Jong & Out App: ‘Waar wil je vandaag over praten?’

Sinds 25 september kunnen met de nieuwe Jong&Out app (voor Android en IOS) LHBT+-jongeren elkaar online ontmoeten. Jong&Out is een community voor LHBT+-jongeren tot en met 18 jaar. Voor deze doelgroep organiseren zij meetings en evenementen. Online kun je nu ook terecht bij de Jong&Out app: een app voor LHBT+-jongeren in heel Nederland. Via deze app blijf je niet alleen op de hoogte van de aankomende evenementen, maar kun je ook digitaal jongeren zoals jij ontmoeten. Je kan chatten met anderen in groepschats of in een privégesprek. Dit alles gebeurt in een veilige omgeving waar personen ouder dan 18 geen account kunnen maken dankzij een ID-check. Het is de eerste app ter wereld voor personen binnen de LHBT+-gemeenschap die alleen voor jongeren toegankelijk is. Dé manier om nieuwe vrienden te maken! Anouk (15), Estelle (15), Mente (18) en Cas (14) vertellen over hun ervaringen met de app.

“Ik heb de Jong&Out app zodat ik in contact kan komen met jongeren van mijn leeftijd die ook LHBT+ zijn. Dit vind ik erg fijn, omdat het hier waar ik woon nogal een taboe is om LHBT+ te zijn en zo weet ik dat er ook anderen zijn die net als ik LHBT+ zijn.”

– Estelle

Digitaal ontmoeten

Jong&Out zet zich in om jongeren tot en met 18 jaar die verbonden zijn aan de LHBT+-gemeenschap bij elkaar te brengen. Op jonge leeftijd weten jongeren soms al heel goed wat hun seksuele oriëntatie of genderidentiteit is en dat deze anders kan zijn dan ‘de norm’. Met anderen hierover praten kan lastig zijn. Dat vertelt ook Anouk: “Ik heb het zelf lange tijd lastig gevonden om bezig te zijn met mijn gender en seksualiteit. Via Jong&Out heb ik de mogelijkheid om hier met leeftijdsgenoten over te praten, wat voor mij erg positief werkt!”

De Jong&Out app biedt jongeren een platform om gelijkgestemden te ontmoeten. Hierover zijn de gebruikers het eens: anderen ontmoeten met dezelfde struggles als zijzelf is fijn. Dat vindt Mente ook: “Wat ik heel leuk vind aan de app is dat je niet hoeft te twijfelen of mensen hetero zijn.” Hierdoor is het makkelijker om met elkaar te praten over problemen, interesses en de liefde.

Fysieke meetings zijn ook te vinden in de app. Deze worden georganiseerd door één van de 23 regionale Jong&Out organisaties, die gerund worden door vrijwilligers en verspreid zijn door het hele land. De meeste meetings vinden nu online plaats. Mente heeft bijvoorbeeld een online Halloween Bingo, georganiseerd door Jong&Out Amsterdam, bijgewoond via Zoom. Ook Estelle en Cas hebben nieuwe vrienden gemaakt via de app. Estelle: “Ik heb zelf in de promotie video voor de app gespeeld en ook op de set heb ik best wat vrienden gemaakt. Via de app kunnen we zien waar en wanneer er meetings zijn en dat vind ik heel belangrijk zodat je niet alleen online, maar ook in het echt contacten krijgt.”

Veilige omgeving

Om de Jong&Out app een veilige omgeving te laten zijn is een ID-check ingevoerd. Dit houdt in dat je een foto van je ID-kaart toevoegt aan je aanmelding. Deze foto wordt gecontroleerd om te zien of jij echt niet ouder dan 18 bent. Zo weet je zeker dat iedereen die je op de Jong&Out app ontmoet 18 of jonger is. Hoe je een foto van je ID kan opsturen, legt Jong&Out aan je uit. De foto wordt verwijderd zodra je identiteit gecontroleerd is. Op deze manier blijft de app voor iedereen veilig. Jong&Out brengt hiermee de eerste app ter wereld gericht op de LHBT+-gemeenschap waarbij alleen jongeren een profiel kunnen aanmaken. Anouk vindt dit een groot pluspunt aan de app: “Ik vind de Jong&Out app erg prettig, omdat je er op een veilige manier makkelijk contact kunt leggen met LHBT+ leeftijdsgenoten.”

Voor Cas is het ook fijn dat er op de app vooral leeftijdsgenoten te vinden zijn. “Ik gebruik de Jong&Out app omdat ik het moeilijk vond om een Nederlandse LHBT+ community te vinden. Ik heb op forums gezocht en op wereldwijde apps, maar er was eigenlijk niks te vinden waar alle mensen Nederlands zijn. Dus gewoon een fijne plek om te praten over van alles en nog wat en om mensen te helpen.” Dat leeftijdsgenoten elkaar kunnen helpen, beaamt Anouk. “Ik heb via deze app veel nieuwe mensen leren kennen en mijn eigen verhaal kunnen delen. Ik vind het altijd heel fijn om in deze vertrouwde community te kunnen praten.”

Download de Jong&Out app

De Jong&Out app betekent veel voor de gebruikers. Estelle: “De Jong&Out app heeft mij een duwtje gegeven naar wat ik wil bereiken. Ik wil een rolmodel zijn voor andere LHBT+’ers, omdat er daar nog te weinig van zijn. En ik wil laten zien dat je veel kan bereiken als je je best ervoor doet.”

Om de app te gebruiken, download je die in de App Store of de Google Play Store. Aanmelden kost niets. Zodra je ID gecontroleerd is, kun je de app meteen gebruiken. Stel je voor in een van de groepen en maak vrienden. Of misschien ken je al gebruikers van de app. Dan kun je ze opzoeken en toevoegen als vriend. Download snel de app of maak een account aan via Jong&Out.

Over de auteur(s)

Jamie

Jamie

Jamie was actief als redacteur bij Expreszo van 2020 tot 2024. Sinds 2022 was ze naast redacteur ook eindredacteur.

Schrijf mee

Wil jij helpen met het creëren van leuke content voor en door LHBT+? Bekijk hieronder onze vacatures.

De Gay Agenda

Amsterdam, 1 april 2024 Beste lezer, Vandaag, op 1 april, roepen wij, online queer magazine Expreszo, alle Nederlanders op om samen met ons de queer

Voorbinddiscours

Gastredacteur Laurie schrijft over het imago van de voorbinddildo nu en hoe dat door de eeuwen heen is veranderd.

Community

Ik zie jullie

Op 20 maart zou er een demonstratie tegen homo-, queer- en transhaat plaatsvinden in Amsterdam. Vanwege een verschil in visie besloot hoofdredacteur Rocher voor zichzelf en zijn community te kiezen en stapte hij uit de organisatie van de demonstratie. Maar hij heeft wel het een en ander te zeggen. In dit artikel deelt hij wat hij die dag gezegd zou hebben.

Lees verder »