Opengesteld huwelijk Faeröer eilanden!

Goed nieuws, paren van gelijk geslacht kunnen vanaf nu in heel Scandinavië trouwen! Vrijdag werd bekend dat op de Faeröer eilanden, een stukje Denemarken in de Atlantische oceaan, het huwelijk voor paren van gelijk geslacht is opengesteld. Dit was het laatste deel van Denemarken waar dit nog niet kon. 

In 2014 werd een peiling gehouden onder de bevolking van de Faeröer eilanden, waaruit bleek dat twee derde van de bevolking voor het openstellen van het burgerlijk huwelijk is. Alleen kerkelijke ceremonies worden door de overwegend christelijke bevolking van de Faeröer eilanden niet gesteund.

Ondanks de uitkomsten van de peiling, werd in 2014 de wet die het huwelijk zou goedkeuren weggestemd in het parlement van de Faeröer eilanden met 20 tegen 11. Afgelopen vrijdag is de wet die het burgerlijk huwelijk opstelt nu wel aangenomen met 19 stemmen tegen 14. Kerkelijke ceremonies blijven nu nog verboden.

Denemarken heeft al sinds 2012 het huwelijk tussen personen van gelijk geslacht opengesteld. De wet die daarvoor zorgde maakte wel een uitzondering voor Groenland en de Faeröer eilanden, omdat dit autonome landen zijn binnen het koninkrijk van Denemarken. Dit is te vergelijken met Aruba, Curacao en Sint-Maarten voor Nederland. In deze delen van ons koninkrijk is het huwelijk nog steeds verboden voor paren van gelijk geslacht.

Over de auteur(s)

Peter

Peter

Schrijf mee

Wil jij helpen met het creëren van leuke content voor en door LHBT+? Bekijk hieronder onze vacatures.

Waarom iedereen het boek Pageboy moet lezen

Pageboy is een authentieke biografie waarin Elliot Page de lezer meeneemt in zijn reis naar worden wie hij is. De pijnlijke waarheid die veel trans personen moeten doorstaan wordt scherp beschreven.

Lifestyle

Beste Babs: Ben ik biseksueel?

Expreszo heeft een anonieme hulplijn: Beste Babs. Heb jij vragen over zelfmoordgedachten, wil je je hart luchten over zielepijn, zoek je advies, bijvoorbeeld over dingen

Lees verder »