Homo's en bloeddonatie

Bloed Genoeg

#BloedGenoeg

Eens in de zoveel tijd zie ik op mijn social media een bericht van een vriend of vriendin die vol trots beschrijft hoe hij of zij bloed mag doneren. Ik moet mezelf altijd een beetje tegen houden om er niet op te reageren met een verzuurd of ironisch tekstje, omdat ik geen bloed ‘mag’ doneren als homoman.

Mannen die seks hebben met mannen (ook wel MSM’s) mogen alleen bloed doneren wanneer zij zich voor een langere periode onthouden van seks. Eerst betrof deze periode een jaar, maar sinds 2019 is het vier maanden. Moeten we blij zijn met de ‘versoepeling’ van deze regel?

Ik ben allesbehalve blij. Zelfs als ik uiteindelijk bloed zou mogen doneren, weet ik niet of ik het zou willen. Ik ben geen tweederangsburger, en wil ook niet zo behandeld worden. Daarom heb ik ook een Nee-registratie bij orgaandonorschap omdat een soortgelijke regeling ook wordt toegepast bij de organen van MSM’s.

Risicogedrag

“Sanquin vraagt naar risicogedrag, niet naar geaardheid. Door mannen die seks hebben met mannen (MSM) als bloeddonoren onder voorwaarden toe te laten wordt discriminatie zo veel mogelijk vermeden, terwijl tegelijkertijd de veiligheid voor ontvangers van bloedproducten voorop kan blijven staan.”

Dit staat er op de website van Sanquin bij de veelgestelde vragen. Ze proberen discriminatie zoveel mogelijk te vermijden. Ze stellen dat ze naar risicogedrag vragen en niet naar geaardheid. Het is dan wel toevallig dat de meeste mannen die seks hebben met mannen of homoseksuele of biseksuele mannen zijn en dat het wel geaardheid betreft. Ik heb hier en daar wel eens verhalen gelezen van mannen die al geweigerd werden wanneer ze hun oriëntatie aangeven zonder dat er gevraagd wordt naar seksueel gedrag. Zou Sanquin weten dat het er zo aan toe gaat op hun bloedposten?

“Hoe zit het met getrouwde heteromannen die buitenechtelijke affaires hebben en misschien iets doorgeven aan een vrouw die elke paar maanden bloed doneert?”

MSM’s vallen dus onder deze regeling vanwege het feit dat ze risicogedrag vertonen. Mannen die seks hebben met mannen hebben meer kans op een hiv-infectie, aldus Sanquin. Er wordt niet gekeken naar andere aspecten van risicogedrag. Risicogedrag wordt gedefinieerd in termen van geaardheid en niet in termen van seksueel gedrag. Er zijn genoeg MSM’s die al langdurige monogame relaties hebben maar alsnog geen bloed mogen doneren. Zelfs wanneer ze alléén seks hebben met hun partner, worden ze alsnog geweigerd. Hoe is hier sprake van risicovol gedrag?

Tevens wordt het risicogedrag van non-MSM’s niet zo onder de loep genomen. Hoe zit het met heteroseksuele mannen die een avond op stap gaan, te veel drinken en zonder condoom seks hebben? Die kunnen de dag erna makkelijker bloed geven als zij willen. Of hoe zit het met getrouwde heteromannen die buitenechtelijke affaires hebben en misschien iets doorgeven aan een vrouw die elke paar maanden bloed doneert?

Statistieken

Sanquin maakt dit onderscheid op basis van statistieken, maar het is een verbasterde interpretatie van de statistieken. In Nederland zou het risico op een hiv-infectie 100x hoger zijn bij MSM’s dan bij mannen die seks hebben met vrouwen. Om deze reden worden MSM’s dus tijdelijk uitgesloten van donatie. Maar ik begrijp dus niet waarom. Sanquin geeft aan elke donatie te testen op bloedoverdraagbare infecties, zoals Hiv, hepatitis B en C, HTLV en syfilis. Als er toch getest wordt, waarom worden MSM’s uitgesloten? Is het wellicht een werkdrukkwestie? Worden MSM’s niet toegelaten omdat ze anders extra veel moeten testen? Of is het een financiële kwestie? Testen kosten natuurlijk geld, daarom verkopen ze bloed aan ziekenhuizen. Wellicht dat Sanquin MSM-bloed tijdelijk weigert omdat het dan minder geld kost.

Roze koeken

Het blijft een bijzondere gewaarwording, op z’n zachtst gezegd. Er worden eisen gesteld aan mensen die graag andere mensen willen helpen. Ergens is het wel ironisch. De bloedvoorraad van Sanquin loopt dit jaar terug. Woordvoerder Merlijn van Hasselt zegt dat mensen vaker een donatie overslaan bij mooi weer,  en drukt donoren op het hart om in deze periode toch te komen. Donoren krijgen herhaaloproepen of worden zelfs gebeld als ze al een tijd niet gedoneerd hebben. Maar mannen die seks hebben met mannen worden alleen voorwaardelijk toegelaten. En dan toch het lef hebben om roze koeken uit te delen aan donoren.

Vanuit Expreszo starten we daarom een matchmaker-project. We willen mensen die wel mogen doneren koppelen aan mensen die niet kunnen doneren. De persoon die wel mag doneren doet dit dan in de naam van de persoon die niet mag doneren. Deze persoon vraagt daarmee aandacht voor deze ongelijkheid. We zijn dus op zoek naar mensen die al bloed mogen/kunnen doneren (of dit willen gaan doen, en mensen die dit niet mogen/kunnen doen (MSMs). Je kan je aanmelden door hier te klikken en de gegevens in te vullen. #BloedGenoeg

Over de auteur(s)

Rocher

Rocher

Schrijf mee

Wil jij helpen met het creëren van leuke content voor en door LHBT+? Bekijk hieronder onze vacatures.

Voorbinddiscours

Gastredacteur Laurie schrijft over het imago van de voorbinddildo nu en hoe dat door de eeuwen heen is veranderd.

Column

Marloes: Gods Woord

Voordat ik op de hogeschool voor journalistiek kwam, heb ik twee jaar aan de lerarenopleiding Nederlands gestudeerd. Daar hadden ze de goede gewoonte om de

Lees verder »
Nieuws

Geo: Viral Video’s

Lezers van de papieren Expreszo weten: elk nummer lieten we in de Geospread zien, aan de hand van het thema van dat nummer,  hoe LHBT’s leven

Lees verder »