Romantische en seksuele voorkeur

Sexpreszo: seksuele en romantische voorkeur

In ‘Sexpreszo’, onze adviesrubriek over seks, geven we de voorlichting die je op school niet hebt gekregen. Deze keer bespreken we het verschil tussen je seksuele en je romantische voorkeur.

Dit is iets waar je misschien nog niet van hebt gehoord, want tussen je seksuele en romantische voorkeur hoeft niet per se verschil te zitten. Als veel mensen het over hun seksuele voorkeur hebben, bedoelen ze daar ook gelijk hun romantische voorkeur mee. Voor sommige mensen is dat niet zo. In een eerdere Sexpreszo benoemden we bijvoorbeeld al dat je aseksueel of demiseksueel kan zijn, maar alsnog romantische gevoelens kan hebben. 

Seksuele aantrekking

Je seksuele voorkeur heeft te maken met tot wie je je seksueel voelt aangetrokken: je bent bijvoorbeeld homoseksueel, biseksueel, panseksueel of heteroseksueel. Voel je je als man alleen seksueel aangetrokken tot vrouwen? Dan ben je dus heteroseksueel. Zo zijn er binnen de seksualiteit nog veel meer labels. 

Toch dekken die labels ook niet alles. Er zijn bijvoorbeeld non-binaire mensen die identificeren als lesbienne, terwijl veel mensen bij dat label eerder denken aan cisgender vrouwen die zich aangetrokken voelen tot cisgender vrouwen. Hiernaast zijn er ook nog meer vormen van voorkeur en aantrekkingskracht: zo spreken we ook over esthetische aantrekkingskracht (gebaseerd op uiterlijk) of intellectuele aantrekkingskracht (gebaseerd op intelligentie). Op de website van de University of North Carolina kun je hier meer over lezen. 

Romantische aantrekking

Er zijn veel verschillende labels voor je seksuele voorkeur die je helpen je seksuele identiteit te beschrijven en begrijpen. Maar wat nou als je vervolgens ook romantische gevoelens hebt voor iemand van een gender waar je je niet seksueel toe voelt aangetrokken? Voor je romantische voorkeur zijn er net zo goed veel namen om jezelf te beschrijven.

Je romantische voorkeur heeft te maken met tot wie je je romantisch aangetrokken voelt. Stel je voor dat je je identificeert als heteroseksuele vrouw en je een relatie hebt met je vriend. Op een gegeven moment begin je gevoelens te ontwikkelen voor je beste vriendin: ben je nu ineens niet meer hetero? Dit kan voor verwarring zorgen. Het kan natuurlijk dat je toch biseksueel bent en dus ook seksuele gevoelens hebt voor je vriendin. Maar als dat niet zo is, zou je je kunnen identificeren als bi- of panromantisch. Je hebt dan soms wel romantische gevoelens voor iemand van het gender waar je geen seksuele voorkeur voor hebt, maar je voelt je niet seksueel tot hen aangetrokken. 

Naast seksuele en romantische voorkeur zijn er nog een aantal andere vormen van aantrekkingskracht, zoals esthetische voorkeur (gebaseerd op uiterlijke kenmerken), sensuele voorkeur (de behoefte aan niet-seksueel contact zoals knuffelen) of intellectuele voorkeur (dit heeft meer te maken met de manier van denken en intelligentie dan seksualiteit).

Verschil tussen je romantische en seksuele voorkeur

Voor veel mensen overlappen hun seksuele en romantische voorkeuren, ze zijn bijvoorbeeld homoseksueel en homoromatisch. Maar er zijn evengoed veel mensen waarbij dit niet hetzelfde is. Zij identificeren zich bijvoorbeeld als biseksueel, maar homoromantisch. 

Het kan dus zo zijn dat je verliefd bent op iemand en romantische fantasieën over diegene hebt, maar dit wil niet per definitie zeggen dat je je ook seksueel aangetrokken voelt tot hen. 

Volgens Psycholoog Lisa Diamond* zijn seksuele voorkeur en romantische voorkeur ook niet biologisch aan elkaar verbonden. Je fysieke (seksuele) aantrekking tot iemand en de emotionele (romantische) aantrekking zijn dus twee losse gevoelens. Je kan het allebei voor een persoon voelen, maar het komt bijvoorbeeld vaak genoeg voor dat mensen seks met elkaar hebben, zonder daar verder romantische gevoelens bij te hebben. Andersom kun je dus ook romantische gevoelens hebben voor iemand, zonder dat je daar ook seksuele gevoelens bij hebt.

Voor alle verschillende seksuele en romantische voorkeuren zijn allerlei labels zoals homo-, bi-, en panseksueel of -romantisch. Deze labels zijn natuurlijk geen regels waar je je aan moet houden. Op de website van UC Davis lees je bijvoorbeeld dat ieder persoon voor elke term een eigen betekenis kan hebben. Je hoeft ze zelfs niet eens te gebruiken. In de eerste plaats ben jij gewoon jezelf. 

*Diamond, L. M. (2003). What does sexual orientation orient? A biobehavioral model distinguishing romantic love and sexual desire. Psychological Review, 110(1), 173–192.

Over de auteur(s)

Jade

Jade

Schrijf mee

Wil jij helpen met het creëren van leuke content voor en door LHBT+? Bekijk hieronder onze vacatures.

Waarom iedereen het boek Pageboy moet lezen

Pageboy is een authentieke biografie waarin Elliot Page de lezer meeneemt in zijn reis naar worden wie hij is. De pijnlijke waarheid die veel trans personen moeten doorstaan wordt scherp beschreven.

Community

Ik zie jullie

Op 20 maart zou er een demonstratie tegen homo-, queer- en transhaat plaatsvinden in Amsterdam. Vanwege een verschil in visie besloot hoofdredacteur Rocher voor zichzelf en zijn community te kiezen en stapte hij uit de organisatie van de demonstratie. Maar hij heeft wel het een en ander te zeggen. In dit artikel deelt hij wat hij die dag gezegd zou hebben.

Lees verder »
Achtergrond

Brief aan: Melissa Wijnja

In de serie ‘Brief aan’ schrijven Expreszo’ers een boodschap aan zichzelf, met daarin wat ze als jonge LHBT+ graag hadden willen horen. Drachten, winter 2013

Lees verder »