Colored Qollective
Colored Qollective

Colored Qollective: een stichting met een missie

Eind april reikte Winq hun jaarlijkse Winq Diversity Awards uit. Onder andere Vera Bergkamp, Tim Hofman, Nicolaas Veul en Naomie Pieter wonnen allemaal een award. Daarnaast won de serie ANNE+ de Winq Culture Award, kreeg het netwerk KPN Pride de Winq Workplace Award en ontving de stichting Colored Qollective de Winq Community Award. Ten opzichte van de andere namen, is de Colored Qollective relatief onbekend. Maar het werk dat deze stichting doet, is van groot belang voor onze gemeenschap. Waar staat de stichting voor? En wat willen ze realiseren?

De stichting is in oktober 2018 opgericht voor en door LHBTQIA+ personen van kleur. Zij overbruggen het gat dat ontstaat op de kruising van LHBTQIA+ zijn en van kleur zijn. Veel van deze mensen hebben behoefte aan een ruimte en omgeving waar zij kunnen zijn met anderen zoals zij. De missie van Colored Qollective ligt dan ook op de creatie van een platform waar ze zelf hun agenda kunnen bepalen.

Wat ook belangrijk voor hen is, is het feit dat ze gebaseerd zijn op zelforganisatie. Met andere woorden, elke LHBTQIA+ persoon van kleur is welkom om toe te treden en onderdeel uit te maken van de groep. “Het uiteindelijke doel is het streven naar een inclusieve samenleving waarin er meer tolerantie en acceptatie bestaat naar elkaar toe en men zich veiliger voelt om zichzelf te kunnen zijn; binnen het collectief en ook naar de buitenwereld toe,” zegt Colored Qollective hier zelf over.

Verbinding staat ook centraal voor de stichting. Ze willen een hand reiken naar alle andere organisaties die zich ook richten op LHBTQIA+ personen van kleur. Denk bijvoorbeeld aan Black Pride NL, Black Queer & Trans Resistance Netherlands of Pon di Pride. Aan de hand van deze samenwerkingen hoopt Colored Qollective een zichtbare gemeenschap voor LHBTQIA+ personen van kleur te worden en een eigen plek te creëren in Nederland. Colored Qollective benadrukt ook het belang van intersectionaliteit, wat al een gegeven is in hun bestaan. LHBTQIA+ personen van kleur zijn immers de belichaming van intersectionaliteit. Enerzijds vanwege hun LHBTQIA+ zijn en anderzijds vanwege hun van kleur zijn. Met deze focus op de gemeenschap is het ook niet gek dat ze de Community Award hebben gewonnen.

Al deze ambities en doelen realiseert de stichting via hun activiteiten. Zo hebben ze in juni 2019 meegevaren tijdens Utrecht Pride met hun biculturele boot en hebben ze in datzelfde jaar ook een landelijk symposium georganiseerd waar de toekomst van biculturele LHBTQIA+ personen centraal stond. Ook organiseert de stichting jaarlijks groepsbijeenkomsten waar mensen uit hun gemeenschap samen kunnen komen voor ontspanning. 2020 was voor velen een jaar waar helaas weinig activiteiten georganiseerd konden worden, zo ook voor Colored Qollective. Maar 2021 trapten ze af met een symposium over dekolonisatie binnen queer gemeenschappen van kleur waar panelleden zoals Tieneke Sumter, Bi van Guine en Olave Nduwanje te gast waren en Gloria Wekker een keynote lecture gaf.

LHBTQIA+ personen van kleur zijn inderdaad op plekken binnen de gemeenschap minder zichtbaar of worden compleet uitgewist. Dat Colored Qollective dit wil tegengaan en expliciet een plek creëert voor deze groep binnen de gemeenschap is een mooie ambitie die iedereen zou moeten onderschrijven. Het winnen van een Winq Diversity Award is daarom ook geheel terecht. Bekijk hier hun interviewvideo terug, en bezoek hier hun website.

Over de auteur(s)

Schrijf mee

Wil jij helpen met het creëren van leuke content voor en door LHBT+? Bekijk hieronder onze vacatures.

Queers & sport – Surfing Queers Lisette & Mack

In het drieluik ‘Queers & sport’ neemt Joey je mee langs initiatieven die sport inzetten als een manier om trauma’s te helen. Met als derde, en voorlopig laatste in de reeks, queer surfers Lisette en Mack

Tweede Kamerverkiezing 22 november 2023

Het kan een enorme klus zijn om alle verkiezingsprogramma’s van de verschillende partijen door te spitten. Daarom zet Expreszo alvast kort uiteen wat iedere partij te zeggen heeft over de LHBTQIA+-gemeenschap.