Expreszo Tipt: YouTubers

Het internet, streaming services en de boekhandel staan vol met media om van te genieten. Soms kan het moeilijk zijn om te weten waar je je kostbare tijd in kan steken. Om jou de zoektocht te besparen delen verschillende Expreszo’ers hun favoriete queer media van dit moment. In deze editie net een wat andere insteek dan je van ons gewend bent. Dit keer delen onze redactieleden hun favoriete queer YouTubers met je.

Aimee (zij/haar)

Foto van James Somerton
James Somerton

Mijn favoriete queer YouTuber is James Somerton (hij/hem). James maakt video essays over queer pop culture. Zo analyseert hij vaak diverse films, boeken of games die op het moment populair zijn en relateert dit aan de queer ervaring. Ik ben James ooit tegengekomen toen ik video’s keek over horror films. James heeft een video over de queer representatie in horror films: Monsters in the Closet – A History of LGBT Representation in Horror Cinema. Ik ben zelf gek op films en kijk super graag naar video essays over films. 

James weet veel te vertellen over diverse onderwerpen en ik ben altijd geïnteresseerd wanneer ik naar hem luister. Ook al heb ik soms niks met het onderwerp waar het over gaat, omdat er vaak een link wordt gelegd naar de queer ervaring, kan ik me hier alsnog in inleven. Ik zou hem zeker een keer opzoeken als je geïnteresseerd bent in analyses van verschillende media en je wel een aardige aandachtsspanne hebt. (Zijn video’s kunnen soms een uur duren.) Ik vind het heerlijk om naar te luisteren terwijl ik aan het koken ben. Ik hoop ooit net zo goed te kunnen vertellen en analyseren als hij dat kan en hij is ook voor de artikelen van Expreszo een groot voorbeeld voor me. 

Elsa (zij/haar, die/hun) 

Illustratie van ABD Illustrates
ABD Illustrates

Als je fan bent van nerdy dingen en digital art, dan is het kanaal ABD Illustrates sowieso iets voor jou! Alex (hij/hem) tekent op zijn kanaal originele kunst over zijn Shonen– of Dungeons & Dragons-personages, maar ook fanart van onder andere Genshin Impact, musicals, Disney en Our Flag Means Death. Volgens mij was de eerste video die ik van hem keek eentje met Thomas Sanders’ “Sanders Sides” fan art. Om dan een paar jaar erna te zien dat Alex meewerkt aan animaties voor Thomas Sanders, was al helemaal gaaf!

Veel van zijn video’s zijn een versnelde versie van zijn tekenproces, waarbij hij met een voice over toelichting geeft over de personages die hij tekent en waarom hij bepaalde designkeuzes heeft gemaakt. Zo leer je veel over zijn eigen D&D-spel met vrienden, of over het plot en de personages uit een verhaal waar hij al jaren mee bezig is om het verder uit te werken. Mijn favoriete video is er een met horror-thema waarbij Alex fanart maakt voor drie horror musicals. Ik vind het super chille video’s om te bekijken als ik zelf creatief bezig ben, of als ik even wat rustige entertainment zoek.

Pepijne (hen/hun, zij/haar)

Ik heb toen ik op de middelbare school zat een belachelijke hoeveelheid coming-out video’s gekeken. Van Connor Franta tot Ingrid Nilsen en van Gigi Gorgeous (ja, ik heb alle 4 de coming-out video’s gezien) tot Jeroen van Holland: allemaal kwamen ze voorbij in mijn YouTube geschiedenis. Zelfs voor ik meer over mijn eigen identiteit ontdekte (of was dit al onderdeel van mijn zoektocht?), vond ik het confronterend en tegelijkertijd geruststellend om te zien. Aan de ene kant bleek dat het voor hen flink wat emotionele lading had om uit de kast te komen en hun verhaal te delen, aan de andere kant leek het ook een lichtpuntje aan het einde van de tunnel om zoveel positieve reacties te ervaren.

Ik heb ook enorm veel video’s gekeken van Alex Bertie, een transman uit Engeland die openhartig zijn ervaringen deelt. Van hem heb ik enorm veel geleerd en gaf mij ook houvast om sommige van mijn vrienden te ondersteunen. Het afsluiten van dit “tijdperk” kwam voor mij met de coming-out video van de Nederlandse NikkieTutorials: zoveel kracht in een vrouw gaf mij ook de kracht om mijn verhaal in mijn eigen kringen te kunnen en durven delen.

Tegenwoordig kijk ik niet zoveel YouTube meer, dus vind ik het ook moeilijk te benoemen welke YouTubers nog steeds content maken en/of welke nieuwe queer YouTubers je moet bekijken. Toch vind ik het belangrijk om deze YouTubers genoemd te hebben, omdat hun hele catalogus aan video’s nog steeds beschikbaar is. Veel is misschien verouderd, maar juist daarom mooi om terug te zien. Sommige dingen zullen niet meer van deze tijd zijn, maar sommige dingen zijn tijdloos. Er is zo ontzettend veel materiaal op het internet te vinden, zoveel educatieve video’s die in detail jouw verhaal in beeld kunnen brengen. Dit heeft er vroeger voor gezorgd dat ik me niet alleen voelde met mijn ‘probleem’, maar dat er genoeg anderen waren die tegen dezelfde dingen aanlopen. 

PS: ik kan uiteraard twee van mijn vriendinnetjes niet vergeten, die ongelofelijk openhartig vertellen over hun journey tot het worden van de prachtige vrouwen die ze nu zijn. Bekijk snel de kanalen van Alice Olsthoorn en Danielle Kosterman!

Es (hen/hun)

Foto van Azrai
Azrai

Als je op zoek bent naar een specifieke niche van geek content gemaakt door een queer YouTuber, zoek dan niet verder dan Azrai (hij/hem)! Voorheen bekend als LarpHouse, Azrai maakt vooral video’s over LARP (Live Action Role Play) en D&D (Dungeons and Dragons). 

Toen ik voor het eerst zijn video’s tegenkwam voelde ik al snel een connectie. Azrai en ik delen een obsessie voor onder andere Disneyland, Peter Pan en 80’s fantasy films als The Dark Crystal. In de afgelopen twee jaar werd deze herkenbaarheid alleen maar groter: Azrai sprak openlijk over zijn worsteling met gender en identiteit, waarna hij in een emotionele video deelde hoe hij erachter kwam dat hij trans is. Wat ik enorm waardeer aan deze en andere van zijn video’s is de openheid waarmee hij praat over zijn problemen en ervaringen. Als prominente queer persoon in een community die grotendeels gefocust lijkt te zijn op cis witte mannen gebruikt Azrai zijn stem en zichtbaarheid om een safe space te creëren voor degenen die zich soms buitenbeentjes voelen in de fantasy en LARP gemeenschap.

Als je een speler bent of nieuwsgierig bent naar LARP/D&D kan ik Azrai enorm aanraden. De productie van zijn video’s is van hoge kwaliteit, zijn aesthetic is on point en hij biedt interessante perspectieven en inzichten in communities waar weinig andere content van is. Hoewel hij de laatste tijd vrij inactief is, heeft hij een lange backlog aan video’s, TikToks en appearances in video’s van andere kanalen als Mo Mo O’Brien en de Realms Apart podcast.

Mo (zij/haar)

Foto van Georgia Marie
Georgia Marie

Een van mijn favoriete queer YouTubers is iemand die ik al een lange tijd volg, Georgia Marie (zij/haar). Op YouTube is zij vooral bekend voor haar true crime video’s. Zij maakt op dit zelfde kanaal echter ook video’s over historische thema’s en is net zoals ik erg gepassioneerd over queer geschiedenis, wat terug te zien is in haar geschiedenis content. Haar video’s belichten regelmatig onderwerpen en gebeurtenissen die niet erg bekend zijn wat haar content erg leerzaam maakt.

Ik vind het een fijn idee dat door deze filmpjes meer mensen bekend raken met queer geschiedenis. In haar video’s is het ook duidelijk dat Georgia echt geeft om dit thema en wil dat deze geschiedenis meer aandacht krijgt. Ik wil er echter wel bij zeggen dat hoe belangrijk en interessant deze verhalen ook zijn, ze zijn niet altijd even positief en opbeurend, dus voor sommige zul je in de juiste bui moeten zijn wil je ze aanklikken!

Daarnaast is zij sinds kort een tweede kanaal begonnen: Stories with Georgia Marie. Dit kanaal ben ik dan ook meteen gaan volgen omdat het met name gecentreerd is op een van mijn andere grote interesses: boeken. Ook op dit kanaal is queer representatie erg aanwezig, zo maakte Georgia recentelijk een video waarin zij haar favoriete sapphic boeken aanraadt. Dus als je een volger bent van booktubers dan zou ik zeker Georgia aanraden voor queer boeken tips!

Over de auteur(s)

Schrijf mee

Wil jij helpen met het creëren van leuke content voor en door LHBT+? Bekijk hieronder onze vacatures.

Kiss & Tell: Het queer boyband boek

De leadzanger van de boyband Kiss & Tell gaat daten met de drummer van zijn voorprogramma. Aimee bespreekt het verhaal en de representatie vanhet boek Kiss & Tell.

Geen popartiest maar protestzangeres: Sinéad O’Connor

Sinéad O’Connor wilde geen popartiest, maar protestzangeres worden. Daar is ze in geslaagd: ze heeft zich uitgesproken voor gemarginaliseerde groepen waaronder de LHBTQIA+-gemeenschap en daarmee laten zien dat gerechtigheid haar meer waard was dan haar carrière.

Lifestyle

Vlog: Elio telt kleding

In de tweeëntwintigste weekvlog doet Elio Heres mee aan een onderzoek en telt daarom hoeveel kleding er in zijn kast hangt. Verder geniet hij van

Lees verder »