Coverfoto's van Nimona, Red White Royal Blue en Gag Order naast elkaar op een paarse achtergrond. Onderin de tekst 'Expreszo tipt'.

Expreszo Tipt: Nimona, Red White & Royal Blue en Gag Order

Het internet, streaming services en de boekhandel staan vol met media om van te genieten. Soms kan het moeilijk zijn om te weten waar je je kostbare tijd in kan steken. Om jou de zoektocht te besparen delen verschillende Expreszo’ers hun favoriete queer media van dit moment. Deze keer zijn dat: Netflix-film Nimona, boek Red White & Royal Blue en Kesha’s album Gag Order.

Juliette (zij/haar)

Nimona – ND Stevenson

‘What if you held it in? If you didn’t shape-shift?
I wouldn’t die die. I just sure wouldn’t be living.’

Ik volg het werk van ND Stevenson al een tijdje. Mensen die de laatste tijd queer media hebben gekeken, zijn vast wel bekend met zijn werk. Buiten het maken van She-Ra and the Princesses of Power, een nieuwe versie van de cartoon uit 1985, heeft ND Stevenson ook wat originele werken op zijn naam staan. Lumberjanes bijvoorbeeld, maar ook Nimona

Nimona volgt, zoals je verwacht, Nimona; een jonge, vurige gedaanteverwisselaar die niets anders wil dan tegen de draad ingaan en tegen het koninkrijk vechten waarin ze woont. Ze ziet deze mogelijkheid door de rechterhand te worden van Ballister Boldheart, public enemy no. 1 nadat hij de koningin van het koninkrijk heeft vermoord. Tenminste, dat denkt ze. Hij is er goed ingeluisd, waardoor hij nu zijn baan als ridder, zijn toekomst, en zijn vriendje kwijt is geraakt. En Nimona? Die is de enige die hem kan helpen om dit allemaal weer terug te krijgen. 

De animatieflm heeft thema’s van found family, buitengesloten worden door je identiteit, en ook meerdere queer personages. En allemaal in een wereld met hypermoderne elementen, waar draken en ridders nog steeds een realiteit zijn. 

Er lijkt een eindeloze trend te zitten in de mediawereld om queer media niet de waardering te geven die het verdient. Nimona, een adaptatie van de graphic novel van N.D. Stevenson, is er hier één van. Het stond op het punt om halverwege de productie volledig geannuleerd te worden. Tóch werden de rechten overgenomen door Netflix, met resultaat: een prachtig geanimeerde film waar enorm veel liefde in zit. Ik raad je aan om je avond ervoor vrij te maken en lekker te lachen én huilen als je deze prachtige chaos kijkt.

Aimee (zij/haar)

Red, White & Royal Blue – Casey McQuiston / Matthew López

11 augustus is het zover! De verfilming van Casey McQuinston’s boek Red, White & Royal Blue komt uit op Amazon Prime. Het boek is een van mijn favorieten om te lezen als ik me niet zo goed voel, omdat het me altijd vrolijk maakt. Wanneer de prins van Groot-Brittannië en de zoon van de president van de Verenigde Staten samen slecht in de publiciteit komen, wordt er door beide pr-teams een plan gemaakt om dit te herstellen. Prins Henry en presidentszoon Alex moeten namelijk iedereen wijsmaken dat zij goede vrienden zijn om de schijn op te houden dat de samenwerking tussen de Verenigde Staten en Groot-Brittannië helemaal in orde is. Dit eindigt uiteraard in een romance tussen Henry en Alex. 

Het concept op zichzelf klonk zo vergezocht en bijna lachwekkend toen ik het voor het eerst hoorde, maar is alles behalve dat. De twee hoofdpersonages, Alex en Henry, hebben een goede chemie samen en de dialogen tussen de twee vond ik zowel grappig als schattig. Verder was dit een tijd geleden het eerste queer boek wat ik las waar er zowaar seksscènes in zaten, wat ik kon waarderen. Het is lief en super zoetsappig maar een echte feel good- read. En nu komt er een film aan van ditzelfde boek. 

De film, geregisseerd door Matthew López en met Nicholas Galitzine en Taylor Zakhar Perez als Henry en Alex, doet zijn best om een goede adaptatie te zijn van het boek. Natuurlijk zijn er verschillen en raad ik alsnog iedereen het boek aan. Maar tot nu toe ziet de trailer er veelbelovend uit en ik heb hoge verwachtingen.

Dylan (hij/hem)

Gag Order – Kesha

Met haar MeToo-anthem Praying uit 2015 lichtte ze al een tipje van de sluier, maar op haar meest persoonlijke album tot nu toe, Gag Order, is Kesha pas écht klaar om haar verhaal met de wereld te delen. De titel symboliseert de jarenlange juridische strijd die zij met voormalig producer Dr. Luke voerde. Na hem in 2014 te hebben beschuldigd van seksueel en emotioneel misbruik werd zij als artiest zijnde het zwijgen opgelegd, door niet direct te mogen verwijzen naar de rechtszaak. Eind juni kwam er een eind aan deze bewogen periode, waar ze veel tranen om heeft gelaten. 

Tranen die haar glitter make-up voor eens en altijd weggevoerd hebben, want naar eigen zeggen was ze klaar met de toxic positivity die de boventoon voerde in haar voorgaande werk. De electropop bangers zoals we die van haar kenden (TiK ToK, We R Who We R) maken plaats voor tranentrekkers met een experimentele alt-pop sound, wat haar verrassend goed af gaat. Voor het eerst horen we haar meest duistere gedachten en gaat ze in op thema’s zoals uitbuiting, depressie en woede, maar ook spiritualiteit, liefde en hoop.

Op Too Far Gone (een van mijn persoonlijke favorieten) zingt ze poëtisch dat niets in haar leven in steen gebeiteld staat, zelfs niet de diamant om haar vinger. Door alle pijn die ze geleden heeft is ze een deel van haar zelf kwijtgeraakt. Maar daarmee ook haar schaamte, laat ze horen op Only Love Can Save Us Now, een schreeuw om liefde waarmee ze zich wil richten tot de queer community: “I don’t got no shame left, baby that’s my freedom”. Dat is het mooie aan dit album, tot op het laatste nummer blijft ze namelijk óók hoopvol.

Onlangs ben ik aan mijn eigen mental health journey begonnen. Deze plaat bracht dan ook veel bij mij naar boven. Kesha is een sterke vrouw die zich van haar meest kwetsbare kant laat zien, wat getuigt van een ontembare wilskracht. Dit maakt haar een grote inspiratiebron, ze geeft mij namelijk het gevoel er niet alleen voor te staan. Doordat de voormalige party girl haar masker afdoet – waar we er ongetwijfeld allemaal één van hebben – voelt het als een full circle moment. Kesha bewijst op Gag Order dat er niet alleen kracht zit in het delen van positiviteit, maar juist ook de difficult emotions. Zij krijgt het daarmee voor elkaar om net zo’n groot gevoel van saamhorigheid te creëren als wanneer TiK ToK ons bij elkaar brengt op de dansvloer.

Over de auteur(s)

Redactie

Redactie

Schrijf mee

Wil jij helpen met het creëren van leuke content voor en door LHBT+? Bekijk hieronder onze vacatures.

Erwin Olaf gaf de homo-emancipatie een gezicht

De bekende Nederlandse fotograaf Erwin Olaf overleed onverwachts op 20 september 2023. Ook al was hij al langere tijd ziek, kwam zijn overlijden onverwachts. Vele fotografie en kunst liefhebbers rouwden om hem. Er was zelfs een publiekelijk afscheid in Carré, waar honderden Nederlanders en internationale vrienden op af kwamen. Dat Erwin Olaf erg geliefd was, is duidelijk. Maar wat maakte hem zo bijzonder?

Wetenschap tegen trans haat

Op 14 maart publiceerde het prestigieuze wetenschappelijke journal ‘Cell’ een artikel over de inclusiviteit van trans mensen in de wetenschap. Een belangrijk artikel omdat wetenschap

De Gay Agenda

Amsterdam, 1 april 2024 Beste lezer, Vandaag, op 1 april, roepen wij, online queer magazine Expreszo, alle Nederlanders op om samen met ons de queer

Voorbinddiscours

Gastredacteur Laurie schrijft over het imago van de voorbinddildo nu en hoe dat door de eeuwen heen is veranderd.

Interview

Van mama naar mapa: Aaron

Henrieke (37) werd in 1981 geboren in Brazilië, en vlak daarna geadopteerd door een Nederlands gezin. Op twee-jarige leeftijd vond de verhuizing naar Nederland plaats.

Lees verder »