Eerste non-binaire auteur ooit genomineerd voor Women’s Prize for Fiction

Voor het eerst in de 27-jarige geschiedenis van de Women’s Prize for Fiction is er boek van een non-binaire transauteur opgenomen in de longlist van de wedstrijd. Akwaeke Emezi, een Nigeriaanse auteur en videomaker, schreef het autobiografische Freshwater, dat afgelopen jaar al heel veel lovende kritieken kreeg.

Freshwater gaat over Ada, een Nigeriaanse jonge vrouw die wordt achtervolgd door verschillende geesten. Volgens een van de juryleden van de wedstrijd, Kate Williams, is het een historisch moment dat Emezi is opgenomen in de longlist voor een prijs die normaal gesproken alleen wordt uitgereikt aan vrouwelijke auteurs. Aan The Guardian lieten de juryleden weten dat ze bij het nomineren van Freshwater niets van Emezi’s genderidentiteit afwisten.

“We googlen de auteurs nooit tijdens het jureren van de boeken, dus we wisten het niet. Maar het boek beviel ons erg, het is prachtig geschreven. Akwaeke Emezi is een geweldige schrijver en dat willen we belonen. Fictie, vanaf het ontstaan, gaat over het ontdekken van je identiteit. Boeken zijn een ontdekking van persoonlijkheid, identiteit en wat jou jou maakt. Dat lees je in Freshwater, en ook in de andere boeken die genomineerd zijn.”

Voor de jury de longlist bekend maakte hebben ze contact gezocht met Emezi, met de vraag of hen wel in een lijst wil worden opgenomen die van origine uitsluitend voor vrouwelijke auteurs is. Maar Emezi liet weten zich vereerd te voelen. Of hen wint is nog de vraag. Eerst moet hen namelijk nog opgenomen worden in de shortlist, die 29 april bekend wordt gemaakt. Op 5 juni wordt de winnaar bekend gemaakt.

Over de auteur(s)

Melissa

Melissa

Schrijf mee

Wil jij helpen met het creëren van leuke content voor en door LHBT+? Bekijk hieronder onze vacatures.

Waarom iedereen het boek Pageboy moet lezen

Pageboy is een authentieke biografie waarin Elliot Page de lezer meeneemt in zijn reis naar worden wie hij is. De pijnlijke waarheid die veel trans personen moeten doorstaan wordt scherp beschreven.

Column

Reinder: Burgerlijk

Je kent ze wel, van die mensen die het heerlijk vinden om op zondag een boswandeling te maken. Van die mensen die op tweede kerst-

Lees verder »