Minstens twee keer per dag check ik op mijn telefoon of ik nog een berichtje heb gekregen. Soms uit verveling, een enkele keer omdat ik oprecht iets verwacht. Maar meestal omdat het een gewoonte is geworden. Een van de apps die ik standaard open is gay datingapp Grindr.
Het is een app waar ik gemixte gevoelens over heb. Omdat Grindr in mijn beleving het beste en slechtste van de gay community laat zien. De laatste tijd spreek ik steeds vaker met vrienden over hun relatie met de app. Mensen zeggen zich te herkennen in mijn verhaal. Toch worden die gesprekken steevast afgesloten met uitspraken als: “ach, iedereen heeft een haat-liefdeverhouding met Grindr.”
Buiten de gay community hoor ik vaak andere uitspraken. Mensen vinden dan dat je weet wat je kan verwachten en dat “je er zelf toch wel echt om vraagt.” Ik kan me eerlijk gezegd niet herinneren dat ik met mijn verlangen voor intimiteit ook een uitnodiging voor uitsluiting en grensoverschrijdend gedrag de deur uit heb gedaan.
Wat deze sentimenten in ieder geval gemeen hebben, is dat mensen lijken te denken dat de schaduwkanten van gay dating via Grindr onvermijdelijk zijn. Is dat inderdaad zo? Of kunnen we mijn negatieve ervaringen ook inzetten om de keuzes van de gay datingapp ten positieve te veranderen? Hoog tijd voor een goed gesprek over het beleid van datingapp Grindr.
Schaamte voorbij
Ik heb het idee dat een goed gesprek over het beleid van de datingapp wordt verhinderd door een soort sluimerende schaamte voor het gebruik ervan. Laat ik hierin heel duidelijk zijn: ik ben de liefde waard. Ik heb het recht om, uiteraard met consent, op mijn manier invulling te geven aan mijn behoefte aan intimiteit en seksualiteit. Bovenstaande is niet afhankelijk van, noch laat dit zich beperken door, mijn seksuele voorkeur, lichaamsvorm of huidskleur. (Waarom mijn lichaam en huidskleur relevant zijn om te vermelden wordt later in dit artikel duidelijk.)
Fun
Laat ik beginnen met wat ik leuk vind aan Grindr. Afgezien van irritante reclame die overal tussendoor fietst, is de basisopzet zeer prettig. Voor de mensen die de app niet kennen zal ik het hier kort even uitleggen: je hebt een homepage met een ‘wall’ van foto’s van gebruikers van de app die bij jou in de buurt zijn. Grindr maakt gebruik van je locatie om op basis van nabijheid te laten zien met wie je kunt chatten en/of afspreken. In je profiel kun je zo veel (of zo weinig) mogelijk vertellen over jezelf. In principe kan iedereen die bij jou in de buurt is dit zien. Je kunt uitzetten dat mensen de exacte afstand tussen jou en hen kunnen zien. Ook hoef je geen foto te gebruiken. Wat jij van jezelf laat zien en aan wie, is aan jou.
Door deze opzet heb ik in de afgelopen jaren al veel verschillende mensen ontmoet. Zo heb ik avontuurtjes beleefd in slaapkamers, gangen, garageboxen en weilanden. Van vluggertjes tot onverwachte pillow talk, van expliciete seks tot knuffeldates. In meerdere steden in binnen- en buitenland. Gays, bi’s, nieuwsgierige hetero’s, het heeft de revue gepasseerd.
Ook is er een hele eigen datingtaal ontstaan; ‘hbu’ (How ‘bout you?), ‘rn’ (right now?), ‘fun now’ en ‘host or travel?’ als openingszin zijn uitspraken die behoren tot de taal der gay love die alleen op Grindr wordt gesproken. En vergeet de emoticons niet. Aubergines, spuitwater en het paarse duiveltje zijn vaak het startschot van vele interactieve ervaringen. Je kunt hele gesprekken voeren met dit soort afkortingen en codes. Daarmee is Grindr een soort stoute MSN voor volwassen homomannen. Heerlijk.
NSFW
Tot zover de leuke dingen. Zoals vermeld in de introductie, zitten er ook een aantal minder leuke aspecten aan het gebruik van Grindr. In mijn profiel staat dat ik geen expliciete foto’s wil ontvangen, tenzij ik daar om vraag. Ondanks deze duidelijk aangegeven voorkeur, krijg ik meerdere keren per week toch ongevraagd een dickpic voor de kiezen.
Soms vraag ik na een tijdje gechat te hebben om een foto. Of, op verzoek, verstuur ik er zelf eentje. Maar dat is altijd met consent. Als er iets mijn kant op komt wat me niet zint, blokkeer ik die persoon direct. Mocht dit nou een enkele keer voorkomen, dan zou je kunnen zeggen dat het aan die persoon zelf ligt. Maar het komt zo vaak voor dat ik niet meer geloof dat dit incidenteel is. Het is structureel. Daarmee is het onderdeel geworden van de communicatiecultuur op het platform. En is het, in mijn ogen, onderdeel van Grindr zelf.
Je hebt als gebruiker de mogelijkheid dit soort personen te blokkeren of rapporteren. Actief beleid vanuit platform Grindr om ongewenst gedrag te voorkomen is er, voor zover ik hun website goed heb gelezen, niet.
#NoAsians
Sinds kort heb ik geen foto meer op mijn profiel. Dat is niet omdat ik mezelf wil verbergen. Ik wil eerder voorkomen dat ik beoordeeld word op mijn uiterlijk. En dan in het bijzonder mijn huidskleur. In het tijdperk van de profielfoto kreeg ik vaak dat mensen gingen raden waar ik vandaan kwam. Als openingszin. En dan niet een ‘Waar woon je nu?’ of ‘Waar ben je opgegroeid?’ waar-kom-je-vandaan. Nee, het gaat echt over etniciteit. In welk universum is dat niet racistisch?

Naast vragen naar afkomst in gesprekken zie ik ook vaak genoeg in bio’s van mensen staan dat ze bepaalde etnische groepen helemaal niet willen daten. Bijvoorbeeld met ‘No Asians’. Smaak is subjectief, daar zijn we snel over uit. Maar selecteren op ras? Hoe kun je de inwoners van het grootste continent op aarde allemaal wegzetten als onaantrekkelijk? Dat is dus iedereen tussen Tel Aviv en Tokyo, en van Nova Zembla tot Nieuw-Guinea. En al zou je wel echt iedere Aziatische medemens niet aantrekkelijk vinden, is het dan echt noodzakelijk dit te etaleren in je profiel? Je kunt je racistische overtuigingen ook voor je houden. Just saying.

Het omgekeerde gebeurt overigens ook. Dat mensen juist extreem zijn aangetrokken tot een bepaalde bevolkingsgroep, op het fetishachtige af. Mijn Aziatische roots zijn onderdeel van wie ik ben, maar zeggen niks over mijn persoonlijkheid in zijn geheel.

En het punt is dan dus: dit mag gewoon. Grindr grijpt hier niet in. Tenzij je zelf iemand rapporteert. Maar ook dan is onduidelijk wat er met die informatie gebeurt. En wederom ligt dan de verantwoordelijkheid bij jou als gebruiker, en niet bij het platform.
Filters
Maar het gaat verder dan alleen introductieteksten in bio’s. Grindr biedt een betaald abonnement dat toegang geeft tot specifieke filters. Zo was er een filter waarmee je kon selecteren op etniciteit. Na de BLM-protesten wereldwijd is dat filter inmiddels verwijderd. Maar tot op de dag van vandaag kun je nog steeds selecteren op lengte, gewicht en lichaamsvorm. Mits je je abonneert op ‘unlimited’, waarmee exclusieve features tegen betaling beschikbaar worden. Of, in andere woorden, wie het geld ervoor heeft, kan op Grindr zo fatphobic zijn als die wil.

Platform
Grindr is in feite een sociaal medium. En daarmee een platform. Tot nu toe gedragen ze zich ook als een typisch platform: ze leggen de verantwoordelijkheid voor hun content zo veel mogelijk bij de gebruiker neer. Andere platformen in deze categorie, zoals Facebook, Instagram en Twitter, gaan een stuk verder in het naleven (of überhaupt opzetten) van hun eigen spelregels. Bij deze socials speelt de discussie over in hoeverre zij als beheerder verantwoordelijk zijn voor de content van hun gebruikers al een stuk langer. Persoonlijk vind ik het vreemd dat we dit gesprek niet aangaan bij de grootste datingapp voor MSM (mannen die seks hebben met mannen). Juist wanneer het om intimiteit en seksualiteit gaat zou je denken dat richtlijnen voor prettige communicatie topprioriteit zijn. Grindr is hiermee wat mij betreft de Team Rocket onder de platform apps: minimale inzet, maximaal resultaat.
Wel zegt Grindr te werken aan een veilige, inclusieve wereld. Hiervoor hebben ze G4E opgezet, oftewel ‘Grindr for Equality’. Een initiatief om wereldwijd LHTBQIA+-gemeenschappen te ondersteunen en een positieve impact te hebben op de maatschappij. Een mooi initiatief. Maar door de gang van zaken op hun eigen platform voelt dit toch ietwat cringy aan.

Swing your bat
In de basis ben ik blij met Grindr. De datingapp heeft werelden voor me geopend en mij mensen laten ontmoeten die ik normaal gesproken niet makkelijk zou tegenkomen. Toch komt er zoals ik heb laten zien ook veel bagger op je af wanneer je de app gebruikt. Al helemaal wanneer je een persoon van kleur bent en ook nog eens geen fitnesslichaam hebt.
De problemen komen misschien naar voren op de app en via de community, maar zijn natuurlijk niet inherent ‘gay’. Discriminatie, racisme en bodyshaming: het zijn fenomenen waar we als samenleving mee te maken hebben. Hoe mooi zou het zijn als een grote speler in het maatschappelijk veld zoals Grindr daarin zijn verantwoordelijkheid zou nemen, en actief grenzen zou stellen aan het gedrag van zijn gebruikers?
Concrete tips
Dat we gewend zijn geraakt aan kwetsende communicatie, wil niet zeggen dat kwetsende communicatie normaal is. Een platform als Grindr zou zijn machtige positie kunnen gebruiken om positieve veranderingen teweeg te brengen in de gay community.
Dus Grindr, om je alvast op weg te helpen, hierbij een aantal tips:
- Verwijder per direct elk filter dat betrekking heeft op lichaamsafmetingen
- Breid je ‘community guidelines’ uit met een hoofdstuk dat expliciet gaat over discriminatie en racisme
- Zet naast een ‘community guidelines’ ook een (interne) ‘moderator guidelines’ op, zodat je als platform handvatten hebt om actief in te grijpen. Bijvoorbeeld wanneer iemand besluit racistische teksten in zijn bio te zetten
- Ga pro-actief aan voorlichting doen: educate your users. Dat kan bijvoorbeeld met filmpjes over bewustwording, communicatie, consent en datingetiquette. Vormt ook nog eens een leuke afwisseling voor al die reclame
Kortom, inclusie en intimiteit (in welke vorm dan ook) kunnen heel goed samengaan. Waar een wil is, is een weg.
Voor dit artikel is platform Grindr om een reactie gevraagd. De gay datingapp was helaas niet bereikbaar voor commentaar.
Over de auteur(s)
Joey
Joey Velberg (hij/hem) is 31 jaar en Jonge Meester in de Levenskunst. Zijn missie is om jou en je organisatie te bewegen naar een hoger zelf bewust zijn. Hij werkt als freelance coach, opsteller, schrijver en trainer. Zo draagt Joey bij aan een wereld verenigd in diversiteit.