Een kijkje in de bizarre wereld van homotherapie

In alle Amerikaanse staten kun je in therapie gaan tegen homoseksualiteit. Het is te bizar voor woorden, maar mannen betalen honderden dollars om te ‘herstellen’ van hun seksuele geaardheid. Vice dook onder in de zieke wereld van homotherapie en plaatste het eerste deel van de schokkende documentaire online.

In de documentaire is te zien hoe een aantal homoseksuele mannen een weekendje in therapie gaan tegen hun geaardheid. Journey into Manhood is een van die therapieën. Bedacht door Rick Wyler. Volgens hem is het niet een missie om ‘alle’ homoseksuele te veranderen, maar alleen de mannen die dat willen. “Journey into Manhood is een weekendprogramma voor mannen die zich ongemakkelijk voelen met hun homoseksualiteit en willen veranderen.” Dus daar zitten de arme stakkers. In een groepje, of arm in arm, proberen te ‘aarden’. Als de heren na dat weekendje verandert zijn krijgen ze van Wyler een ketting en et voilà. Niet meer gay!

Vaderfiguur
Vice interviewt in de documentaire niet alleen Rick Wyler. Ook interviewen ze Jeddy (foto). Hij is raadgever en schreeuwt er tijdens de cursus flink op los. Jeddy voelde zich niet prettig in zijn leven voordat hij naar de therapie kwam. “Ik wilde een echtgenoot zijn, een vader”, vertelt Jeddy. Hij keek erg op tegen de man achter Journey into Manhood. “Ik miste een vaderfiguur in mijn leven. Rick Wyler startte deze organisatie en hielp 2000 mannen. Ik kijk erg op tegen Rick maar ben bang dat ik nooit zoals hem zal worden. Dezelfde angst dat ik nooit een vader zal kunnen worden.”

‘Wat heb ik verkeerd gedaan?’
Een andere raadgever binnen de cursus is Blake. Hij heeft zijn leven omgegooid door middel van de cursus. “40-jaar geleden pleegde ik bijna zelfmoord door mijn homoseksuele gedachtes. Ik bestempelde mezelf als homo, maar zo wilde ik niet leven. Ik wilde een vrouw, kinderen. Een normaal leven. En daar heb ik voor gezorgd.” Dr. Joseph Nicolosi is de bedenker van ‘homotherapie’. Hij zegt: “Iedere man is heteroseksueel. Het idee dat mensen homoseksueel zijn geboren is iets wat mensen zeggen. Als mijn zoon thuis zou komen met het bericht dat hij op jongens valt zou ik vragen ‘wat heb ik verkeerd gedaan’.”

Het is eng om te zien hoe de wereld van homotherapie eraan toegaat. Natuurlijk, ook ik had er wel eens van gehoord, maar om het zo te zien is bizar. Volgens Samantha Ames van het nationale centrum voor de rechten van lesbiennes zijn dit soort praktijken te vinden in iedere staat van de Verenigde Staten.

Benieuwd geworden naar de heftige beelden? Check het eerste deel van de documentaire hieronder:

Over de auteur(s)

Schrijf mee

Wil jij helpen met het creëren van leuke content voor en door LHBT+? Bekijk hieronder onze vacatures.

Queers & sport – Surfing Queers Lisette & Mack

In het drieluik ‘Queers & sport’ neemt Joey je mee langs initiatieven die sport inzetten als een manier om trauma’s te helen. Met als derde, en voorlopig laatste in de reeks, queer surfers Lisette en Mack

Tweede Kamerverkiezing 22 november 2023

Het kan een enorme klus zijn om alle verkiezingsprogramma’s van de verschillende partijen door te spitten. Daarom zet Expreszo alvast kort uiteen wat iedere partij te zeggen heeft over de LHBTQIA+-gemeenschap.