, terwijl dat helemaal niet is wat het betekent. Ik heb zelf op dit moment een heteroseksuele relatie, dus dan kom je negatieve reacties niet echt tegen.

Had u wel moeite om uit de kast te komen doordat u christen bent?

Nee, want het was juist een proces van acceptatie voor mezelf. Ik dacht: ‘’Dit moet ik gewoon zeggen, het is oké.’’ Gelukkig heb ik er eigenlijk alleen maar positieve reacties op gehad. Ik was wel echt heel erg laat uit de kast, en ik denk dat dat er wel mee te maken had. Daarvoor had ik altijd het gevoel dat ik het beter maar niet kon zeggen. Ik denk dat daarin de afgelopen jaren veel veranderd is; het is makkelijker aan het worden. Voor mij was het eenvoudiger, omdat ik al wat ouder was en gewoon op mezelf woonde. In de omgeving die ik had als tiener, had ik niet uit de kast kunnen komen. Het kon dus, omdat ik het pas twintig jaar later deed.

Had u vroeger ooit gedacht dat u een boek zou uitbrengen?

Wel gedroomd, maar nooit gedacht dat het ook echt zou gebeuren. Het was toch altijd wel ver van mijn bed vandaan. Ik dacht dat het alleen weggelegd was voor mensen die echt heel goed kunnen schrijven. Ik wilde vanaf mijn jonge tienerjaren al graag schrijver worden. Als kind hield ik van lezen, iets wat ook erg gestimuleerd werd door mijn ouders. Het leek me altijd mooi om zelf ook een verhaal te schrijven.

Werkt u op dit moment aan een nieuw boek?

Ik ben er mee bezig, maar op dit moment ligt het even stil. Ik merk dat het nog best lastig is om een tweede boek te schrijven, want ‘Door jou ben ik mij’ ging er heel makkelijk uit. Niet alleen omdat ik het heel graag wilde schrijven, maar ook omdat ik er natuurlijk best wel een boodschap mee heb, dat mensen meer begrip krijgen voor hoe het is om LHBT te zijn en dat ze stoppen met oordelen. Dus nu bij het tweede boek denk ik: ‘’En nu?’’ Ik kan wel wat verzinnen, maar ik ben nu nog een beetje op zoek naar de passie die ik voor mijn eerste boek had.

Als er een tweede boek komt, wordt het dan een soortgelijk boek, met net zo’n belangrijke boodschap?

Dat denk ik wel. In ieder geval gerelateerd aan dit soort problematiek, of culturele verschillen, wat ik ook heel belangrijk vind. Dat zie je ook terug in ‘Door jou ben ik mij’. Ik wil dat mensen, bijvoorbeeld witte Nederlanders, ook gewoon wat meer begrip krijgen voor andere culturen.

Koos u er daarom ook voor om een Marokkaanse jongen als de love interest te schrijven?

Jazeker, daar heb ik heel bewust voor gekozen. Rotterdam is een hele multiculturele stad met bijvoorbeeld veel Marokkaanse, Turkse en Surinaamse Nederlanders, van alles. Zij leven allemaal naast elkaar op eilandjes, terwijl ik denk dat je juist samen moet leven. De laatste tijd is er ook best wel wat meer polarisatie en discriminatie, vind ik. We zijn wat harder tegen elkaar en er wordt meer afstand gecreëerd, van ‘jullie zijn anders dan wij’. Dat is het onderliggende probleem van discriminatie, het benadrukken van het anders zijn als iets negatiefs. Ik geloof dat als je anders bent, dus bijvoorbeeld uit een andere cultuur komt, een ander geloof aanhangt, of een andere seksualiteit hebt, dat dat juist mooi is. Het laat de diversiteit van mensen zien en daarin kun je van elkaar leren. De wereld wordt door die diversiteit groter en mooier dan alleen jouw eigen kader. Dus dat vind ik belangrijk om te laten zien als een soort tegenantwoord op polarisatie en racisme.

Voelt u eigenlijk een druk doordat ‘Door jou ben ik mij’ zo goed ontvangen is? Heeft u het gevoel dat een tweede boek net zo goed of zelfs beter moet zijn?

Het hoeft niet per se beter te zijn. Als ik kijk naar boeken van schrijvers die ik goed vind, zie ik dat het tweede boek vaak juist niet beter is, dan het eerste. Ik wil wel dat het tweede boek ook een bepaalde boodschap heeft. Het moet wel wat te melden hebben, die druk voel ik wel. Het lukt mij niet om gewoon een leuk verhaaltje te vertellen. Het moet wel gaan over bijvoorbeeld culturele verschillen of LHBT-thema’s. LHBT-thema’s vind ik gewoon heel belangrijk natuurlijk, dus dat heb ik het liefst in mijn tweede boek weer. Alleen dan denk ik, maar ja, dan wordt het hetzelfde als ‘Door jou ben ik mij’, dat is ook niet goed. Het moet wel echt wat nieuws zijn. Dat is nu mijn struggle.

Wat vindt u eigenlijk van het aanbod van jeugdboeken met LHBT-thema’s hier in Nederland?

Ik vind dat het wel beter kan. Als schrijver schrijf je wat je zelf kent. Ik merk dat ook bij mijn tweede boek. Ik dacht dat het misschien leuk zou zijn om te schrijven vanuit iemand die zelf uit een andere cultuur komt, maar dan denk ik: ‘’Oh, dat wordt heel lastig, want ik kom niet uit die cultuur. Hoe kan ik daarover schrijven?’’ Dus als je zelf hetero bent, denk je niet aan een LHBT-thema. Het gebeurt nu wel steeds meer, maar LHBT’ers zijn sowieso in de minderheid. Binnen de schrijfwereld is dat dan natuurlijk ook zo, dus op zich is het wel logisch. Ik denk wel dat het thema steeds meer aandacht krijgt en dat heteroseksuele schrijvers nu denken dat een LHBT-thema belangrijk is. Je ziet ook wel steeds meer in boeken dat een persoon naast de hoofdpersoon LHBT is.

Kunt u iets vertellen over Holybe.nl?

Holybe.nl hebben we speciaal opgezet voor christelijke jongeren die in een omgeving zitten waar ze weinig ruimte hebben om met hun omgeving over hun seksualiteit te praten of om vragen daarover te stellen. Als je bijvoorbeeld niet weet of je LHBT’er bent, hoe je daarmee om moet gaan of hoe je dat moet combineren met je christelijke geloof. Daarom hebben we deze site opgericht, zodat ze zonder dat iemand anders dat hoeft te weten kunnen zien dat ze niet de enige zijn, dat er mensen zijn die een manier hebben gevonden om er mee om te gaan. Wij proberen hen daarmee te helpen en op dat soort vragen antwoord te geven. Het kan natuurlijk ook zijn dat ze wel met iemand kunnen praten, maar dat ze het gewoon spannend vinden. Soms kan je het wel vertellen, maar heb je het gevoel dat het niet kan. Dan is het internet ook gewoon best wel een veilige plek, dat willen wij graag bieden.

Ben je ook christelijk en heb je vragen rondom je seksualiteit en gender? Je kunt altijd contact opnemen met Holybe.nl via hun site of Instagram!

De LHBT+ leestips van Hinke

  • ‘Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld’ (Love, Simon) van Becky Albertalli
  • ‘De eigenzinnigheden van Leah Burke’ van Becky Albertalli
  • ‘Will Grayson, Will Grayson’ van John Green en David Levithan
  • ‘Kronieken van de Onderwereld’ van Cassandra Clare
  • ‘Noem me bij jouw naam’ van André Aciman
  • ‘Aristoteles en Dante ontdekken de geheimen van het universum’ van Benjamin Alire Sáenz
  • ‘The Gentleman’s Guide to Vice and Virtue’ van Mackenzie Lee

Over de auteur(s)

Michelle

Michelle

Michelle is een freelance journalist met een passie voor mensenrechten en kunst. Als het kon zou ze zo haar tassen pakken en naar de Pokémon wereld verhuizen.

Schrijf mee

Wil jij helpen met het creëren van leuke content voor en door LHBT+? Bekijk hieronder onze vacatures.

Voorbinddiscours

Gastredacteur Laurie schrijft over het imago van de voorbinddildo nu en hoe dat door de eeuwen heen is veranderd.