protest in Polen voor homorechten

Steeds benardere situatie voor LHBT+ in Polen

Het gaat al langere tijd niet goed met de LHBT+ emancipatie in Polen. Progressieve activisten laten meer van zich horen, maar stuiten ook op steeds meer weerstand. De leider van de rechtse regeringspartij PiS (Prawo i Sprawiedliwość, ofwel Recht en Rechtvaardigheid) gebruikt momenteel de homogemeenschap als zwart schaap om stemmen te winnen.

Het gay-bashen om conservatieve kiezers te trekken is geen nieuw fenomeen. We zien het bijvoorbeeld ook vaak in Rusland gebeuren. Vorig jaar werd daar in aanloop van de verkiezingen nog een “grappig” filmpje geplaatst, waarin wordt gedreigd dat stem-onthouders in de toekomst met een homo in huis moeten gaan wonen. Het was slechts de zoveelste uitspatting in een jarenlange anti-LHBT houding vanuit de regeringspartij, die vooral rondom de verkiezingen naar de voorgrond wordt geduwd.

Mensen maken zich al langer zorgen om het steeds conservatiever wordende Polen. Niet geheel toevallig is de Poolse regering, net als de Russische, sterk verbonden met de kerk. Daarbij is er in het land momenteel ook grote sprake van brain drain. Veel progressieve kiezers verlaten hun moederland voor West-Europa, waar ze meer economische kansen zien. Daardoor is de verhouding tussen vaak oudere, conservatieve kiezers en progressieve kiezers niet goed verdeeld. Dit heeft grote gevolgen voor de seksuele vrijheid in het land, ook op het gebied van vrouwenrechten. De afgelopen tijd zijn de regels rondom abortus bijvoorbeeld verscherpt, waardoor nog meer vrouwen gedwongen zijn op een onveilige en illegale manier van ongewenste zwangerschap af te komen. Regerende partij PiS zou abortus het liefst zelfs helemaal verbieden.

Invloed op Poolse LHBT+ in het dagelijks leven

De conservatieve houding van het parlement wordt ook steeds vaker weerkaatst door de media en in het publieke debat. Zo werden er pasgeleden stickers met ‘LHBT-vrije zone’ uitgedeeld. Een bijzonder pijnlijk signaal voor Poolse queers, natuurlijk. Maar dat is niet alles, want het blijkt ook dat homo-, bi- en transfobe mensen zich vaak gesterkt voelen in hun opvattingen als deze herhaald worden door de media. Dat zorgt vervolgens weer voor een toename van discriminatie en geweld tegen LHBT+.

Op dit moment is regeringsleider Kaczyński druk bezig met het demoniseren van onze gemeenschap. Dat zal de negatieve houding tegenover LHBT+ in het land alleen maar versterken. Zo noemt deze PIS-partijleider LHBT+ provocerend en aanstellerig. Daarbij is hij ook op de welbekende ‘nieuw imperialisme’-toer. Er wordt hierbij gedaan alsof West-Europa hun “gebrekkige” morele waarden op een koloniale manier opdringen aan Polen. Grappig is natuurlijk dat je een stuk minder geklaag over opdringerigheid hoort als de Europese subsidies worden uitgedeeld.

Om te voorkomen dat Polen het nieuwe Rusland wordt, kun je Poolse ILGA-lidorganisaties financieel steunen. Je kunt ook een klacht indienen bij de Europese Commissie. Op deze site kun je vinden hoe dat moet. Je moet bij je klacht aangeven welke wet er volgens jou wordt overtreden. Dat is artikel 13 van het EG-verdrag. Daarnaast kun je direct je beklag doen bij volksvertegenwoordigers. Bijvoorbeeld door een bericht te sturen naar FvD-leden Derk Jan Eppink, Rob Rooken of Rob Roos, die als Europarlementariërs in dezelfde partij zitten als Kaczyński’s ‘Prawo i Sprawiedliwosc.’ FvD vindt het naar eigen zeggen immers heel belangrijk dat homo’s op straat openlijk kunnen zoenen.

Over de auteur(s)

Laurie

Laurie

Laurie interesseert zich in lezen en digitale cultuur. Ze werkt bij een uitgeverij en is bezig met het halen van een Master.

Schrijf mee

Wil jij helpen met het creëren van leuke content voor en door LHBT+? Bekijk hieronder onze vacatures.

Waarom iedereen het boek Pageboy moet lezen

Pageboy is een authentieke biografie waarin Elliot Page de lezer meeneemt in zijn reis naar worden wie hij is. De pijnlijke waarheid die veel trans personen moeten doorstaan wordt scherp beschreven.

Interview

Van mama naar mapa: Aaron

Henrieke (37) werd in 1981 geboren in Brazilië, en vlak daarna geadopteerd door een Nederlands gezin. Op twee-jarige leeftijd vond de verhuizing naar Nederland plaats.

Lees verder »